Ružić u Skupštini: Komunalna policija u 2018. samo u 16 slučajeva primenila silu

Ružić u Skupštini: Komunalna policija u 2018. samo u 16 slučajeva primenila silu

Ružić u Skupštini: Komunalna policija u 2018. samo u 16 slučajeva primenila silu Izvor: N1

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kazao je da je u Beogradu 2018. godine komunalna policija izrekla 14.000 upozorenja, a da je samo u 16 slučajeva primenila silu.

Ružić je u Skupštini Srbije tokom rasprave o Zakonu o komunalnoj miliciji kazao da je u tih 16 slučajeva osam puta primenjena fizička snaga, sedam puta korišćene lisice i jednom upotrebljena palica.

On je ocenio da broj upozorenja ukazuje da se ne radi, kako je rekao, samo o aparatu represije.

Ružić je naveo da se navedenim zakonom ne urušava pravni poredak i da je sadržaj navedenog predloga zakona komplementaran već postojećem zakonu o toj oblasti.

 "Ovlašćenja i nadležnosti pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i komunalne milicije nisu iste", rekao je Ružić povodom kritike o poklapanju nadležnosti i dodao da komunalna milicija u slučaju da naidje na izvršioce krivičnog dela, te osobe prosledjuje MUP-u. On je naveo da komunalni milicajci prolaze teorijsku i praktičnu obuku u trajanju od dva i po meseca.

Poslanici Srpske radikalne stranke kritikovali su navedeni predlog zakona i izneli više zamerki. Poslanik SRS Petar Jojić rekao je da je taj zakon u suprotnosti sa Ustavom Srbije, zatim zakonima o krivičnom postupku, bezbednosti saobraćaja, policiji i javnom redu i miru, kao i u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

On je upitao kome su komunalni milicajci odgovorni, kao i da li može doći do sukoba nadležnosti pripadnika MUP-a i komunalne milicije i ko rešava tu situaciju.

Jojić je naveo da komunalni milicajci dobijaju ovlašćenja službenika MUP-a.

On je istakao da se formiranjem komunalne milicije urušava ustavni poredak zemlje, kao i da je Ustavom predvidjeno ko može da vrši prikupljanje obaveštenja o gradjanima i da ih obradjuje.

Vjerica Radeta, poslanica radikala, navela je da komunalna policija ne treba da postoji ovakva kakva je danas, kao i da postoji, kako je istakla, ozbiljan problem u funkcionisanju beogradske vlasti jer godinama ima potrebu za hiljadu policajaca, a ima samo 300.

Poslanica SRS-a Aleksandra Belančić navela je da je broj komunalnih policajaca nedovoljan jer je, kako je istakla, potrebno tu službu drugačije organizovati.

Poslanica Srpske napredne stranke Ljiljana Malušić rekla je da će svrha komunalne milije biti da se reši "neverovatan nered koji je nastao u poslednjih 40 godina".

Ona je navela da je svako ko je hteo mogao da se izjasni o tom predlogu zakona, kao i da je javna rasprava trajala mesec dana.

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan

Noćas u 4,1o zvao Komunalnu policiju zbog nesnosne muzike koja je maltretirala celu Palilulu. Dežurni ljut, nije se predstavio, tek na moj zahtev samo sa prezimenom. Odbio da kaže svoje ime i pored mog insistiranja. Na moje pitanje da li postoji dežurni starešina rekao mi je da on nema starešinu i da radi za građane Beograda. Grubo prekinuo razgovor jer nisam mogao da preciziram odakle muzika dopire (verovatno sa Ušća gde je pauk najzad radio ali Komunalna policija ne). Muzika, ako se taj užas tako može nazvati, koja definitivno uništava zdravlje prestala tek oko 5,00 sati na radost beograđana koje je Komunalna policija ,,ponovo zaštitila,,.

Glas razuma

Koriste li bejzbol palice ?

Gradjanin

Partijska policija. Ukinuti!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Stefanović: U trgovini oružjem nema mog uticaja, afera da bi mi se naškodilo 21:06 h

21:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Želim dobre odnose s Hrvatskom, ali mi ne pada na pamet da se pokunjim 20:58 h

20:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Privilegovani trgovci samo jedno poglavlje u zloupotrebama 20:47 h

20:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zabranjuje se funkcionerima da koriste javne resurse u promociji stranaka 20:29 h

20:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BIRN: GIM od bugarske novinarke traži brisanje teksta o ocu ministra policije 20:15 h

20:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Nepodobno" udruženje isključeno iz rasprave o zakonu o nestalim bebama 19:51 h

19:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić pozvao članice UNESCO da poštuju povelju - bez Kosova u organizaciji 19:49 h

19:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Analitičari s Kosova: Sledi novi format pregovora, glavna reč Skupštini 19:27 h

19:27 h  |  Vesti

loader