Nestorov: Ako zločin prema ženama nazovete svađom, to je umanjivanje problema

Nestorov: Ako zločin prema ženama nazovete svađom, to je umanjivanje problema

Kako temu nasilja nad ženama tretiraju mediji u Srbiji? "Ako je slika takva da se žene koje prežive nasilje i gledaju tu vrstu programa ili čitaju članke osećaju još više uplašeno i krivo nakon gledanja ili čitanja, onda to znači da je slika loša", smatra Aleksandra Nestorov iz Autonomnog ženskog centra.

"Mi pokušavamo da uputimo poruku novinarima da pokušaju da se stave u cipele onih o kojima pišu. Ako se posle teksta osećaju osnaženo da prijave nasilje, ako osete da je društvo uz njih, onda je to dobar tekst", poručuje Nestorov.

Marija Babić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije kaže da NUNS pokušava da utiče da se takvi sadržaji smanje,

"Prijavljujemo Regulatornom telu, Savetu za štampu, Savet za štampu dobro radi svoj posao, kod Rem-a je to malo drugačije. Što više treba prijavljivati, kada god građani vide takav sadžraj da prijave. Kodeks novinara zavisi od medija do medija, ali u većini slučajeva se često krši kodeks", dodaje ona.

Babić kaže da takvim tekstovima kumuje i neznanje, jer kada je u pitanju pravna terminologija, novinari nisu najbolje edukovani.

"To bi se rešilo edukacijom i treninzima, ali nisam sigurna koliko su novinari zainteresovani za te treninge. I ne znam koliko koriste namerno te termine zbog čitanosti", navela je Babić.

"Različita je saradnja s institucijama, a trebalo bi da bude ista. Imamo situacije u kojima sarađujemo s izuzetnim profesionalcima, ali nekako se čini da je više onih koji donose odluke na osnovu stereotipa ili ličnog mišljenja, a ne na osnovu zakona", kaže Nestorov.

Aleksandra Nestorov naglašava da ako nakon objavljivanja takvih priča izostaje reakcija kao kritika i osuda, onda se šalje poruka da su takvi sadžraji normalni.

"Umanjuje se problem, jer ako vi krivično delo i zločin prema ženama nazovete porodičnom svađom onda je to umanjivanje problema. Ako imate nasilje u rijalitijima, a niko ne reaguje, onda je poruka koja se šalje ljudima koji to gledaju da je to normalno ponašanje. Nas kontaktiraju ljudi koji su do te mere uznemireni, traže od nas da reagujemo i zaštitimo učesnice ovih programa. Nemamo adekvatnu reakciju na ovaj tip sadžraja, neophdono je pooštravanje mera, pošto opomene ne daju rezultate", rekla je Nestorov.

Ona je rekla da Autonomni ženski centar reaguje ka različitim telima - REM-u, Savetu za štampu, Tužilaštvu, a obraćali su se i Ministarstvu kulture.

"Nisu ova tela nema, REM izdaje opomene, Savet za štampu odlučuje pozitivno, novine objave da su prekšrile kodeks i nastavljaju da ga krše. Poenta je što mere nemaju efekta. S druge strane, da mediji ne izveštavaju o ubistvima žena, ne bismo imali na raspolaganju ove podatke jer ih džava ne objavljuje. Tako mi pratimo šta se dešava i možemo da ukazujemo na propuste", kaže ona.

Maja Babić kaže i da građani mogu da prijavljuju najteže oblike i da prepoznaju sadržaj koji nije adekvatan.

"Bila bi dobra praksa ako bi rem krenuo samoinicijativno da podnosi prijave. Profesionalno je da se poštuje kodeks novinara i da se ne otkriva identitet žrtve, REM ima pravilnik koji se odnosi na izveštavanje o maloletnim licima. Da se izveštava istinito i objektivno, da se sadržaj prilagodi, bez neprijatnih slika, krši se često i pretpostavka nevinosti", kaže Babić.

Ja kao novinar moram bolje da znam od onih koje intervjuišem na koji način da priča može da se doživi u javnosti, poručuje Aleksandra Nestorov.

"Imate emisiju DNK kada je učesnik ubio učesnicu. Novinari i urednici i oni koji se reklamiraju ulaze u duboke i osetljive porodične odnose, bez znanja da prepoznaju da li postoji neka žrtva ili nasilnik. Ja pitam te ljude, da li se nekada pitaju da li sam mogao nešto da uradim i da to sprečim. Niko nije prepoznao kao alarmantno. Moramo da budemo spremni, ako ulazimo u porodične odnose moramo da budemo spremni na ono što tamo zateknemo".

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gradjanin

Prosto je. Zasto se gleda riality?

Iva

Zbog takvog odnosa prema zenama kako od strane muskaraca tako od strane porodica i drustva, sela nam se ispraznise, a ostadose samo momci, sada vec neki ostareli.... kako zbog uslova zivota tako i zbog odnosa drzave prema selima a i zbog toga sto imovinu stvaraju i zene pored muskaraca a imovina se vodi na muskoj populaciji... i kad zena zbog nasilja zeli da napusti takvu zajednicu, ona je bukvalnu na ulici bez icega.... i zbog takvog ekonomskog statusa ostaje i trpi nasilje... te zbog dece, te sta ce svet reci a zbog toga sto bez igde icega i pored godina i decenija rada i truda.... TUZNO!!!!

Maks

Problem, stari i češće rešiv u društvima sa većim stepenom slobode. U socijalizmu su žene bile ravnopravne sa muškarcima i takva vrsta nasilja, kao danas, skoro da nije ni pistojala. Dakako i tada je bilo nasilnika, ali toliko ubistava ni približno. Svet se vratio unazad, slobode iz dvadesetog veka su ukinute. Kad vidim ženu, gleve pokrivene maramom, u sred leta, pitam se zar je moguće da smo se vratili 60 godina. Socijalizam je bio pun nepravdi, kapitalizam je zlo.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ispred Crkve Svetog Marka skup podrške vernicima SPC u Crnoj Gori 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Haradinaj odlikovao Vilijama Vokera 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rašković: U Smederevu zagađenje vidljivo golim okom, samo jedna stanica meri PM 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest ispred Skupštine Beograda, građani zahtevaju mere u borbi sa zagađenjem 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pucnjava na Bežanijskoj kosi, muškarac ubijen u automobilu 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Agregat ponovo u funkciji, nema zadržavanja na naplatnim stanicama kod Niša 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Vesti

loader