Vučić: Postoji rešenje za dostavljanje proizvoda na sever Kosova

Vesti 29. jun 201922:21 > 22:46
Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da postoji rešenje za dostavljanje proizvoda iz centralne Srbije na sever Kosova, ali da ne može da govori o tome.

„Ljudi ne moraju da brinu, neće biti gladni. Obezbedićemo mi to“, rekao je Vučić, gostujući na televiziji O2.

On je naveo da se puca na one koji prevoze hranu na Kosovo, a da za te ljude ne treba govoriti da su kriminalci. Na pitanje da li odlaganja sastanka u Parizu znači da će se u pregovore više uključiti SAD, Vučić je rekao da je Vašington već uključen i pitao da li treba uključiti još neke koji priznaju Kosovo, a isključiti sve koji ga ne priznaju.

Vučić je kazao i da Srbija ima više poverenja u aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa, nego u prethodnu administraciju, ali da Vašington neće menjati politiku prema Kosovu.

Upitan „šta posle Pariza“, Vučić je rekao da posle Pariza francuski predsednik Emanuel Makron dolazi u Srbiju, a da će jednog dana neko morati da razgovara o onome što „nežne uši“ u Srbiji ne žele da čuju, kao i da je on predlagao kompromis, ali da su ga odbili i Srbi i Priština i svi ostali.

On je kazao i da svi vide ozbiljan otpor na severu Kosova i da vlast u Prištini po svaku cenu hoće da ga slome i da za to koristi srpske političare, kao i da strane agenture insistiraju na razaranju severa.

Na ideju predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da treba usvojiti deklaraciju o pomirenju Srba i Albanaca i uspostavljanju saradnje u obrazovanju, medicini i sportu, Vučić je rekao da obrazovanje i zdravstvo Srbija plaća na severu Kosova i upitao da li će Priština posle te deklaracije povući takse.

„U pravu su, ja sam najgori pregovarač, ali nije u moje vreme Kosovo proglasilo nezavisnost, niti je u moje vreme 100 država priznalo Kosovo, već je 13 povuklo priznanja“, rekao je Vučić.

Govoreći o saradnji sa Mehanizmom u Hagu, naveo je da kada su tražili da izruči lidera Srpke napredne stranke Vojislava Šešelja, odgovorio je da to neće uraditi, jer sa Srbijom niko ne može da se igra zato što se nekome ne sviđa izborni rezultat. Upitan o odnosima Srbije i Crne Gore, Vučić je rekao da je crnogorskog premijera Duška Markovića tokom njegove posete Beogradu zamolio da uzme u obzir i interese Srbiji i da Kosovo ne bude bolje tretirano od Srbije, ali to nije ispoštovano.

„Uprkos svemu, mi moramo sa Crnom Gorom da imamo normalne odnose, jer je to u interesu Srba koji žive tamo. Moramo da gledamo kako da tamošnjim Srbima pomognemo, kako da pomognemo naše kulturne ustanove i izgradnju vrtića, da nam Crna Gora to dopusti. Naš interes je da imamo dobre odnose“, istakao je Vučić. Dodao je da politički odnosi u regionu nisu idealni, jer su različiti politički interesi.

„Ne treba od toga praviti probleme. Naši odnosi su pristojni. Ja nisam želeo da odgovaram na uvrede iz Crne Gore“, rekao je Vučić i ocenio da nije potrebno očekivati veliku ljubav. Dodao je da je uvek spreman da ugosti predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, jer je uvek bolje da se razgovara, nego da se stvaraju problemi. Vučić je naveo i da bi želeo da Srbija sa Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom uradi integrisane granične prelaze.

„Dok god imam poverenje građana, deficit neće biti veći od jedan odsto“

Vučić je rekao da dokle god ima poverenje građana Srbije, budžetski deficit nikada neće biti veći od jedan odsto, a da će dati sve od sebe da ne bude veći od 0,5 odsto.

„Prostiri se koliko si dugačak“, poručio je Vučić u emisiji „Fokus“ na O2 televiziji. On je kazao da je za povećanje penzija za pet odsto godišnje potrebno 225 miliona evra uvećanja u budžetu, a sa povećanjem plata oko 500 miliona evra, a misli da Srbija to u ovom trenutku može da obezbedi na duži rok.

Vučić je rekao da prema onome „kako sada ide“ nema sumnje da će imati novca za povećanje plata za 10 odsto za lekare, a 12 odsto za medicinske sestre, dok misli da bi penzije mogle da budu uvećane za pet odsto, a veruje da će imati prostora i za jednokratna davanja penzionerima.

„Mislim da bi to moglo da bude već od novembra, da tada penzioneri mogu da očekuju i jednokratno davanje od 5.000 ili 6.000 dinara“, kazao je Vučić. „Pokušaćemo minimalnu zaradu da povećamo na 30.000, a za to je potrebno da se ide na više od jedan odsto smanjenja poreza na zarade“, precizirao je Vučić.

Naveo je da su direktne javne investicije u prvih pet meseci u Srbiji veće za 15 do 22 odsto, a da suficit u budžetu iznosi 21,6 milijardi dinara.

Vučić je istakao da „živi“ za novi investicioni plan i da će on morati da se ograniči na najvažnije projekte. „Hoćemo da imamo novi standard i probaćemo da u 85 odsto Srbije imamo kanalizaciju“, rekao je Vučić.

Ugovor za kanalizaciju na levoj obali Dunava 4. jula

On je najavio da će 4. jula biti potpisan ugovor o izgradnji kanalizacije na levoj obali Dunava u Beogradu.

Rekao je da će izgradnja te kanalizacije početi početkom naredne godine i da misli da će se graditi oko godinu dana, a biće finansirana i iz donacije Evropske investicione banke. Upitan ko je kriv za poplave u Srbiji, Vučić je pitao da li u Srbiji za sve neko mora da bude kriv.

„Je li neko kriv što smo imali više vode nego u Velikoj Britaniji“, pitao je Vučić. On je rekao da se izvinjava građanima Beograda jer vlast nije dovoljno dobro objasnila šta radi, dodavši da će od septembra biti pušten saobraćaj u centru grada, ali ne i sam Trg Republike.

Istakao je i da će se ići na ozelenjavanje grada i da je ideja da se napravi plan gde onaj ko želi može da zasadi i pokloni drvo.