DRI: Greške i nepravilnosti tokom 2018. u vrednosti od 217 milijardi dinara

DRI: Greške i nepravilnosti tokom 2018. u vrednosti od 217 milijardi dinara

Predsednik Saveta Državne revizorske institucije (DRI) Duško Pejović izjavio je da je DRI u svojoj kontroli u 2018. godini utvrdila greške i nepravilnosti iskazane u iznosu od 217 milijardi dinara.

Izvor: N1

Te nepravilnesti, odnosno iznos od skoro dve milijarde evra, bile su najčešće tema polemike na sednice Skupštine Srbije na kojoj se razmatra izveštaj o radu DRI za 2018. godinu, ali govorilo se i o trošenje sredstava u lokalnim samoupravama u kojima je na vlasti opozicija, kao što su Šabac i beogradska opština Stari grad.

Pejović je obrazlažući izveštaj o radu DRI za 2018. godinu rekao da se na nepravilnosti u finansijskom izveštavanju budžetskih korisnika odnosi ukupno 195 milijardi dinara, odnosno to čini 90 odsto utvrdjenih grešaka i nepravilnosti.

Preostalih deset odsto se odnosi na nepravilnosti u obračunu plata, javnim nabavkama i preuzimanje obaveza mimo planiranog iznosa bez pravnog osnova, bez verodostojne dokumentacije i bez konkursa i odgovarajućih kriterijuma, dodao je Pejović.

Poslanik Stranke moderne Srbije (SMS) Vladimir Đurić rekao je da utvrđene nepravilnosti u vrednosti 217 milijardi dinara ukazuje da javni sektor troši enormno. On je ukazao da je iznos od 15 milijardi dinara neevidentiranih prihoda bužetskih korisnika jednako godišnjem iznosu kapitalnih ulaganja u Ministarstvu odbrane ili dvogodišnjem budžetu za izgradnju na primer jedne bitne putne deonice u Srbiji.

"Ti koji su propustili da evidetiraju svoje prihode su verovatno došli po subvencije i dobili ih i opteretili na taj način sve poreske obveznike iz grubosti, nemara i nepažnje, a možda i zle namere", ocenio je Đurić.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta pozdravila je odluku parlamenta da pred poslanike stavi izveštaje o radu nezavisnih institucija kao i odluku da se ne objedinjuju izveštaji različitih institucija u jednu raspravu. Ona je negodovala što vladajuća većina nije to učinila ranije, odnosno kada su joj na tu grešku ukazivali poslanici, nego tek kada su im pridike uputili iz Evropske komisije.

Radeta je Pejovića pitala koliko je DRI zaista nezavisna institucija, kakav je odnos vlasti prema DRI i da li je dobro da finansijski plan toj instituciji odobrava Ministarstvo finansija. Ona je ukazala na podatak da je DRI tražila izmenu 34 akta i zakona, jer su uočili problem u primeni, ali da je promenjeno samo 11, navodeći da bi trebalo država da poštuje sve što DRI napiše. Radeta je rekla da je zabrinjavajuće i nedopustivo da DRI podnese više od 2.000 prekršajnih prijava, a da 1.000 zastari.

Govoreći o utvrđenim greškama u iznosu 217 milijardi dinara, ona je pitala da li je neko kada je DRI konstatovao greške vratio pare. "Da li možete da tražite da se nezakoniti isplaćen novac vrati i kako", upitala je Radeta i dodala da je za radikale izveštaj korektan i da je DRI neophodna institucija, ali da smatraju da je vlast "drži u šaci".

Pejović joj je rekao da apsolutne nezavisnosti nema nigde, ali da je "relativna nezavisnost na visokom nivou".

On je naveo da se nezavisnost ogleda u organizacionom smislu gde je stepen nezavisnosti visok, a da Ministarstvo finansija daje saglasnost na kadrovski plan što nije dobro i što je ranije izneto kao problem.

Pejović je kazao i da DRI nije nadležan da daje nalog za vraćanje para, da nisu inspekcija i da ne mogu da nalože vraćanje već da samo mogu da ocene nepravilnosti. Polemike je tokom rasprave bilo i o trošenju sredstava u opozicionim opštinama na koje je izmedju ostalih ukazivao poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić.

Kada parlament završi raspravu o izveštaju o radu DRI razmatraće se i izveštaj o radu Fiskalnog saveta, a potom i izveštaj o radu Komisije za zaštitu konkurencije, koji su takodje na dnevnom redu tekuće sednice.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

217

217 milijardi dinara.....

NS

Strasno je koliko je ovaj narod ovca,pamet cao...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Domaćin iz Aleksinca: Uginule mi životinje, izvršitelji zabranili da im priđem 19:39 h

19:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obrt na suđenju: Bivši policajac promenio iskaz, Simonović pripretio tužiocu 19:21 h

19:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Britanski ambasador na Kosovu: Dogovor oko koalicije sve bliži 19:19 h

19:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Joksimović: Vlast za bolje izborne uslove, opozicija nije konstruktivna 19:08 h

19:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Doktorat Siniše Malog za Univerzitet gotova priča, ministar može samo na sud 19:03 h

19:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istraživanje Ministarstva za rad: 81 odsto građana Srbije bilo svedok nasilja 19:00 h

19:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović u Berlinu: Dobra saradnja srpske i nemačke policije 18:43 h

18:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Evroparlamentarci sutra biraju između Vučića i srpske demokratije 18:36 h

18:36 h  |  Vesti

loader