Dejanu Puzigaći 12 godina zatvora zbog ubistva Brisa Tatona

Dejanu Puzigaći 12 godina zatvora zbog ubistva Brisa Tatona

Izvor: N1

Viši sud u Beogradu osudio je Dejana Puzigaću na 12 godina zatvora za teško ubistvo u saučesništvu francuskog navijača Brisa Tatona. Puzigaća je proglašen krivim za nasilničko ponašanje u planiranom i organizovanom napadu na navijačku grupu francuskog fudbalskog tima Tuluz.

U presudi je navedeno da je Puzigaća bio svestan da čini nasilničko ponašanje. Sudsko veće smatra da je Puzigaća sinhronizovano i planski sa drugim osuđenima organizovano postupao kako bi napali navijače Tuluza. On je, kako je naveo sud, zajedno sa drugim osuđenima u tom slučaju osuđen jer je pozvao i organizovao navijačke grupa da pronađu navijače Tuluza, pri čemu je Puzigaća pozvao grupu Partizanovih navijača, pozatnu kao Rebels, i delio je baklje i palice. 

U presudi je navedeno da su svi osuđeni zajedno tukli Tatona rukama, nogama, palicama, bakljama, i drugim čvrstim predmetima.

Okružili su ga i pokušali bakljom da mu zapale lice, a pošto se okrenuo zapali su mu kosu. Pritisnuli su ga na metalnu ogradu na Obilićevom vencu i onda su ga "dvojica ili trojica" bacila sa stepenica visokih oko četiri metra, navedeo je u presudi.

Branjenik Radiša Roskić rekao je da prvostepeni sud u ponovnom postupku nije uspeo da individualizuje krivicu okrivljenog Puzigaće. Kako je istakao, individulizacija je domen savremene civilizacije i branioci razmišljaju o tome kao o jednoj od ključnih stavki žalbe koja će uslediti na presudu. 

On je ocenio da je presuda prost prepis presude izrečena Đorđu Preliću, prvooptuženom za ubistvo Tatona, čije suđenje je odvojeno vođeno od suđenja Puzigaće. Jedinstveni stav odbrane je da se teško ubistvo ne može izvršiti sa eventualnim umišljajem, koji je u sada objavljenoj presudi ponovo dominantan u osuđujećem stavu sudskog veća. 

"Na teret okrivljenog Puzigaće se stavlja određena funkcija organizacije i konkretizuje se kroz činjenicu da je Dejan pribavio, a zatim na mesto okupljanja navijača doneo drvene palice koje su opisivane u više delova postupka. Na direktno pitanje odbrane sudski veštaci medicinske struke decidno saopštavaju da na pokojnom nije bilo povreda nanetih ovim predmetom. Dakle, individulizovati donete drvene palice koje nisu upotrebljene. U krivičnom pravnom smislu se mora odrediti odgovarajuće mesto, to smatramo individulizacijom u najširem smislu", rekao je Roskić.

Ovo je četvrta presuda Puzigaći za ubistvo Tatona. Prvom presudom izrečenom 2010. godine, u odsustvu je osuđen na 32 godine zatvora, ali mu je Apelacioni sud smanjio kaznu na 14 godina.

U ponovljenom suđenju do koga je došlo nakon što je uhapšen u Grčkoj i izručen Srbiji 2016. godine, osuđen je na 12 godina zatvora.

Tokom skrivanja Puzigaća se zamonašio u ruskom manastiru na Tajlandu i uzeo monaško ime Sava i na suđenjima se pojavljivao u monaškoj mantiji.

Prema presudi, grupa navijača okupila se 17. septembra 2009. u Pionirskom parku u Beorgadu, odakle su, u nekoliko kolona, otišli do Obilićevog venca u centru Beoragda, gde su napali nekoliko navijača francuskog Tuluza. U metežu koji je nastsao, francuski navijači su pretučeni, a Bris Taton je bačen sa stepenica u desetak metara dubok ponor.

Tom prilikom zadobio je teške povrede, od kojih je 12 dana kasnije preminuo u bolnici. Suđenje je izazivalo velike kontroverze, zbog činjenice da nije utvrđeno ko je konkretno udario Tatona, a ko ga je bacio sa stepenica. Dvanaest navijača Partizana osuđeno je na osnovu slobodnog sudijskog uverenja, za učešće u grupi koja je počinila krivično delo, na ukupno 240 godina zatvora.

Kazne su potom prepolovljene odlukom Apelacionog suda. Dvojica od trojice organizatora, kako je navedeno u optužnici, Puzigaća i Đorđe Prelić, osuđeni su u odsustvu, ali su suđenja ponavljana nakon što su uhapšeni. Prelić je osuđen na 10 godina zatvora.

Prema podacima do kojih je došao N1, Prelić i Puzigaća jedini su koji se trenutno nalaze iza rešetaka. Preostalih 12 osuđenih već su odslužili kazne i izašli na slobodu. Svi su amnestirani pre isteka kazni, uglavnom 2015, a poslednji su iz zatvora izašli Ljubomir Marković 2017. i Ivan Grković 2018. godine.

POVEZANE VESTI

Komentari (35)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Binasr

Ovo je u cast makronu

Toza

Kazna mu smanjena sa 32 god. na 12 god. zatvora. Kakvo je ovo sudstvo?

Komšija sa zapada

@Toza Napredno.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Investitor kaže da mu se uskraćuju prava, građani poručuju - a naš zdrav vazduh 22:51 h

22:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: Naša državljanka u Indiji nema nikakve simptome koronavirusa 22:07 h

22:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: Napredak u integracijama nije srazmeran rezultatima reformskog procesa 22:00 h

22:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Državni sekretar: Spoljna kontrola pravosuđa nije politički uticaj 21:48 h

21:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Španija zbog Kosova preti bojkotom Samita u Zagrebu 21:34 h

21:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Litija od Zvečana do Kosovske Mitrovice u znak podrške SPC u Crnoj Gori 20:47 h

20:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stoltenberg se nada otvaranju vazdušnog prostora i letu Beograd - Priština 20:19 h

20:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Otvoren Naučno-tehnološki park u Novom Sadu, dva puta prolongirani radovi 19:50 h

19:50 h  |  Vesti

loader