Dačić Borisovu: Bojko, bezobrazluk je držati lekcije Borelu

Vesti 06. jul 201909:00 > 09:02
N1

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je bugarskom premijeru Bojku Borisovu da poštuje stav Evropske unije po pitanju nezavisnosti Kosova, a ne da "drži lekcije" novoizabranom šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu.

Reagujući na izjavu Borisova da španski diplomata treba da zastupa interese EU po pitanju nezavisnosti Kosova, a ne svoje zemlje, koja ne priznaje Kosovo, Dačić je rekao da stav Unije „nije da je Kosovo nezavisno“.

„Bojko, ima da poštuješ stav EU, a ne držiš lekcije Borelu. Na šta to liči, to je bezobrazluk. Najviše me nervira licemerje, dosta mi je više toga. Da ne pričam da je dobio naše odlikovanje“, kazao je Dačić.

On je rekao i da SAD pripremaju papire sa predlogom za rešenje kosovskog pitanja koji između ostalog, podrazumeva da Beograd prestane sa akcijom lobiranja za povlačenje priznanja Kosova, a da Priština zauzvrat ukine takse na uvoz srpske robe.

„Ako Priština prestane sa lobiranjem za nezavisnost, prestaćemo i mi lobiranje za povlačenje priznanja, ali to se neće desiti. Oni hoće da mi nešto uradimo da bi Priština ukinula takse. Mi hoćemo dijalog ali ne sa taksama, one moraju biti ukinute da bi dijalog bio nastavljen“, rekao je Dačić.

Ocenio je da se zvaničnici EU ponašaju kao „tibetanski mudraci“ koji „stalno tolerišu“ jednostrane akte i provokacije Prištine čiji je cilj, kako je naveo, da „obezglave dijalog“.

„Mi ne znamo šta je sledeće što mogu da izmisle u Prištini da ne bi došlo do kompromisa, ali to što oni misle da im je sve dopušteno, to neka zaborave“, rekao je Dačić.