Samardžić: Vučić će tražiti da dobije nešto, a onda ubeđivati da je to dovoljno

Samardžić: Vučić će tražiti da dobije nešto, a onda ubeđivati da je to dovoljno

"Moguće je promeniti pat poziciju Srbije i Kosova, jer sastanak u Parizu organizuju predsednik Francuske i nemačka kancelarka, dve najjače ličnosti u Evropi. Zato mislim da će biti sastanka u Parizu, zato što će biti komunickacije s Beogradom i Prištinom zbog približavanja", smatra profesor Fakulteta političkih nauka Slobodan Samardžić.

"Najgore bi bilo, a toga se bojim, da se napravi kompromis da Kosovo suspenduje carine, a da Srbija obeća da će potpisati sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji, a to je sporazum o priznanju Kosovu. Tu bi dali Vučiću mogućnost da manipuliše medijima da su carine uklonjene, ali da je sticajem okolnosti moralo da se ide dalje".

On kaže da SAD mogu da izvrše pritisak da se ukinu takse, ali da je pitanje zašto do sada to nisu uradili. Kako kaže, Amerika može da prekine neku vrstu diplomatske podrške ili investicija i Kosovo bi se brzo našlo u unutrašnjem haosu i vođe bi morale da prekinu s tom politikom.

"Oni su to napravili da bi pokazivali svoju snagu, kalkulisali su da neće smanjiti takse baš zato što se svete Srbiji za neke mere, kao što je akcija za sprečavanje ulaska u Interpol, Unesko. Oni odgovaraju na poteze Srbije, a u stvari vuku svoje agresivne poteze. Ja mislim da je dobro što je došlo do prekida, jer da stvar nije stala mi bi već danas razgovarali o sporazumu i Srbija bi kapitulirala, ovako smo dobili vreme".

"Ako se otvori kosovsko pitanje, može da se otvori i neko drugo, recimo Republike Srpske, zapadne Makedonije, zato je to Pandorina kutija koja bi izazvala neke situacije koje vode do nemira i rata", smatra Samarždić.

Samardžić navodi da je Srbija je slabo prošla kada je u pitanju Briselski sporazum i pita se šta Vučić da očekuje od druge strane, ako Srbija nije dobila ništa, a dala je sve.

"Sve obaveze iz sporazuma je ispunila, a nije dobila ništa. Ne prekinuti razgovore kad nema dobitka je jedno hazardersko ponašanje. Naša strana se pokazala kao slab igrač, koji bi da da sve. A u unutrašnjim odnosima je čvrst igrač koji ne daje opoziciji pristup medijima, a ovamo pokazuje slabost. Epilog je loš, dato je sve a nije dobijeno ništa. Vučić će tražiti nešto da dobije da ubeđuje javnost da je to dovoljno".

Na pitanje šta bi buila alternativa dijalogu, Samardžić je rekao da bi trebalo pitanja otvoriti na drugačiji način.

"Imamo problem EU, obazloženje svih vlada je da ostanemo na putu ka EU, a da za to žrtvujemo i Kosovo, a to je Poglavlje 35. U svim izveštajima se kaže da je potpisivanje dokumenta prioritet. U jednoj fazi pregovora će Srbija i Kosovo potpisati sveoubhvatni sporazum, tako piše. Samo se ne kaže nezavisnost, ali to znači".

Zato, kako kaže, ako to vodi predavanju Kosova, onda je zamrznuti konflikt dobitak.

"Ja sam za to da se stvar vodi drugačije, jer EU ne može da vam omogući put u sopstvene redove, okolnosti se menjaju da one zemlje koje nam daju podršku jačaju, da tu stvar treba s EU i SAD utanačiti na drugi način. Da kažemo mi sad prekidamo i nastavićemo razgovore s drugačijim platformama.Mi kad smo pregovarali, pregovarali smo o platformi o suštinskoj autonomiji, koja Kosovu daje sve nadležnosti sem nekih državnih. Nekoliko je nadželnosti zadržano, ostalo je interna nadležnost Kosova".

Samardžić poručuje i da ne razume šta je kompromis, ako predamo sve čime raspolažemo, a ZSO ne može da se uspostavi.

"Razgraničenje je fina demarkacija granice kad ona već postoji, pomenuti razgraničenje je kad priznate granice. To treba da uradimo s BiH i Hrvatskom. Ako je to model za Kosovo onda je pitanje da li će Lešak pripasti Srbiji, a dati Bujanovac". 

Govoreći o tenzijama u odnosu Srbije i Crne Gore, kada je, pre svega, u pitanju imovina SPC u Crnoj Gori, Samardžić je rekao da država nije reagovala i da je Vučić imamo blag stav.

"On je zamolio Mila Đukanovića, a ovaj ga je otkačkio. To nije državno reagovanje na jednu vitalnu stvar, a Srbija ima obavezu da pomaže Srbe van Srbije, SPC je važna stvar, ako se proganja, država mora da reaguje. U Crnoj Gori je konflikt manifestan, velika provokacija i grub akt, pravno nezasnovan i Srbija ne sme da ostane po strani".

POVEZANE VESTI

Komentari (34)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milica

Dobro je Seselj jednom rekao, u ovom politickom zivotu, naj ne znacajnije politicke tako reci licnosti i najgori proroci su upravo politicki analiticari.

Lila

Od viška glava ne boli.

Dobrivoje

Ko sve danas zeli da bude politicki analiticar.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Srpske zastave i skandiranje na utakmici Češke sa Kosovom 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đorđević: Obradović uhapšen, kakva je to tajna na papirima kojima ministar maše 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Suđenje aktivistima Dveri i Narodne stranke zbog događaja na izborima u Lučanima 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uoči dijaloga: Ima li napretka u primeni mera za bolje izborne uslove 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Afera "Krušik" otvorila i pitanje stradanja službenika ambasade u Libiji 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Suprotstavljene izjave Vučića i Stefanovića o vezama ministrovog oca sa GIM-om 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Podrška meštana Ravnog Sela Caričiću, traže raskidanje ugovora s JKP Komunalac 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Biciklisti paradajzom protiv parkiranja na stazi u Vasinoj ulici 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Vesti

loader