Usvojeni izveštaji DRI, Fiskalnog saveta i Komisije za zaštitu konkurencije

Usvojeni izveštaji DRI, Fiskalnog saveta i Komisije za zaštitu konkurencije

Usvojeni izveštaji DRI, Fiskalnog saveta i Komisije za zaštitu konkurencije Izvor: N1

Skupština Srbije usvojila je izveštaje za 2018. godinu nezavisnih državnih institucija Državne revizorske institucije, Fiskalnog saveta i Komisije za zaštitu konkurencije.

Rasprava o tim tačkama bila je odvojena, odnosno izveštaji nisu bili objedinjeni u jedinstvenu raspravu.

Skupština je te tačke na dnevni red stavila pošto je Evropska komisija iznela zamerke na rad parlamenta pa i na to što se izveštaji nezavisnih institucija ne razmatraju već nekoliko godina.

Ni na ovu sednicu nije došao deo opozicije koji bojktuje rad parlamenta. Njih od bojkota nije odvratilo ni to što je sednica zakazana sedam dana ranije ni što nije bilo jedinstvenog preteresa, kao ni to što prethodnih nekoliko sednica nije bilo velikog broja amandmana vladajuće većine što su, između ostalog, zamerke na koje opozicja ukazuje i koje je iznela i Evropska komisija u svom izveštaju. 

Skupština je usvojila izveštaj za 2018. godinu o radu DRI, a predsednik DRI Duško Pejović je u utorak tokom obrazlaganja izveštaja pred parlamentom rekao da je u 2018. godini ta institucija utvrdila više grešaka i nepravilnosti u poslovanju budžetskih korisnika čija vrednost iznosi 217 milijardi dinara. 

Te nepravilnosti, odnosno iznos od skoro dve milijarde evra, bile su najčešće tema polemike na sednice Skupštine Srbije na kojoj se razmatra izveštaj o radu DRI za 2018. godinu, ali govorilo se i o trošenje sredstava u lokalnim samoupravama u kojima je na vlasti opozicija, kao što su Šabac i beogradska opština Stari grad.

Na nepravilnosti u finansijskom izveštavanju budžetskih korisnika odnosi ukupno 195 milijardi dinara, odnosno to čini 90 odsto utvrđenih grešaka i nepravilnosti. 

Preostalih deset odsto se odnosi na nepravilnosti u obračunu plata, javnim nabavkama i preuzimanje obaveza mimo planiranog iznosa bez pravnog osnova, bez verodostojne dokumentacije i bez konkursa i odgovarajućih kriterijuma. 

Usvojenje i izveštaj Fiskalnog saveta za 2018. godinu, a predsednik te institucije Pavle Petrović obrazlažući ga rekao je da će i ove godine državni budžet biti izbalansiran ili sa manjim suficitom, a da se javni dug smanjuje u odnosu na ekonomski proizvod zemlje i u odnosu na dohodak zemlje. 

On je, međutim, izneo primedbe na koje Fiskalni savet već neko vreme ukazuje Vladi Srbije, poput nepotrebnog odlaganja ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija i izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje je Skupština usvojila septembra prošle godine, a po kojima Vlada ima diskreciono pravo da određuje da li će biti rasta penzija i koliko će on iznositi. 

Negodovao je što je još na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, uvedena 2014. godine i istakao da je ta odluka kontraproduktivna, da pojedini ključni delovi državnih službi zbog toga trpe i ne mogu da rade efikasno. 

Kao drugi problem vezan za zapošljavanje u javnom sketoru naveo je plate, odnosno platne razrede, koji su prema njegovim rečima od suštinske važnosti za podizanje kvaliteta usluga u javnom sektoru. Ocenio je da nije dobro što se ponovo odlaže uvođenje platnih razreda. 

Zakon kojim se uređuju plate u javnom sektoru usvojen je 2017. godine i poslednji rok kad je trebalo da počne njegova primena bio je januar 2020. godine, ali je, prema informacijama iz Vlade Srbije, taj rok pomeren na jul iduće godine. 

Petrović je imao primedbe i na proces pripreme budžeta i njegovu transparentnost, odnosno to što nema temeljne rasprave o tom dokumentu u parlamentu. 

On je istakao da je neophodno da se poštuje budžetski kalendar da bi se napravio kvalitetan zakon o budžetu i obezbedila kvalitetna fiskalna politika, te da je potrebno da Vlada već sredinom godine pripremi fiskalnu strategiju, a u novembru Skupštini uputi predlog budžeta. 

On je rekao i da se članovi tog nezavisnog tela nadaju da bi do kraja ove godine u Srbiji mogla da se uvedu nova fiskalna pravila.

Skupština je usvojila i izveštaj Komisije za zaštitu konkurencije, a predsednik Miloje Obradović predstavljajući izveštaj je rekao da nema prepreka za otvaranje Poglavlja o pridruživanju sa Evropskom unijom koja se tiču rada komisije. On je kazao da se komisija finansira iz taksi na izdata rešenja, i da je ostvarila suficit od 243 miliona dinara, od čega je 140 miliona dinara preneto u budžet Srbije.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

go lopov do lopova

pronevereno je dve milijarde evra ZA JEDNU GODINU... i to po zvanicnim podacima, a svi znamo da je radikalska statistika rastegljivija od luft balona.

Utopia

Preko noći su promenili ponašanje kad su dobili packe od EU. A sto mi svi to vidimo i govorimo već godinama nema veze. Naprave jednu sednicu i kao ajde opozicijo nazad ... a odgovornost za godine nenormalnog ponašanja nedostojnog parlamenta? Kad Maja da ostavku nek se opozicija vrati. Svi su ko Bogom dani, ostavka nešto naj strašnije u životu umesto da postane normalnost. Princip, zezno si nešto, ćao a ne ja sam vlast mogu šta hoću. Pa ne možeš i ne smeš.

Dobro

Usvajaju sami bez parlamentarne opozicije i posle kažu,mi smo država?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ivanović: Orlić izjavio da ne radi na VMŠ, a prvi na akreditaciji master studija 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vikiliks: Priznanje Maldiva obezbedile SAD, za povlačenje lobirao Srđa Popović 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šapić: Zamolio sam omladinu da pišu komentare, možemo da ih zovemo botovi... 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pametni video nadzor - svi mogu biti praćeni u svako vreme, rizici su ogromni 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tone i tone uginule ribe u Velikom bačkom kanalu, a ko je odgovoran za pomor... 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šapić "igra na rezultat" i razgovarao bi sa svima, iz SZS kažu - pomaže režimu 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Član Lokalnog fronta, posle kampanje tabloida, i saslušan zbog tvita 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mladić ubijen u naselju Beverli Hils u Nišu 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

loader