Pred Haradinajev treći odlazak u Hag, spekuliše se i o zločinima iz "Žute kuće"

Pred Haradinajev treći odlazak u Hag, spekuliše se i o zločinima iz "Žute kuće"

Izvor: N1

Ramušu Haradinaju predstoji treći odlazak u Hag zbog optužbi da je činio zločine u ime Oslobodilačke vojske Kosova, čiji je bio jedan od komandanata tokom sukoba na Kosovu i Metohiji. Pred Haškim sudom vođena su dva procesa, ali je oba puta pravosnažno oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Tada je bio optužen za ratne zločine nad srpskim civilima i drugim nealbancima, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Šta mu Specijalni sud sada sve stavlja na teret - još je nepoznanica, ali se, uz ono što se ranije pominjalo, sada spekuliše i o zločinima iz tzv. Žute kuće.

Nakon što je uhapšen u Francuskoj po poternici Srbije, a potom pušten da ide kući, Ramuš Haradinaj dočekan je 27. aprila 2017. ovacijama sa skupa u Prištini. To je bio treći put da se vraća kao pobednik. Prethodno je dva puta oslobođen u Haškom tribunalu za zločine nad Srbima i nelojalnim Albancima.

U inicijalnoj optužnici, Hag je teretio Haradinaja za zločine iz sredine 1998. godine: "U nekoliko navrata je lično naredio i nadzirao premlaćivanja lica koja nisu aktivno učestvovala u neprijateljstvima, a koja su bila zatočena od strane njegovih snaga, te učestvovao u njima, a u drugim prilikama je, u svojstvu komandanta, svojim prisustvom i prećutnim ili otvorenim odobravanjem takvog kažnjivog ponašanja podstrekavao ili podsticao kažnjive radnje pripadnika svojih snaga".

inicijalna optužnica Izvor: N1

Kako je ukazivala Karla Del Ponte, tadašnja glavna tužiteljka, najveći problemi za dokazivanje bile su iznenadne smrti pojedinih svedoka ili odustajanje od svedočenja iz straha od odmazde. Zbog toga je Haradinaj i oslobođen, a o tome je bilo reči i u prvostepenoj presudi.

"Tokom suđenja Veće je saslušalo gotovo stotinu svedoka. Međutim, Veće se suočilo sa znatnim poteškoćama u pribavljanju iskaza velikog broja tih svedoka. Mnogi od njih naveli su strah kao značajan razlog za svoje nepojavljivanje pred Većem kako bi dali iskaz. Veće je s tim u vezi steklo snažan utisak da se suđenje odvijalo u atmosferi u kojoj se svedoci nisu osećali bezbedno i to zbog celog niza faktora koji se iznose u presudi. Osim toga, i strane u postupku složile su se da je na Kosovu postojala nestabilna bezbednosna situacija koja je bila naročito nepovoljna po svedoke. S obzirom na poteškoće u nastojanju da se dobiju iskazi, za 34 svedoka odobrene su određene zaštitne mere", navedeno je u presudi 3. aprila 2008.

Paralelno sa haškom, i u Srbiji je pokrenuta istraga protiv Haradinaja. Sumnjiče ga za ratne zločine protiv civilnog stanovništva 1998. i 1999. godine, i to za dela za koja mu nije suđeno u Hagu. Kada je uhapšen u Francuskoj, Marko Đurić održao je konferenciju za novinare, na kojoj je detaljno opisivao zločine za koje je, kako je rekao, odgovoran Haradinaj, kao nekadašnji komandant operativne zone Dukađini, odnosno Metohija, ili je čak učestvovao u njima.

"Odveli su maloletnu Tafaj Nanjimetu u hotelsku sobu gde ju je najpre Ramuš Haradinaj tukao po glavi i telu, a potom silovao. Dakle lično, on lično - a ne neko drugi, nakon čega su je tukli i silovali i ostali", izjavio je Đurić 13. januara 2017.

Francuski sud je pre dve i po godine odlučio da ne postupi po poternici Interpola i Haradinaja ne izruči Srbiji, već da ostavi da se njime pozabavi specijalni sud u Hagu. Dokle su oni stigli i šta tačno rade nije poznato, jer je komunikacija tog suda sa javnošću gotovo jednaka nuli. Poznato je da je Srbija sve što poseduje već poslala u Hag. Prvi put davne 2001 godine.

"Devedeset odsto je na albanskom jeziku jer se radi o o dnevnicima koje su vodili komandanti OVK, dnevnim zapovestima, zadacima policije koju su formirali, o zločinima koje su činili, gde su šta radili, i dostavljeni su svi podaci o operativnim zonama i komandantima... Između ostalog, dostavljeni su i podaci i o zločinima i Haradinaja i Tačija", naveo je zamenik načelnika tadašnje RDB Zoran Mijatović.

Sporan je, međutim, bio kvalitet prikupljenih dokaza. Kako se tada čulo, postojala je sumnja da je deo njih pribavljen nezakonito, primenom torture, što Mijatović negira. Bar za 64 registratora koja su u Hag otišla te 2001. godine.

"Dokumentacija je uglavnom bila na albanskom jeziku i to je dokumentacija koju je stvarala OVK", navodi Mijatović.

Za šta se tačno tereti Haradinaj i da li će protiv njega ikada biti podignuta optužnica, saopštiće Specijalni sud za Kosovo, kada završi istrage. Najviše pažnje, ipak, izazivaju nepotvrđene informacije da je dojučerašnji premijer Kosova na spisku potencijalno osumnjičenih za zločine u takozvanoj "Žutoj kući". Radi se o jednom od najstrašnijih zločina, gde su pripradnici OVK optuženi da su prodavali ljudske organe svojih zarobljenika, uglavnom Srba. Te optužbe našle su se i u izveštaju izaslanika saveta Evrope Dika Martija, koji je bio okidač za formiranje suda u Hagu.

POVEZANE VESTI

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ne volim sendviče

Bilo bi višestruko značajno da su konačno prikupljeni dokazi, i da ga optuže i osude. Prvo, kao pravda za žrtve i kakva takva uteha za njihove porodice. Drugo, verujem da bi osuda doprinela da se promeni gledanje na zločin u smislu da bez obzira ko ga je počinio treba da odgovara, i da splasne to široko prihvaćeno mišljenje da su samo Srbi žrtve i da je sud antisrpski. I na kraju, da Albanci shvate, da njihova "narodnooslobodilačka" borba, koliko god iz njihovog ugla bila opravdana, nikako nije bila bezgrešna, i da za zločin mora da se odgovara.

SSSS

Daj Bože da svi odgovaraju za svoje zločine, pa i mi za naše, ali ja mislim da je ovo farsa.

Vagar

Eto i naš prijatelj Makron ga nije isporućio Srbiji.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

U Savi pronađeno telo četrnaestogodišnje devojčice 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Opozicija bi da se meša u nezavisne institucije 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dečak Vuk Erceg, koji je već šest godina u komi, prebačen u Rusiju 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Taksi službe u Nišu izbegavaju romsko naselje, kritike zbog diskriminacije 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tomor Morina na listi lažnih veterana 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Auto-put pratile i kontroverze - probijeni rokovi, afere, pompezna otvaranja... 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sindikat penzionera najavljuje krivične prijave zbog privazitacije banja 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vozači, pripremite se - višesatna čekanja na Horgošu, gužve zbog smene turista 18.08.2019.

18.08.2019.  |  Vesti

loader