Naplaćivanje ulaza na Frušku goru, nadležni kažu - cilj je privući građane

Naplaćivanje ulaza na Frušku goru, nadležni kažu - cilj je privući građane

Izvor: N1

Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji je 1. januara stupio na snagu, omogućio je zaštićenim područjima u Srbiji da zarade novac koji bi trebalo da ulože u održavanje i očuvanje prirodnih bogatstava. Svih 90 zaštićenih oblasti u zemlji obavezni su da usvoje odluku i cenovnik.

Među prvima je to učinio Nacionalni park "Fruška gora", što je, zbog najave da će se ulaz pojedincima naplaćivati, izazvalo oštre reakcije javnosti.

Fotografisanje na Fruškoj gori, užitak je koji pojedincu niko neće naplaćivati. Osim ukoliko ne planira od toga da zaradi, odnosno osim kada je reč o komercijalnim snimcima. Pored niza drugih stavki, to je novina koju je doneo Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara.

"Ovo je u nekoj našoj percepciji zakonodavac postavio građanina kao obveznika naknade da bi eto još jednu globu, tako da kažem, nametnuo građaninu. Priroda, drvo, hladovina, vazduh, šuma.. sve to po ovom Zakonu on kad ode tamo treba da plati, što je nedopustivo", kaže Dragana Arsić, iz pokreta "Odbranimo šume Fruške gore".

Nije ideja udaljiti građane od Fruške gore, već upravo suprotno – poruka je iz Nacionalnog parka. Sa dnevnom naplatom su počeli, ali za sada samo za dolazak putničkim automobilom. Za svako parkirano vozilo, čuvar će naplatiti 300 dinara.

fruška gora Izvor: N1

Šetnja kroz šume Fruške gore za pojedince je i dalje besplatna. Tako će biti, kažu u Upravi, dok ne steknu uslove za naplatu godišnjih karata. Nadaju se da će to uspeti da postignu do kraja godine.

Novi zakon dao im je mogućnost da od naknada zarade, kako bi taj novac mogli da ulože u održavanje, kažu u upravi Nacionalnog parka. Problem je, dodaju, što to ne mogu u potpunosti da iskoriste.

"Zakon predviđa i te naknade za pojedinca, za svaki ulazak u zaštićeno prirodno dobro. Međutim, prostor Fruške gore je ogroman, otvorenost je ogromna i zaista mi nemamo dovoljno ni ljudi ni resursa da bismo to mogli da pokrijemo sada", rekao je Konstantin Plužarević, pomoćnik direktora NP "Fruška gora".

Koliko je zaštićenih područja u Srbiji do sada sastavilo cenovnik i krenulo sa naplatom naknada, u Ministarstvu zaštite životne sredine ne znaju, jer, kažu, za to više nisu nadležni.

Sličan odgovor dali su i pokretu "Odbranimo šume Fruške gore" koji im je, kao i na adrese još tri nadležne institucije, uputio dopis o problemima, pre svega seči šuma, koju beleže na Fruškoj gori. Ne vide da bi povećanje naknada to moglo da promeni.

"Najblaže rečeno, paradoksalna odluka da se nekim naknadama puni budžet i da se finansira nacionalni park", dodaje Dragana Arsić.

A trenutno je situacija takva da se budžet Nacionalnog parka "Fruška gora", u najvećoj meri puni od prodaje šume, dok naknade učestvuju sa 21 odsto.

"Taj procenat će se drastično povećati, razlika. Naš cilj je da preko 50 odsto prihoda bude od naknada, a ovaj ostatak od tih seča, kako ste rekli", navodi Plužarević.

Građani će, kaže, za godinu i po videti velike promene. Oni odgovaraju – za početak bismo da vidimo fiskalne račune.

POVEZANE VESTI

Komentari (91)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miloš

Kako su krenuli moraću da im platim što spavam u sopstvenom krevetu u sopstvenoj kući. Parkiranje treba regulisati, kao i kretanje motorizovanih vozila kroz nacionalne parkove. Ali šetnje i boravak ne. Kazniti uništavnje prirode da, uživanje u prirodi ne.

Uča

Radije ću ići u inostranstvo i tamo posećivati planine i nacionalne parkove ,nego da me napredno deru. Bolje razmislite zašto vam mladi odlaze .Zbog vas vi ste uzrok gospodo iz SNSa .Jedini način da se mladi vrate je da vi budete lustrirani i da se donese zakon o poreklu imovine.

Jerry

Treba para za dnevnice sendviće i autobuse

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Majić: Pravosuđe je postalo žrtva predizborne kampanje 09:12 h

09:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Trifunović: Vučić pravi sebi opoziciju, ne učestvujemo u toj vašarskoj zabavi 09:05 h

09:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mladić ubijen u pucnjavi u restoranu u Novom Pazaru 08:54 h

08:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Porodično nasilje u Beogradu - muškarac nožem izbo suprugu 08:17 h

08:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Disciplinski postupak protiv pripadnika Žandarmerije zbog incidenta u Kraljevu 08:01 h

08:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pretežno sunčano, s temperaturom do 9 stepeni 07:27 h

07:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

TI: Indeks percepcije korupcije u Srbiji nepromenjen - 39 od 100 poena 07:17 h

07:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Politika: U 2020. prve bilateralne vežbe VS sa vojskama Belorusije i Kine 07:09 h

07:09 h  |  Vesti

loader