Nedeljkov: Martinović menja teze, kako pitanje o trošenju novca ruši bezbednost?

Nedeljkov: Martinović menja teze, kako pitanje o trošenju novca ruši bezbednost?

Nedeljkov: Martinović menja teze, kako pitanje o trošenju novca ruši bezbednost? Izvor: N1

Izjavom da novinari i NVO pitanjima koje se traže po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama ugrožavaju bezbednost države, Aleksandar Martinović menja teze, jer nijedna od tih organizacija i medijskih kuća ne radi protiv interesa Srbije, već baš naprotiv, kaže programski direktor CRTA Raša Nedeljkov.

"Veoma je opasno da se na takav način zamenjuju teze. Nijedna od ovih organizacija i medijskih kuća ne radi protiv interesa Srbije. Naprotiv, rade u korist razvoja demokratije i institucija u Srbiji. Jer kad postavite pitanje nekoj instituciji na koji način je trošila novac, upitate o sadržaju nekog ugovora, ja to ne vidim kao pretnju, već kao korak i podršku državi da identifikuje slučajeve korupcije", izjavio je Nedeljkov u Novom danu.

Tokom rasprave o godišnjem izveštaju o radu Poverenika za informacije od javnog značaja Martinović je u parlamentu rekao da su zahtevi za pristup informacijama od javnog značaja koje su organizacije slale državnim institucijama "tendenciozni upiti koji idu na to da sruše bezbednosni sistem Republike Srbije".

"Vi ste u stvari, i to građani Srbije treba da znaju, da mi prestanemo da govorimo ovim nemuštim jezikom koji niko živi ne razume, vi ste u stvari bili služba i ekspozitura raznih CINS-ova, KRIK-ova, BIRN-ova, BIRODI-ja, Nataše Kandić, Nemanje Nenadića, i tako dalje, koji su u stvari tražili od nadležnih državnih organa u najvećem broju slučajeva, to ponavljam, bezbednosno vrlo osetljive podatke", kazao je Martinović.

Poslaniku Martinoviću se u uvredama i napadima pridružila i poslanica SRS-a Vjerica Radeta, koja je rekla da su naše organizacije poznate po "antisrpskom delovanju".

Grupa medija i nevladinih organizacija pozvala je potom Vladu i Skupštinu Srbije da ne koriste institucije za obračun sa nezavisnim medijima i organizacijama civilnog društva.

"Mogu da ilustrujem koje smo informacije mi tražili kao organizacija civilnog društva. Recimo, informacije o tome ko je sve vozio službena vozila u Lučanima na dan lokalnih izbora, i ko je zloupotrebio službena vozila u kampanji u Lučanima....Podneli smo 17 krivičnih prijava tražeći odgovornost nadležnih. Ako je to protiv interesa Srbije, onda imamo pogrešno tumačenje šta znači bezbednost države", kazao je Nedeljkov.

Na pitanje da li ima epiloga u slučaju Lučana, Nedeljkov je rekao: "Još uvek je rano. Verujem da će odgovorni biti kažnjeni. Imamo već slučajeve koji obeshrabruju. Recimo, slučaj direktora 'Namenske' koji je okupio zaposlene i pozvao ih da glasaju za određenu političku partiju, mi smo podneli prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije, ali je ona pronašla da on nije prekršio zakon...Ako imate državne institucije koje ne gledaju suštinu, već pronalaze način da nekog oslobode odgovornosti, to je onda loše", izjavio je programski direktor Crte.

Preći s reči na dela

List Danas piše da su poslanici vlasti raspravu u parlamentu sveli na kritiku lika bivšeg poverenika, pa je, tokom prvog dana rasprave, tokom 507 minuta, Rodoljub Šabić pomenut 235 puta. Ministarka Slavica Đukić Dejanović je za medije izjavila da bez saradnje civilnog društva i institucija ne možemo dalje.

"Oko pet godina parlament ne uzima u ruke izveštaje stručnjaka nezavisnih institucija, malo se i zaboravilo šta je svrha tih izveštaja. Poziv Slavice Đukić Dejanović je dobra poruka, ali je potrebno preći s reči na dela", kazao je gost N1.

On je naveo primer poslednjeg ubistva u Pančevu, kada je muž izbo nožem svoju suprugu na autobuskoj stanici u tom gradu.

"Ono što je važno istaći, zaštitnik građana je godinama upozoravao da ne postoji dovoljno dobra koordinacija i obuka zaposlenih u lancu zaštite žrtava nasilja, razmena informacija između različitih državnih organa. I mnoge NVO i aktivistkinje koje se bave, zažtitom na primer, žrtava porodičnog nasilja upućuju na to da jesu usvajani izveštaji nezavisnih institucija, da jesu primenjivane preporuke, mnogi ljudski životi bi bili sačuvani i ne bi bilo ovakvih tragedija", rekao je Nedeljkov.

Kada se u jednom društvu, kaže, na mizeran, stranački način odnosimo prema nezavisnim institucijama, imamo ono što smo videli prethodnih dana u parlamentu.

"Neodgovoran odnos političkih partija u vlasti prema nezavisnim institucijama, i ono što je poražavajuće za mene kao aktera koji se bori za demokratsko društvo, jeste što je takav odnos vlasti od osnivanja svih nezavisnih institucija", naglasio je Nedeljkov.

To, kako je dodao, pokazuje nezrelost političara.

"Iz dana u dan političari u Srbiji pokazuju da oni nisu za dijalog. Oni komuniciraju na tabloidan način preko svojih medija, gde demonstriraju zabrinjavajuću nezrelost. I to nije rezervisano samo za političare u vladajućoj koaliciji, to mislim i za predstavnike opozicionih lidera. To je ta politička kultura, odnosno nekultura u Srbiji. Mi smo predemokratsko društvo. Jer, kada imate činjenicu da se pet godina ne usvajaju izveštaji u parlamentu koji je zakonom obavezan da to radi, onda to govori da smo tek u predemokratskom društvu", ocenio je Nedeljkov.

Pitanje je samo, naglašava, dokle će građani da ćute pred tim.

"Jer, ukoliko ćute, ovo će se nastaviti. A onda će doći trenutak kada će se građani zapitati. Pa imamo najnoviji primer sečea šume u Beogradu. I na tom primeru građani mogu da vide da li nedostaju mehanizmi zaštite. Tu se ogleda da li imamo vladavinu prava ili nemamo, da li imamo mehanizme da ukoliko neko iz lokalne vlasti se drzne da uradi nešto nezakonito, da li možemo da ga u tome sprečimo. Ako reagujemo tek kada ispred naše kuće dođu da nam seku drveće ili ruše kuću, biće kasno", kazao je programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost.

Ne postoji interes da dođe do dijaloga u vezi sa izborima

Govoreći o najavljenom bojkotu izbora od dela opozicije, Nedeljkov kaže da ne zna da li će tog bojkota biti.

"Ne znam da li će biti bojkota, ali mi se čini da ne postoji interes ni na jednoj strani da dođe do dijaloga. Čim se približi šansa da se napravi neki skup gde bi se predstavnici različitih relevantnih sakupili za jedan sto, dobijamo ovakve naslove - da treba odmah da se krene u bojkot izbora", rekao je Nedeljkov.

On upozorava na, kako je rekao, neodgovorno ponašanje političara.

"Neodgovorno ponašanje političara u odnosu na izborne uslove i posledice koje ono može da donese. Dizanje tenzija će, čini mi se, dovesti do velikih problema, ne samo u izbornoj kampanji, već i kasnije. I tu je odgovornost na političarima. Jer, najlakše je odustati, teže je pronaći strpljenje, slušati sagovornika i biti dovoljno državnički orjentisan da se ovakve stvari prevaziđu. Mi ne govorimo o nečemu što je nerešivo, ali ovakvo stanje odgovara političarima", ocenio je Nedeljkov.

POVEZANE VESTI

Komentari (25)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gradjanin

Martin, ex radikal, veliki kriticar diplome i AV, pa posle toga preletac. Treba li dalje....

zzzz

Oni su drzava.Sve sto je u interesu razvoja demokratije i jacanju institucija upereno je protiv njih,jer njima ne treba ni demokratija ni institucije,Ko radi proyiv njih napada drzavu.Tako razmislja Martinovic,da bi zastitio sebe,vrh stranke i dodvorio se Vucicu.Kratko i jasno

Željko NS

Kako pitanje o trošenju novca ruši bezbednost? Pa pristo, niko od njih se ne oseća bezbedno kada se to pitanje potegne...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Brnabić: Neće biti smena u Vladi pre izbora 13:36 h

13:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić razgovarao s Dodikom: Nasušna potreba srpskog naroda je očuvanje mira 13:21 h

13:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istinomer tajmlajn: Slučaj sudije Simeunovića 13:13 h

13:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Omogućeno plaćanje prekršajnih kazni preko interneta 13:04 h

13:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Najbolji sportski novinar u Nišu novac od nagrade donirao za lečenje dece 12:44 h

12:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kopač: U TENT-u emisije gasova veće 4,7 puta, a u Kostolcu 14 puta 11:58 h

11:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uzbunjivač: Spaljeni dokumenti dokazi o kršenju zakona u Komunalnoj miliciji 11:48 h

11:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić najavio rekonstrukciju BIGZ-a i izgradnju 17 vrtića 10:55 h

10:55 h  |  Vesti

loader