Živković: Dačićev potpis izjave o slobodi medija je demagoški potez vlasti

Živković: Dačićev potpis izjave o slobodi medija je demagoški potez vlasti

Živković: Dačićev potpis izjave o slobodi medija je demagoški potez vlasti Izvor: FoNet/Zoran Mrđa
Nenad Živković

Potpis ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na zajedničkoj izjavi više od 100 zemalja učesnica svetske konferencije o slobodi medija, predstavlja "jedan u nizu demagoških poteza vlasti u Srbiji", rekao je u intervjuu FoNetu novinar portala Pančevo Si Ti, Nenad Živković, koji je već godinu dana izložen kampanji i napadima lokalnih medija i vlasti.

Živković je objasnio da je taj potpis jedan od pokušaja kreiranja imidža da je Srbija demokratska zemlja. On ocenjuje da Dačićev potpis ni na koji način neće promeniti medijsku situaciji ni na lokalu, ni u nacionalnim medijima.

Paralelno sa prihvatanjem obaveze dražave da radi na zaštiti medijskih sloboda, ilustrovao je Živković, šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović "optužio je pojedine medije da urušavaju bezbednost zemlje". Pošto se radilo o zahtevu medija da, preko kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja, dobiju od državnih organa informacije u javnom interesu, Živković smatra da to "ukazuje kako profesor prava ne poznaje osnovne principe funkcionisanja države".

"Umesto da poslanici ili šefovi poslaničkih grupa šalju poruke koje će senzibiliati javnost o potrebi ozbiljnog medijskog sistema, oni ovakvim izjavama praktično huškaju na novinare, medije i sajtove koji kritički promišljaju stvarnost", upozorio je Živković.

Prema njegovoj oceni, jedini odgovor na napade na slobodne medije jeste da oni nastave da se profesionalno bave svojim poslom. Da kritički prate ne samo šta radi Martinović, nego i i svi ostali nosioci vlasti, "od lokala do samog predsednika".

"Vučićev tekst stvar frustracije, ne argumentacije"

Živković smatra da nedavni autorski tekst predsednika Srbije Aleksandra Vučića o eliti i plebsu, koji je objavljen u Politici, predstavlja "ugrožavanje slobode izražavanja onih koji misle drugačije".

"Neprimetno tonemo u beznađe i ne primećujemo kada pređemo sledeći nivo, sledeću crvenu liniju ili sledeći Rubikon", upozorio je Živković.

Prema njegovim rečima, Vučićev tekst "nije stvar argumentacije, već frustracije", jer "predsednik nema potrebnu količinu podrške elite", koju pokušava da kazni, obraćajući se zapravo svojim biračima.

Živković tvrdi da su oni "manje informisani i obrazovani i možda najugroženija društvena grupa koja ga podržava, kao što su najsiromašniji i najmanje obrazovani podržavali zločinački režim Milošević-Marković, što je jedna vrsta paradoksa".

Kampanja protiv novinara posle pisanja o Branku Maloviću

Živković podseća i da je kampanja protiv njega i portala za koji radi u Pančevu krenula kada je "kritički počeo sa pisanjem o Branku Maloviću, koji je potpredsednik Izvršnog odbora SNS i koordinator te stranke za Južni Banat".  

"On je zapravo realna vlast u ovom Okrugu, iako nema ni jednu zvaničnu, institucionalnu funkciju. On se pita za sve, odlučuje o pitanjima lokalne samouprave dva grada i šest opština u Okrugu, radu svih komunalnih preduzeća i tokovima javnog novca", precizirao je Živković.

Kako je ukazao, "pisati bilo šta kritički o Branku Maloviću i ekipi koja trenutno rukovodi gradom Pančevom i ostalim opštinama u Južnom Banatu", pretpostavlja rizik da se mediji pod njihovom kontrolom obruše na novinare koji postavljaju razumna pitanja.

Živković skreće pažnju i na činjenicu da se u Pančevu "veliki deo javnog novca za projekte koji dolazi od lokalne samouprave odvaja upravo za medije koji dobijaju opomene Saveta za štampu ili upozorenja REM".

Savet za štampu je dva puta reagovao na kampanju lokalnih medija protiv Živkovića, jer se "retko u svojoj praksi sretao sa tako drastičnim kršenjem etičkih i profesionalnih standarda". Upravni odbor Saveta za štampu nedavno je pozvao i državne insititucije da zaštite Živkovića, zbog bojazni da mu je kampanjom "ugrožena i lična bezbednost".

Zbog napada i uvreda, on je tužio odgovorna lica portala Epančevo i lokalne televizije, u želji da se suoče na sudu, za koji se "nada da je grana vlasti koja drži do svoje nezavisnosti".

Prema Živkovićevom mišljenju, cilj kampanje i poziva na linč je da "motiviše dobronamerne sugrađane, da se patriotski obračunaju sa novinarom na ulici", za koga su na lokalnoj televiziji čuli da je "špijun i ustaški eksponent".

On žali što "njegov slučaj nije vest i nije jedinstven, jer u svakom gradu u Srbiji postoje slični primeri obračuna sa lokalnim novinarima". S druge strane, Živković misli da "loklani novinari koji saučestvuju u kreiranju linča možda na ličnom nivou imaju svest u čemu učestvuju, ali da su ušli u kolo iz kojeg ne mogu lako da se izvuku".

Prema njegovom stavu, "problem je što ni u Pančevu, ni u ostalim gradovima, vlast ne komunicira sa građanima i ne ostavlja nikakav prostor za raspravu i dijalog".  

POVEZANE VESTI

Komentari (13)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gradjanin

Obraz djon. Morala nema. Potpisace taj sta god hocete...

Čivijaš

E što voli da peva i da se potpisuje, čudo jedno!!!

Čule

Tako će pevati i u sudu kada dođe vreme...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Tači: Verski poglavari na Kosovu izgradili mostove 22:25 h

22:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

N1 direktno: Da li novi budžet garantuje građanima bolji standard? 22:01 h

22:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UNS: Pink objavio privatnu fotografiju Sovilja, to više nema veze s novinarstvom 21:37 h

21:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Skup Srpske desnice u Nišu nije održan u policijskoj stanici iako tako izgleda 21:16 h

21:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Joksimović: Francuski predlog o proširenju EU se ne odnosi na Srbiju i Crnu Goru 21:00 h

21:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Žene u crnom na Trgu Republike obeležile godišnjicu pada Vukovara 20:38 h

20:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanik partije Egipćana prišao Kurtiju, nedostaju još tri poslanika za većinu 19:55 h

19:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Francuski predlog o širenju EU nailazi na podršku, ali prave rasprave tek slede 19:39 h

19:39 h  |  Vesti

loader