Skupština Srbije usvojila izveštaje nezavisnih institucija

Skupština Srbije usvojila izveštaje nezavisnih institucija

Skupština Srbije usvojila izveštaje nezavisnih institucija Izvor: FoNet/Nenad Đorđević

Skupština Srbije usvojila je Redovni godišnji izveštaj zaštitnika građana za 2018, izveštaj o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i izveštaj o radu Agencije za borbu protiv korupcije za 2018. godinu.

U izveštaju Poverenika je navedeno da je 2018. bila rekordna po obimu rada, budući da je rešeno 14.388 predmeta.

Izveštaji nezavisnih institucija su na dnevni red sednice stavljeni pošto je Evropska komisija iznela kritike da se o tim izveštajima ne raspravlja u parlamentu Srbije.

Navedeno je i da se pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja u Srbiji koristi u velikoj meri, ali se i dalje u velikom obimu teško ostvaruje bez intervencije Poverenika o čemu svedoči veliki broj izjavljenih žalbi i drugih obraćanja građana odnosno 4.842. Navedeno je i da se povećava broj slučajeva u kojima informacije ostaju uskraćene čak i nakon izjavljivanja žalbe i donošenja obavezujuće odluke.

Skupština je usvojila i izveštaj Zaštitnika građana u kom je navedeno da se tokom 2018. godine toj instituciji obratilo više od 9.000 građana, a primljeno je i oko 3.400 pritužbi u kojima su ukazivali na povrede svojih prava.

Najveći broj protužbi građana u 2018. godini odnosio se na rad predstavnika izvršne vlasti, posebno ministarstava, oko 20 odsto svih pritužbi.

Zaštitnik građana tokom prošle godine je uputio 297 preporuka organima uprave. Od ukupnog broja upućenih preporuka, najveći broj tj. 144 odnosi se na rodnu ravnopravnost.

Skupština je usvojila i izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije, odnosno Izveštaj za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije od 2013. do 2018. godine i akcionog plana za njeno sprovođenje koji je agencija podnela, a sa prdlogom zaključaka nadleđnog skupstinskog odora.

U izveštaju je navedeno da više od 90 odsto državnih organa ispunjava preporuke agencije, a kada je reč o sukobu interesa ili duplim funkcijama navedeno je i da je agencija u 2018. godini podnela 16 prijava zbog sumnje da državni funkcioneri nisu prijavili kompletnu imovinu.

Počela rasprava o izmenama Zakona o regulisanju javnog duga

Skupština Srbije počela je raspravu o izmenama Zakona o regulisanju javnog duga Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka u Srbiji ili njihovim filijalama u bivšim republikama SFRJ, kao i o još nekoliko zakonskih predloga.

Na dnevnom redu su i predlozi zakona trgovini, o robnim berzama, zakona o potvrđivanju Konvencije u uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreskim pitanjima i o izmenama Zakona o elektronskoj trgovini.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će se izmene Zakona o regulisanju javnog duga Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana donose kako bi Srbija ispunila svoje obaveze u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava, te da će se rok za isplatu duga produžiti za šest meseci i da se rokovi pomeraju zbog nemogućnosti štediša da prikupe dokumentaciju potrebnu za isplatu do juna 2019. godine.

Mali je rekao da će usvajanjem Konvencije u uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreskim pitanjima Srbija moći da sa 128 država potpisnica razmenjuje poreske podatke, da je to važno zbog naplate poreza i da Konvencija stupan na snagu 1. decembra.

Predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja Aleksandra Tomić da je Konvencija važna, jer tako Srbija pokazuje da ide "rame uz rame" sa ekonomski razvijenim državama.

POVEZANE VESTI

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

istina pre svega

nezavisnih institucija haha

Raca

Oce li patrijarh da ga zamoli da se obrati ovom jadnom i kukavnom narodu.

Dosta mitologije

Koji jadni i kukavni narod? Taj jadni i kukavni narod održava ove na vlasti kao što je to činio sa Miloševićem i podržavao ratove i zločine. Likovao Šešelju kao što to čini Vučiću.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ivanović: Orlić izjavio da ne radi na VMŠ, a prvi na akreditaciji master studija 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vikiliks: Priznanje Maldiva obezbedile SAD, za povlačenje lobirao Srđa Popović 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šapić: Zamolio sam omladinu da pišu komentare, možemo da ih zovemo botovi... 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pametni video nadzor - svi mogu biti praćeni u svako vreme, rizici su ogromni 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tone i tone uginule ribe u Velikom bačkom kanalu, a ko je odgovoran za pomor... 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šapić "igra na rezultat" i razgovarao bi sa svima, iz SZS kažu - pomaže režimu 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Član Lokalnog fronta, posle kampanje tabloida, i saslušan zbog tvita 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mladić ubijen u naselju Beverli Hils u Nišu 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

loader