Vučić o sporazumu za Jarinje i Brnjak: Dačić potpisao naknadno

Vučić o sporazumu za Jarinje i Brnjak: Dačić potpisao naknadno

Za Sporazum o integrisanom prelazu Jarinje i Brnjak predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je "noćna mora" za nastavak pregovora Beograda i Prištine i najveći kamen spoticanja, pored pitanja u Međunarodnom sudu pravde.

I dok Vučić tvrdi da je takav sporazum potpisao 2011. godine tadašnji šef pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović, sporazum je potpisan kada je na vlast došla koalicija SNS-SPS u decembru 2012. kada je premijer bio Ivica Dačić, a njegov prvi potpredsednik Aleksandar Vučić.

"Sporazum je potpisao Borko Stefanović i to 2011. godine i to sam vam već deset puta rekao... A posle toga su potpisivani i provođeni u delo - tada su prvi put postavljeni i policijski kontrolni punktovi, a nešto kasnije su postavljeni i carinski kontrolni punktovi", rekao je Vučić.

Na pitanje N1 ko je parafirao, a ko potpisao sporazum o integrisanom prelazu Jarinje i Brnjak za koji se tvrdi da je jedan od najvećih kočničara u dijalogu, Borko Stefanović je rekao da je "sve sporazume u tehničkom dijalogu potpisao Ivica Dačić".

"Taj dijalog je bio specifičan po tome što je predviđao da odluke usvoje dve Vlade. Dakle, nije bilo potpisa u smislu međunarodnog ugovora, već su dve Vlade usvajale sporazume, samim tim Ivica Dačić je potpisao svaki od sporazuma".

U SPS-u, podsećamo, protekle srede na pitanje ko je potpisao sporazum - nisu dali odgovor, a poslanik SPS Đorđe Milićević tvrdio je da je to "opštepoznato javnosti", međutim, sutradan je, na konferenciji za novinare, potvrdio da je predsednik socijalista stavio potpis, kao predsednik tadašnje Vlade.

Novinarka N1 podsetila je na te Milićevićeve reči danas i predsednika Vučića.

"Ne, Ivica Dačić je naknadno potpisao. Ja sam vam pokazao, taj sporazum u IBM (Kosovo) potpisao je Borko Stefanović i svaku stranu je parafirao", tvrdi Vučić.

N1: Parafirao ili potpisao?

Vučić: "Pa zašto on i ne postoji u drugom obliku... Paraf vam istu snagu ima kao i potpis".

"Jedan jedini sporazum o integrisanom upravljanju prelaza je parafiran, samo zbog toga da bi se potvrdila istovetnost teksta", kaže, s druge strane, Borko Stefanović.

N1: To ste Vi parafirali?

Stefanović: "Tako je, ja sam parafirao, zato što paraf i potpis nisu isto. I to bi najbolji student Pravnog fakulteta u istoriji svih pravnih fakulteta trebalo da zna - da je paraf samo potvrđivanje ispravnosti teksta, a da je potpis preuzimanje obaveza. Uostalom, ja, kao tada niži državni službenik, nisam mogao da preuzmem obavezu potpisivanja".

Novinarka N1 upitala je Vučića i šta je konkretno potpisao Veljko Odalović...

Vučić: "Pitajte Veljka Odalovića šta je potpisao..."

N1: Vi ste bili u Vladi...

Vučić: "Samo provođenje... U Briselskom sporazumu toga nema. A šta je potpisao, pitajte ih, ali je sasvim sigurno potpisao samo ono što je bilo provođenje u delo. Potpisali smo mi i diplome, pa srećom ih nismo proveli u delo..."

N1: Godine 2012. bili ste prvi potpredsednik Vlade...

Vučić: "2012. u tome nisam učestvovao, uključio sam se tek u martu 2013..."

N1: Kažete da je taj sporazum loš. Što je potpisan?

Vučić: "To je jedan od najlošijih sporazuma koje smo potpisali, ali je taj sporazum potpisao Borko Stefanović. Kao ozbiljna zemlja, znate, morate da potpisujete i da provodite u delo ono što neko ranije potpiše".

Borko Stefanović na to kaže da sada i oni najtvrdokorniji ljudi, koji iole prate kosovsku problematiku, "vide da je sve to laž". "Dakle, da pokušavaju da nabede na nas ono što su oni uradili... I zaista ozbiljno razmišljam da ga tužim, ali znam opet da on to izbegava, tako što organizuje pozivanje na imunitet, što je nezabeleženo..."

S druge strane, na konstataciju novinarke N1 da je rekao da neće da sprovodi u delo nešto što je ranije potpisano i da će čak da poništi ono što je loše, Vučić je naveo: "Sve što možemo da ne provodimo u delo... Ja razumem vašu potrebu da svaki put pronađete nešto, ne biste li nas napali..."

N1: Niko Vas ne napada, samo Vas pitam...

Vučić: "Svaki put se trudite da dobijete neki retvit ili lajk više, kako ste mnogo opasni i kako ste uspeli da mi kažete nešto... Ne pratim vas, ja ne idem na Tviter uopšte, ali znam šta je Vaša životna želja..."

Borko Stefanović kaže da su prelazi između AP Kosova i Metohije i ostatka Srbije postojali od 1999. godine. "Dakle niko od nas nije postavio prelaze. To je prva stvar. Druga stvar  - i na Jarinju i na Brnjaku su bili prelazi paljeni tri puta čak od strane pobunjenih Srba. Mi smo, u stvari spojili dva prelaza - prelaz pod kontrolom naše policije i prelaz pod kontrolom Kosovske policije u jedan, bez zastave Kosova, bez grba, bez graničnog kamena i bez carine. Carinu je uspostavio režim Aleksandra Vučića i Ivice Dačića u decembru 2012. godine svojim dodatnim tehničkim protokolom kojim su prihvatili da postave kosovske i naše carinske organe na prelazima Jarinje i Brnjak", navodi Stefanović.

POVEZANE VESTI

Komentari (85)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

33

I lagati treba znati

Castle_BOT

Pokazite dokument koji je Stefanovic potpisao ?

Dojčilo

Vučiću, nije dobro visoko leteti, mnogo boli kada padneš.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

360 stepeni: Projektno sufinansiranje medija tema za tužilaštvo 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Medijsko sklonište" otvoreno u Kragujevcu 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

360 stepeni: Država po zakonu ne sme da ima svoje medije 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protestna šetnja na Banovom brdu, stanari brane parkić 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

360 stepeni: Isključivanjem N1 država krši evropske konvencije, a i svoje zakone 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bez granica sa Andrejem: Povratak u pleme Mentavaj 9/13 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Otvorena izložba naslovnih strana NIN koje su osmislili i oslikali čitaoci 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Arsić: Isključivanje N1 iz ponude dodatno sužava ograničen medijski prostor 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

loader