Za studije za profesora fizike prijavio se samo jedan kandidat u Novom Sadu

Za studije za profesora fizike prijavio se samo jedan kandidat u Novom Sadu

Za studije za profesora fizike prijavio se samo jedan kandidat u Novom Sadu Izvor: N1

Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, jedini koji u Vojvodini školuje buduće nastavnike i profesore iz oblasti prirodnih nauka, u ovoj upisnoj godini studija doživeo je debakl, objavio je novosadski Radio 021. Za studijski program koji školuje buduće profesore fizike prijavio se samo jedan kandidat, iako je bilo 25 raspoloživih mesta.

Za studijski programza nastavu hemije prijavila su se samo dva kandidata na raspoloživih 20 mesta (16 na budžetu, četiri na samofinansiranju). Za profesore biologije prijavilo se samo pet kandidata na 40 raspoloživih mesta. Pet puta manje kandidata od upisne kvote prijavilo se za studije Master profesor matematike - svega 11 od raspoloživih 55 mesta, a za profesora geografije ima samo 11 zainteresovanih svršenih srednjoškolaca, iako je obezbeđeno 40 mesta.

Na fakultetu su neprijatno iznenađeni slabim odzivom budućih studenata za profesorske i nastavničke smerove, dok je odziv dobar za ostale tipove studija na ovomfakultetu, piše 021.rs.

Prema preliminarnim rezultatima upisa, celi smerovi biće posvećeni jednom studentu ili nekolicini njih, a zbog slabog odziva i relativno dobrih rezultata, ne samo da su svi studenti na budžetu, već je ostalo i slobodnih mesta.

Studijski programi za profesore i nastavnike predstavljaju integrisane studije, koje podrazumevaju petogodišnje obrazovanje, akademsko i master. Razlog je zakonska obaveza koja predviđa da budući nastavnici, čak i oni u osnovnim školama, moraju da imaju završen master.

Kako je za 021 rekla prodekanka za nastavu Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Tatjana Pivac, postepen pad u broju prijavljenih beleži se u poslednje tri godin. Dodaje da je očigledna tendencija da se budući studenti pri opredeljivanju za upis rukovode mogućnošću zaposlenja, isplativošću bavljenja budućom profesijom i potrebama na tržištu.

"Prirodno-matematički fakultet je od 2017. godine uveo petogodišnje Integrisane akademske studije za obrazovanje nastavnika, što je odgovor na zahteve koje je postavilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Prema tim zahtevima, nastavnici u školama moraju biti u zvanju mastera i imati petogodišnje obrazovanje sa ostvarenih 300 ESPB. Iako Integrisane akademske studije omogućavaju studentima da polaganjem jednog prijemnog ispita i odbranom jednog završnog rada steknu željeno zvanje, čini se da petogodišnje studije srednjoškolcima deluju odbojno, iako su zakonska obaveza u školovanju nastavnika", objašnjava Tatjana Pivac.

Deo razloga za slabiju zainteresovanost srednjoškolaca, dodaje ona, leži u činjenici da nastavničko zanimanje, uprkos stepenu obrazovanja koje podrazumeva, ne spada u red adekvatno plaćenih poslova.

Fizičar i viši naučni saradnik na Institutu za fiziku dr Milovan Šuvakov smatra da je suština problema u činjenici da je visoko obrazovanje u Srbiji podeljeno na male oblasti između kojih su nepremostive "pregrade" i "zidovi". Tako svaka oblast, dodaje, ima ili svoj fakultet ili departman koji funkcioniše autonomno unutar fakulteta, a svaki fakultet brani svoj sadašnji i budući kadar.

"Pri svakom pomenu višepredmetnih nastavnika, upravo fakulteti skaču da brane svoje parče monopola, tvrdeći kako ne može matematičar da predaje fiziku ili fizičar hemiju. Ovde pričamo o osnovnoj školi. Smerovi su pravljeni na taj način da podmire potrebe postojećeg kadra na fakultetu, a ne da budućem nastavniku pruže neophodne kompetencije. Često se dešava i negativna selekcija, pri kojoj oni studenti koji su lošiji budu primorani da se prebace na nastavničke smerove", rekao je Šuvakov za 021.

Kako dodaje, dolazimo do sistema u kojem su stručne kompetencije nastavničkih programa samo za nijansu niže od studijskih programa namenjenih budućim istraživačima i inžinjerima, a pedagoške kompetencije su na niskom nivou, uglavnom zakonskom minimumu.

POVEZANE VESTI

Komentari (60)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nidza

Obrazovan i strucan covek u Srbiji je nepozeljan. Srbija je vec propala i to nepopravljivo, ali lobotomiran narod toga nije svestan.

Aleks

Ocekivano- nece pametna deca (a samo takvi uspevaju zavrsiti fiziku, matematiku...) da studiraju tako tezak fakultet da bi radili za 400e sa sve nevaspotanijom decom i gde ce im plata biti jednaka ma kako god da rade svoj posao. U krajnjoj liniji ti ljudi i poseduju previse znanja za takav posao- nastavnika u OS. Trebalo bi da odgovarajuci profesorski programi budu laksi (manji obim strucnih znanja), a sa vise pedagoske podloge. Sve ovo vodi otvaranju privatnih skola gde ce raditi oni najbolji, dok ce u drzavnim skolama za siromasnu decu raditi ko zna ko...

Popizdeo

Sta se sekirate drzace Vucic casove

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Eksplodirao televizor u stanu u Sremčici, tri osobe povređene 08:24 h

08:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Danas oblačno, mestimično s kišom, temperatura do 19 stepeni 07:15 h

07:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bugarska donirala montažnu crkvu selu Rakita, meštani je ne žele 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rašić podneo žalbu zbog nepriznavanja glasova iz centralne Srbije 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović: U trgovini oružjem nema mog uticaja, afera da bi mi se naškodilo 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Želim dobre odnose s Hrvatskom, ali mi ne pada na pamet da se pokunjim 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Privilegovani trgovci samo jedno poglavlje u zloupotrebama 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zabranjuje se funkcionerima da koriste javne resurse u promociji stranaka 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Vesti

loader