Kurije de Balkan: U Srbiji planirano više od 850 MHE, ugrožavaju 1000 km reka

Kurije de Balkan: U Srbiji planirano više od 850 MHE, ugrožavaju 1000 km reka

Kurije de Balkan: U Srbiji planirano više od 850 MHE, ugrožavaju 1000 km reka Izvor: N1

U Srbiji je planirano više od 850 mini hidroelekrana, i premda će one proizvoditi samo dva do tri odsto električne energije na nacionalnom nivou, one ugrožavaju floru i faunu skoro 1.000 kilometara reka, preneo je francuski portal Kurije de Balkan (Le Courrier des Balkans).

Meštani okolnih ruralnih područja, koji smatraju da je to "ekološko ubistvo", mobilišu se uz sve veću podršku građana i glavnog grada, naveo je portal u tekstu pod naslovom "Srbija: Te male hidroelektrane koje ubijaju reke Stare planine".

"Na jugoistoku Srbije, oko 350 kilometara od Beograda na Staroj planini u mestu Rakita je mesecima stanje opsade. Na ulazu u selo, položene su ogromne metalne cevi duge više od 300 metara u koritu male iskopane reke. Radnici kopaju rovove da bi položili sledeće cevi. Cilj je da oko tri kilometra vode uđe u te cevi kako bi bila preusmerena na turbine male hridoelektrane Zvonce", naveo je francuski portal u opširnoj reportaži.

Na zidovima zgrade kulturnog centra okačen je natpis "Stop okupaciji", a na jednoj radnji "Daćemo život, ali ne i reku", dodao je portal navodeći da su meštani besni i mobilisani protiv, kako navode, "ekološkog ubistva" očuvane prirode.

Kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i članica Evropske energetske zajednice (EEC), Srbija se obavezala da smanji emisiju ugljen-dioksida (CO2) i da do 2020. proizvodi 27 odsto energije iz obnovljivih izvora. Od tada je izgrađeno više od 100 hidrocentrala od 856 predviđenih u celoj zemlji, čime su cevi zauzele 937 kilometara potoka i malih reka pretežno na zaštićenim područjima gde se živi od poljoprivrede, stočarstva, a to su i zone gde koje predviđa zeleni turizam.

"Međutim skoro svakog dana izbijaju sukobi pripadnika službe bezbednosti investitora Belića, inače beogradskog advokata, i meštana koji pokušavaju da spreče napredovanje radova. Svakodnevni život meštana je pun raznih kažnjavanja, odlazaka u policijsku stanicu, kao i poziva na sud", naveo je portal.

Predsednik mesne zajednice Desimir Stojanov, jedan od najvećih boraca protiv tog projekta, izjavio je da je između 160 i 200 meštana Rakite potpisalo peticiju protiv hidrocentrale. Prema njegovim rečima, inspektori su u decembru tražili da se cevi sklone iz korita reke i utvrdili da lokacija rovova ne odgovara odobrenoj ruti za taj projekat.

"Uprkos tome, radovi su nastavljeni. Ići ćemo do kraja pošto je to jedini izvor vode za nas, našu stoku i naše useve", rekao je Stojanov.

Ista sudbina čeka celu do sada očuvanu planinu. Od izdavanja dozvola za gradu 47 hidrocentrala, mobilizacija postaje sve veća. Pokret "Odbrana reka Stare planine" aktivirao se sa udruživanjem 39 mesnih zajednica koje se protiv tom projektu. Demonstranata sada ima na hiljade u Pirotu, a i u Beogradu.

U aprilu je nekoliko stotina demonstranata bilo okupljeno u selu Topli Do na zajedničkoj molitvi za reku Temska. Na tom području meštani žele da ožive zeleni turizam.

Francuski portal navodi da je na drugoj planini Kopaoniku izgrađeno 15 hidrocentrala a cevi su zauzele oko 75 odsto tokova tamošnjih reka. Meštani navode da je ekološki sistem uništen.

Dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić smatra da treba obustaviti takve projekte u zaštićenim zonama. "Ako se izgradi 850 centrala koliko je predviđeno u Srbiji, cevi bi progutale 2.200 kilometara reka, uglovnom potoka, da bi se proizvelo dva do tri odsto energije na nacionalnom nivou. Bilo bi bolje uhvatiti se u koštac sa 17 odsto gubitaka u distributivnoj mreži koja je u lošem stanju", rekao je Ristić.

Međutim, Igor Vejnović iz mreže Benkvoč (Bankwatch) rekao je da subvencije favorizuju gradnju centrala jer je zahvaljujući javnom finansiranju to veoma profitabilan posao sa povratkom novca od investicija za samo pet godina.

U tom kontekstu je Evropski parlament zatražio u novembru 2018. godine da Srbija očuva svoje zaštićene zone i održi javne konsultacije.

Srpska akademija nauka kao i Fakulteti šumarstva, biologije, geologije i geografije zatražili su obustavu gradnje u zaštićenim zonama. Taj apel je podržao i ministar životne sredine Goran Trivan koji je rekao da treba priznati greške, obećavajući da će vladi ponuditi promenu politike.

U očekivanju tih primena, na Balkanu se od 6. do 16. jula ljudi mobilišu u saradnji sa nevladinom organizacijom "Spasimo plavo srce Evrope" protiveći se gradnji 2.700 centrala, od kojih je trećina u zaštićenim zonama.

U Srbiji 97 odsto električne energije proizvodi državna Elektroprivreda Srbije (EPS), od čega je 74 odsto termoelektrana na ugalj, a 24 odsto velike hidrocentrale. Ekološki izvori energije predstavljaju tri odsto, a to su uglavnom vetrogeneratori i solarna energija, naveo je francuski portal Kurije de Balkan.

POVEZANE VESTI

Komentari (16)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posle pada pošasti

Srušti sve do poslednje.

Gradjanin

Posle nazadnjaka...🔒

Hm

Uzeli pare iz Eu fonda za obnovljivu energiju i to je to,sad ne prezaju niodčega a pare moraju da opravdaju!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Odbor preinačio odluku FON-a i jednoglasno utvrdio neakademsko ponašanje Malog 13:08 h

13:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šešelj: Istražiti po kom osnovu je otac Nebojše Stefanovića bio u Krušiku 13:06 h

13:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, Vučić se obraća po završetku 12:30 h

12:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas: Mali pokušao da objasni da je 23 manje od 18 12:29 h

12:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Antić: Za malverzacije u trgovini oružjem odgovorno Ministarstvo odbrane 12:09 h

12:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dete sedam puta opisivalo uznemiravanje, prijava ipak odbačena - ko je zakazao 11:44 h

11:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Arms voč: Minobacačke mine iz Krušika korišćene protiv proruskih snaga u Donbasu 11:39 h

11:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kremlj: Ništa ne može da naruši odnose Rusije i Srbije 11:25 h

11:25 h  |  Vesti

loader