Rektorka: Slučaj doktorata Siniše Malog već načinio štetu po ugled institucije

Vesti 14. jul 201908:19 > 08:23
N1

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kazala je da joj nije poznato da su ona ili predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti bili predloženi za medijatore između vlasti i opozicije u pregovorima oko uspostavljanja dijaloga, preneo je "Blic".

„To mi nije poznato, ali podržavam sve akcije koje bi, kroz sučeljavanje mišljenja, dovele do javnog diskursa zasnovanog na razmeni argumenata i do vođenja rasprava na uljudan način“, rekla je Popović u intervjuu za „Blic“. 

Ona je kazala da ton javnog diskursa na državnom nivou snažno utiče na kvalitet javnog govora u svim sferama, a posebno u medijima.

„Mi smo to zaboravili pa mlade generacije ne mogu da sagledaju razliku između razmene mišljenja i obične svađe i međusobnog vređanja. Univerzitet i SANU imaju važnu ulogu u javnom životu, ali se ne smeju zloupotrebiti za dnevnopolitičke potrebe“, rekla je Popović za „Blic“. 

Ona je kazala da slučaj doktorata ministra finansija Siniše Malog već načinio štetu po ugled institucije na čijem se čelu nalazi, jer se pokazala, kako je rekla, nesposobnost Univerziteta u Beogradu da efikasno rešava osetljiva pitanja za koja nema razrađenu proceduru i dodala da sve to traje pet godina. 

Popović je, govoreći o padu na Šangajskoj listi, kazala da će do pada UB na toj listi doći, ali da je teško proceniti jer zavisi od nekoliko faktora.

„Jedan aspekt je učinak samog UB i njegovih istraživača, dok je drugi vezan za napore koje se čine na drugim univerzitetima. Pojedine zemlje su uložile velika sredstva za napredak svojih univerziteta na rangiranjima“, rekla je Popović. 

Ona je kazala i da je nije izvesno da će školarine za studente poskupeti, iako su troškovi akreditacije za fakultete, ;kako je navela, znatno uvećani.