Radonjić o doktoratu Malog: Osnovac može da utvrdi da li je nešto prepisivano

Radonjić o doktoratu Malog: Osnovac može da utvrdi da li je nešto prepisivano

"Sedam odsto plagiranog teksta je sasvim dovoljno da se donese konačna odluka o doktoratu Siniše Malog. Osnovac nože da utvrdi da l je neko nešto prepisivao, ako su od 126 citata navedena tačno samo dva, šta vam više treba", kaže profesor Ognjen Radonjić.

Podsetimo, predmet osporene doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog vraćen je Fakultetu organizacionih nauka na ponovno odlučivanje, odlučeno je na sednici Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta.

Ranije je Stručna komisija FON-a zaključila da doktorat Malog nije plagijat.

 Profesor Ognjen Radonjić podneo je ostavku nа člаnstvo u Veću nаučnih oblаsti prаvno-ekonomskih nаukа Univerzitetа u Beogrаdu. Prethodno je i profesor Slobodan Prvanović sa instututa za fiziku, zamenik člana Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta, podneo ostavku. Radonjić u obrazloženju ostavke navodi da odlukа univerzitetskog orgаna jаsno svedoči o nepovrаtnoj degrаdаciji sistemа visokog obrаzovаnjа u Srbiji.

Profesor Radonjić kaže da u odluci Odbora za profesionalnu etiku vidi troslojan problem.

"Prvi je samo saopštenje, Odbor se sastao na osnovu tri podnete žalbe. Mi smo dobili saopštenje gde nam je rečeno da je mišljenje FON-a kontradiktorno, a trebalo je da se objavi saopštenje Odbora gde su potpisani svi članovi i odgovori na navode žalbi. Mislim da je napravljen propust, mene zanima žalba koju je koordinoirao Teodorović, tu je navedeno novih 30 stranica plagiranog teksta, da li se to razmatralo, gde su se zagubili novi dokazi. Drugi problem je što se u saopštenju kaže da je mišljenje nejasno i nepotpuno, šta je to konkretno nejasno i nepotpuno? Ako je nešto nejasno oni su imali mogućnost da zatraže nove informacije od svih učesnika i lica, to nisu uradili, već su poništili odluku Naučno-nastavnog veća FON-a, i vratili je onima koji su se već tri puta izjasnili da je prepisivanje dozvoljeno. I treće je to što je saopštenje izdato bez bilo čijeg potpisa".

Radonjić je, takođe, naglasio da je Filozofskom fakultetu retroaktivno oduzeto 66 budžetskih mesta. "Samo nama, a nekim drugima su data. Da li ja to da doživim kao politički revanšizam? Pa kako drugačije. Kod nas se održavaju tribine... Sad mi treba da pozovemo roditelje, koji jedva sastavljaju kraj s krajem, da im kažemo da deca nisu na budžetu".

Radonjić je istakao da ne želi da sedi ni u jednom organu Univerziteta, koji, kako je rekao, nije sposoban da zaštiti akta koja je doneo.

"Odbor je morao da se vodi kodeskom profesionalne etike. Ne radi se ovde o kompetentnosti, niti o preuzimanju odgovornosti, niti o mudroj odluci kako je rekla rektorka, već o odluci koja je trebalo da bude donesena u odnosu na pravna akta. Moja obaveza kao profesora je da obezbedim da su svi studenti jednaki, ovom odlukom je poslata poruka da su neki jednakiji. Ako predsednik kaže da je diploma nebitna, koja je onda moja funkcija".

Kako je rekao, iako izveštaj navodi da je sedam odsto teksta plagirano, Radonjić navodi da je u ovom slučaju bitna namera preuzimanja, a ne količina.

"Degradiraju se etika, autnomija, stručnost, znanje, dostojanstvo svih onih koji su diplome zaradili pošteno. Ključ države su obrazovanje, nauka i zdravstvo. Svi znamo kakvo nam je zdravstvo, a pogledajte položaj učitelja, nastavnika, vaspitača".

Kaže i da ga motiviše nada u bolje sutra.

"Ja sam se odlučio za javne nastupe jer smatram da je to ne samo moja dužnost, već sam i ja angažovan od strane građana i osećam dužnost da delujem u njihovom interesu. Ja mislim da je moja aktivnost prijateljska, pokušaj da se zaštiti interes Univerziteta".

POVEZANE VESTI

Komentari (40)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Teodora

I opet, bravo profesore! <3

Saska

Politizovani doktor

Gradjanin

Doktor, po sistemu copy paste....

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Sedmi dan protesta u Beogradu, manje demonstranata, DJB i Nogo izneli zahteve 13.07.2020.

13.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sejdinović: Jezivi saldo napada na novinare, iza nekih stoji policija 13.07.2020.

13.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Rekordan broj ljudi na respiratorima, umrlo još 12 osoba 13.07.2020.

13.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nakon blokade ulice, protestna šetnja u Nišu, skup i u Zrenjaninu 13.07.2020.

13.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Borel: Vrlo sam srećan što se dijalog Beograda i Prištine vratio na pravi put 13.07.2020.

13.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jeremić: Vlast poslala huligane da odvrate nezadovoljne građane od protesta 13.07.2020.

13.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo tvrdi da je pomoćnik Trivana imenovan na predlog SNS 13.07.2020.

13.07.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nema PCR testova u Kragujevcu - aparat na servisiranju u Beogradu 13.07.2020.

13.07.2020.  |  Vesti

loader