Svetski dan Roma: Najugroženija manjinska grupa u Srbiji

Svetski dan Roma: Najugroženija manjinska grupa u Srbiji

Svetski dan Roma: Najugroženija manjinska grupa u Srbiji Izvor: Reuters

Svetski dan Roma ustanovljen je na današnji dan sa ciljem da se ukaže na težak položaj Roma i da se države podstaknu da obrate posebnu pažnju unapređivanje njihovog položaja.

Taj dan se obeležava u čast prvog Svetskog kongesa Roma, koji je održan 8. aprila 1971. u Londonu. Tada je za romsku himnu proglasena pesma "Đelem, đelem", a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić založio se za unapređenje prava Roma u Srbiji istakavši da država treba da učini sve da omogući ostvarivanje njihovih prava.

Kako je saopštila Služba za saradnju s medijima, Nikolić je istakao i da pozitivnom diskriminacijom Romima treba pomoći da sačuvaju svoj nacionalni identitet.

tomislav nikolić, vitomir mihajlović, romi Izvor: Tanjug/Zoran Žestić
Predsednik je danas primio predstavnike te nacionalne manjine, a oni su mu tom prilikom predali Platformu za unapređenje njihovog položaja u Srbiji.

Predstavnici romske nacionalne manjine su, kako se navodi, u razgovoru s predsednikom Nikolićem posebno istakli da je, i pored generalno jako teške situacije u kojoj se Romi nalaze, u prethodnom periodu učinjen napredak u rešavanju problema njihovog obrazovanja, kao i problema ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu.

Nezaposlenost, međuitm, i dalje predstavlja ogroman problem za Rome, kao i stvaranje adekvatnih uslova stanovanja, navodi se u saopštenju.

Prepreke za integraciju Roma još nisu otklonjene

Saša Janković Izvor: N1
Zaštitnik građana Saša Janković je, uoči Dana Roma, ocenio da su Romi i dalje najugroženija manjinska grupa u Srbiji, a do sada postignuti rezultati na unapređenju njihovog položaja nisu otklonili ključne prepreke za njihovu socijalno-ekonomsku integraciju.

On je u saopštenju dostavljenom medijima ocenio da bitnije promene u tom pogledu ne može biti bez dosledne primene afirmativnih mera u obrazovanju Roma, zbog čega zaštitnik građana ove godine posebnu pažnju posvećuje potpunom pravnom uređenju tog pitanja.

Savet nezadovoljan sprovođenjem strategije

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović izjavio je da je zadovoljan sprovođenjem strategije kada je reč o obrazovanju i zdravstvenom položaju Roma dok, kako je rekao, u oblasti stanovanja i zapošljavanja ne može nikako biti zadovoljan.

"U oblasti obrazovanja postignuti su određeni vidljivi rezultati, preko afirmativnih mera upisa učenika u srednje škole i na fakultete, a u nekih 173 osnovnih škola uveden je pedagoški asistent romske nacionalnosti, koji je karika između škole, učitelja, romskog učenika i njegovih roditelja. Time je povećan broj romske dece u osnovnom obrazovanju za 20 odsto", rekao je Mihajlović Tanjugu.

Ključna izrada nove strategije

suzana paunović Izvor: N1
Suzana Paunović
Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je, povodom Dana Roma, da se može govoriti o pomaku kada je stanje romske nacionalne manjine u pitanju, ali da postoje određeni problemi na kojima se mora dalje raditi, pre svega na rešavanju pitanja stanovanja, zapošljavanja i socijalne uključenosti.

Paunović je za RTS rekla da i Brisel ocenjuje da postoji napredak, ali i da ukazuje da postoje određeni problemi na kojima mora da se radi.

Kao ključno u narednom periodu Paunović ocenjuje izradu nove strategije do 2025. godine, na kojoj je već započet rad i u koji su uključeni pripadnici romske nacionalne manjine.

Još dosta posla do potpune uključenosti u društvo

Predsednik Saveta za unapređivanje položaja Roma i Dekade uključivanja Roma smatra da je stanje prava romske manjine u Srbiji bolje nego u prethodnom periodu, ali da je potrebno još mnogo da se preduzme da bi romska zajednica u potpunosti bila uključena u društvo.

Ivanišević je istakao da se samo zajedničkim naporima, jačanjem tolerancije i solidarnosti mogu učiniti pozitivni pomaci i unaprediti njihov položaj.

"Jasno je da Srbija ima dobre rezultate u sektorima obrazovanja i zdravstva jer je, na primer, procenat romske dece koja se upisuju u prvi razred povećan u poslednjih pet godina za 25 procenata. I dalje su, međutim, ogromne razlike romske populacije i opšte populacije što se tiče upisa u školu, redovnosti u pohađanju i završavanju", naveo je on.

Petrušić: Romi u proseku žive 12,4 godina kraće od ostalih

Nevena Petrušić Izvor: N1
Poverenica za zaštitu ravnopravnostim Nevena Petrušić ocenila je danas, da su pripadnici te nacionalne manjine najdiskriminisanija grupa u Srbiji jer je njihov položaj i dalje loš.

Čestitajući 8. april, Svetski dan Roma, Petrušić je istakla da su Romi "često izloženi otvorenom i rasprostranjenom govoru mržnje", a da je diskriminacija prema njima "najviše izražena u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i stanovanja".

"Romska deca su i dalje diskriminisana u obrazovanju, a prethodnih godina su zabeleženi slučajevi segregacije romske dece u obrazovanju. Podaci da samo 6 odsto dece iz romskih naselja, uzrasta od 3-4 godine, pohađa programe predškolskog obrazovanja, da 69 odsto dece iz tih naselja pohađa prvi razred osnovne škole, a svega 22 odsto srednji, su alarmantni i više nego zabrinjavajući", ocenila je Poverenica.

Po njenim rečima, "poražavajući" su i podaci koji pokazuju da je očekivana dužina trajanja života Roma u Srbiji za 12,4 godine kraća u odnosu na ostalo stanovništvo.

Devenport: Romska zajednica može mnogo da doprinese

devenport grubb Izvor: Tanjug/Nemanja Jovanović
Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da romska zajednica može mnogo da doprinese zajedničkom uspehu ne samo u oblasti kulture i muzike već i u svim drugim oblastima ali su joj potrebni ohrabrujući modeli uspeha.

Međunarodni dan Roma je prilika da razmišljamo o situaciji romske populacije, ne samo u Srbiji već i u drugim zemljama, uključujući zemlje Evropske unije, rekao je Devenport koji je danas, povodom Dana Roma, u Domu omladine Beograda otvorio izložbu fotografija "Naš grad - naša kuća" čiji su autori mladi Romi iz GRUBB fondacije.

Romi i u Srbiji i u drugim zemljama se suočavaju sa velikim izazovima kada je reč o obrazovanju, uslugama, zdravlja.., rekao je on Tanjugu i dodao da treba zajedničkim i strateškim naporima ići putem poboljšanja situacije. On je naveo da se i na izložbi i u okviru veliklih dostignuća u oblasti kulture i muzike, može videti da romska zajednica i u svim drugim oblastima može mnogo da doprinese zajedničkom uspehu.

OEBS: Stvoriti uslove za punu inkluziju

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard izjavio da je potrebno nastaviti aktivnosti za poboljšanje položaja Roma u Srbiji i za stvaranje uslova za njihovu punu inkluziju u društvo.

"Svedoci smo da se Romi i dalje suočavaju sa preprekama u svakodnevnom životu, u raznim sferama", rekao je Burkhard, a prenela Misija OEBS-a.

Amnesti: Romi i dalje bez smeštaja

Organizacija Amnesti internešenel podseča da tri godine nakon što je više od stotinu romskih porodica prinudno raseljeno iz nasilja kod "Belvila" u Beogradu, pitanje njihovog smeštaja još nije rešeno, iako je u tom cilju Evropska komisija finansirala višemilionski projekat.

"Štetna kombinacija birokratske nesposobnosti, inercije i diskriminacije rezultirala je krahom višemilionskog projekta koji je finansirala Evropska komisija u cilju njihovog stambenog zbrinjavanja", navodi se u saopštenju za medije koje je međunarodna nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava objavila danas, na Međunarodni dan Roma.

Uprkos obećanjima grada Beograda i sredstvima od 3,6 miliona evra koje je obezbedila Evropska komisija, nijedan od planiranih novih stambenih blokova nije završen, dok raseljeni Romi već godinama žive u nehigijenskim i izdvojenim metalnim kontejnerima, konstatuje Amnesti.

Mali: Na boljem položaju Roma raditi cele godine

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je, povodom Svetskog dana Roma, stanovnike Orlovskog naselja na Zvezdari i poručio da se problemima Roma ne treba baviti samo jednog dana u godini, već svakodnevno, kao što Gradska uprava i čini.

Mali je podsetio da je Grad Beograd još 2009. godine usvojio strategiju za unapređenje života Roma i da je od tada do danas učinjeno mnogo kako bi se život Roma unapredio i kako bi osetili da su deo društva.

"Ovde imamo dve stambene zgrade sa 24 romske porodice, koje su raseljene zbog izgradnje Mosta na Adi”, rekao je gradonačelnik i naveo da se, pored dve postojeće zgrade za romske porodice, gradi još jedna koja bi trebalo da bude useljena u maju.

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PSL

Diskriminacija po bilo kom osnovu je veliko zlo i uska staza koja vodi do puta ka nacizmu. Diskriminacija Roma, pripadnika LGBT populacije i svih ostalih u Srbiji je prisutna i po mojim standardima prevelika, jer jedino nepostojanje bilo kakve diskriminacije je prava mera. Važno je zapitati se o uzroku diskriminacije. Ako mi imamo čoveka koji je nekim ljudima heroj jer pali zastavu Hrvatske to je onda ozbiljna i teška situacija. Ako je heroj neko ko prebije nekog homoseksualca i ako je taj neko "faca" u društvu, onda imamo ozbiljan problem. Osobe koje javno proklamuju diskriminaciju moraju biti osuđene i od strane suda i od strane javnog mnjenja i to što oštrije. Bez ozbiljnih kazni nema ni napretka. Sa druge strane vaspitanje dece od malih nogu, od prvog razreda škole da se tolerišu nejednakosti i da se niko ne diskriminiše je od presudnog značaja. Stepen diskriminacije u društvu je i odlika napretka i civilizovanosti društva kao celine. STOP DISKRIMINACIJI!

Čuburka

Bravo!

Ertem

Stop diskriminaciji!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Podeljena mišljenja poslanika DS, SMS i Pokreta socijalista o smanjenju cenzusa 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Petrović Škero: Bojim se da naš najbolji student nije naučio neke delove prava 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Sit sam pridika evropskih lidera o bliskim vezama sa Rusijom i Kinom 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Škola kod Niša nudi svoj servis - SMS obaveštenje kada dete stigne u školu 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pančić: Književnost drži pažnju kad je deo fajta; Pantić: Sve nam je neregularno 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanici SNS podneli Skupštini predlog izmene zakona, za spuštanje cenzusa 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlada Srbije odobrila 5,5 miliona evra za mere populacione politike 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasada Holandije nova NATO kontaktna ambasada u Srbiji 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

loader