Elektronski upis i u srednjim školama

Elektronski upis i u srednjim školama

Elektronski upis i u srednjim školama Izvor: N1

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije saopštila je da je od danas, realizacijom još jednog projekta elektronske uprave, pojednostavljen upis učenika u 536 srednjih škola u Srbiji.

Informacioni sistem eUpis obezbeđuje pristup Registru matičnih knjiga po službenoj dužnosti, ali i informatizaciju poslova u svim srednjim školama, što će omogućiti zaposlenima u školama da urade raspoređivanje dece u novoformirana odeljenja.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je da je veliki posao završen prepisivanjem matičnih knjiga u elektronski oblik. 

Prema njegovim rečima, građanima sada izvod iz matične knjige može da posluži samo za lične potrebe, ali ne i kao "papir više" za posao sa upravom. 

"Od sledeće godine ćemo uvezati sve baze podataka koje država do sada ima u elektronskom obliku, kojih je trenutno 13, i tako pokazati da je uprava tu da olakša, a ne oteža život građanima", rekao je Ružić. 

Informacioni sistem eUpis, koji je ove godine prvi put implementiran u sistem prosvete, oslobodio je roditelje i đake obaveze da prilikom upisa u prvi razred osnovne škole prilažu izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu. 

Takođe, taj sistem je oslobodio studente na 31 fakultetu Univerziteta u Beogradu da prilažu izvod iz matične knjige rođenih, a umesto njih su zaposleni u školama i fakultetima pristupali ovim podacima po službenoj dužnosti. 

Direktor Kancelarije Mihailo Jovanović istakao je da roditelji prvi put nisu morali da pribavljaju više od 120.000 različitih dokumenata u papirnoj formi prilikom upisa dece u prvi razred osnovne škole, i to zahvaljujući tome što je eUpis povezan sa registrom matičnih knjiga i evidencijom o prebivalištu. 

Oni su, kako je naveo, na taj način uštedeli sate čekanja na nekom od šaltera javne uprave, dok 12.000-13.000 brucoša takođe nije moralo da dostavlja isto toliko izvoda iz matične knjige rođenih. 

Kako je saopšteno, u naredne dve godine će se raditi na formiranju jedinstvenog informacionog sistema prosvete, koji će omogućiti da svi podaci o deci tokom celog školovanja, od predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, fakulteta i potom zapošljavanja, budu na jednom mestu. 

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aurora

Radila sam e-upis u SŠ i više od pola roditelja sam morala vratiti kod matičara da isprave i dopune podatke. Ili nedostaje JMBG roditelja, ili nije tačno uneto ime. Opet čekaju u redu, a ja radim dupli posao. Još da kažem da je sistem pušten u rad na dan upisa, da se škole ne mogu pripremiti i lica ovlašćena za upis pročitati uputstvo.

ПРАВНИ БГД

Чиста демагогија. У документацији која је наведена као обавезна приликом полагања пријемног испита и приликом уписа наводи се између осталог и извод из матичне књиге рођених ( копија и оригинал на увид) приликом пријаве за полагање пријемног и ( оверена копија и оригинал на увид ) приликом уписа.

Luka

Nije istina, u V gimnaziji su trazili i uzimali izvode iz MKR.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Haradinaj: Rama se zalagao za podelu Kosova 09:42 h

09:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prvanović: RTS da prestane da obmanjuje javnost, vlast hoće da ugasi N1 09:25 h

09:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lekarska komora će tražiti status službenog lica za medicinsko osoblje 09:00 h

09:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Vlast prikriva vlastitu nesposobnost, neodgovornost i zloupotrebe 08:51 h

08:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Najviše dnevne temperature u Srbiji danas od tri do devet stepeni 07:13 h

07:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

360 stepeni: Projektno sufinansiranje medija tema za tužilaštvo 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Medijsko sklonište" otvoreno u Kragujevcu 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

360 stepeni: Država po zakonu ne sme da ima svoje medije 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

loader