Srbija skinuta sa "sive liste" FATF-a

Srbija skinuta sa "sive liste" FATF-a

Srbija skinuta sa "sive liste" FATF-a Izvor: fatf-gafi.org

Srbija je skinuta sa "sive liste" liste Financial Action Task Force (FATF) jer su ispunjeni svi zahtevi kada je reč o borbi protiv pranja novca i sprečavanju finansiranja terorizma, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija, prenosi Radio televizija Srbije.

Skupština FATF ocenila je da je Srbija ispunila sve zahteve, a skidanje sa "sive liste" znači da naša zemlja ispunjava uslove za otvaranje važnog poglavlja u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, javlja RTS.

Srbija je na "sivu listu" FATF-a dospela jer je procenjeno da postoje nedostaci u sistemu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

U međuvremenu Srbija je dokazala opredeljenost na najvišem političkom nivou za ispunjavanje Akcionog plana u ovoj oblasti pa je naša zemlja skinuta sa ove liste, naveli su iz Ministarstva finansija.

Ministarstvo pravde: FATF pozdravio napredak Srbije

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da se Srbija od danas više ne nalazi na FATF listi država sa strateškim nedostacima u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, i da je to odluka koju je donelo to telo u okviru svog plenarnog zasedanja, održanog u Orlandu, Sjedinjene Američke Države.

"FATF je pozdravio značajan napredak Srbije na unapređenju sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i ukazao da je Srbija ojačala mehanizme u tom domenu, kao i da je uložila velike napore u sprovođenju FATF Akcionog plana u cilju ispravljanja nedostataka u tehničkom i strateškom smislu, na koje je ovo telo ukazalo u februaru prošle godine", piše u saopštenju.

Uzimajući to u obzir, Srbija nije više pod FATF monitoringom u okviru daljeg uskladjivanja sa standardima u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, dodaje se u saopštenju.

Ocenjeno je i da postoji politička posvećenost na najvišem nivou, kao i institucionalni kapaciteti za nastavak sprovođenja reformi u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, navode iz ministarstva i dodaju da ostaje preporuka Srbiji da nastavi da kroz saradnju sa "Manivalom" i dalje unapređuje svoje mehanizme u toj oblasti.

Tokom dela sednice na kojoj se raspravljalo o izveštaju o napretku Srbije u sprovođenju FATF akcionog plana, ministarka pravde Nela Kuburović, koja je predstavljala Vladu Srbije, rekla je da je Srbija na najvišem političkom nivou posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, što je prepoznao i FATF.

"Ovaj proces je rezultovao u pozitivnom i opipljivom napretku, kao što je pokazao izveštaj zajedničke Grupe za Evropu i Evroaziju, kojoj želim da izrazim svoju zahvalnost i uputim sve pohvale za njihov naporan rad na izradi tačnog i objektivnog izveštaja", rekla je Kuburović.

Ona je dodala da je uložen veliki rad u proteklih godinu dana - 12 zakona je stupilo na snagu, izradjeni i usvojeni su potpuno novi zakonski propisi, donešeno je više od 60 propisa, smernica i drugih dokumenata. Ministarka je ukazala da se među tim novim propisima nalazi i novi Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i izmene Krivičnog zakonika u delu koji se odosi na krivično delo pranje novca, koje se primenjuju od marta prošle godine.

"Formirane su nove institucije, kao što je Uprava za igre na sreću, ali je promenjena i struktura postojećih institucija", ukazala je Kuburović.

"Naš Koordinacioni tim za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, na čijem čelu se nalazi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova, obezbedio je da sve zainteresovane strane posvete odgovarajuću pažnju pitanjima vezanim za ovu oblast, a posebno onima određenim u FATF Akcionom planu", istakla je ministarka pravde.

Ona je rekla da je Srbija posebno ponosna na sprovođenje zakonodavstva i povećan intenzitet nacionalne saradnje i koordinacije u pogledu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u proteklih godinu i po dana.

"Najnovije izmene Krivičnog zakonika koje su usvojene u maju ove godine, otišle su korak dalje od zahteva u FATF Akcionom planu, što je obezbedilo punu usklađenost sa najvišim međunarodnim standardima u borbi protiv terorizma, kao što je Međunarodna konvencija o suzbijanju finansiranja terorizma", naglasila je Kuburović.

Kuburović je istakla da Srbija ostaje na najvišem političkom i institucionalnom nivou posvećena daljem unapređenju mehanizama za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i ukazala da će nova Nacionalna strategija za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma biti usvojena do kraja 2019.

POVEZANE VESTI

Komentari (27)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

I Sleep With Moderator!

Kako je to "uspeh" za ime Boga??? Izaci sa liste od svega nekoliko problematicnih zemalja (uglavnom treceg sveta) je uspeh za ovu vladu??? Da li se vi to salite? Kako vas nije sramota da to govorite??? Uzas!

Gradjanin

Sad je na crnoj!????

Marko

U to ime otvaramo jos jednu novu mini hidroelektranu?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Nije lako Tanji Fajon: Iz redova SNS etikete, deo opozicije isključivo za bojkot 19:14 h

19:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jakšić: EU u Srbiji vidi opasan elektricitet, želi da poravna stvar 18:11 h

18:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Portparol KP: Tvrdnja o prijavi napada na Visoke Dečane netačna 17:31 h

17:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lančani sudar na Gazeli, otežan saobraćaj 14:46 h

14:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Informer "ekskluzivno" objavio fotografiju pogrešnog čoveka uz fotomontažu 14:07 h

14:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Srbiji sutra olujni vetar, temperatura do 20 stepeni 13:58 h

13:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Žena poginula u saobraćajnoj nesreći u blizini Niša 13:18 h

13:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gosti Novog dana predstavnice inicijative "Mame su zakon" 13:15 h

13:15 h  |  Vesti

loader