Fabrici, Radojičić i Trivan čistili đubre sa Savskog keja

Fabrici, Radojičić i Trivan čistili đubre sa Savskog keja

Fabrici, Radojičić i Trivan čistili đubre sa Savskog keja Izvor: Tanjug/Beoinfo

U akciji "Trash Challenge", u kojoj su učestvovali zaposleni u Delegaciji Evropske unije u Srbiji, predstavnici ambasada zemalja članica Evropske unije, volonteri sa Filološkog fakulteta, udruženja, nevladine organizacije i građani, očišćeno je šetalište Savskog keja i priobalje Save iza novobeogradskih blokova 45 i 70.

Zajedno sa 200 učesnika, Savski kej su čistili i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, a u sklopu ekološke kampanje "Pogledaj oko sebe". 

"Ova inicijativa je bila izuzetno dobra i zabavna, jer pored toga što smo se družili, učinili smo nešto veoma korisno i možemo da budemo ponosni na rezultate našeg rada. Zaštita životne sredine je kompleksna oblast i potrebno je preduzeti mnogo mera i akcija, a reč je o dugoročnom pristupu", rekao je Fabrici. 

On je dodao da je u proteklih 40 godina, Evropska unija uspostavila "zlatni" standard po pitanju zaštite životne sredine tako što je donela ogroman broj direktiva i zakona, kako bi ceo prostor Evrope bio bolji za život. 

"Dugi niz godina sarađujemo sa Vladom Srbije kako bi se taj standard primenio i ovde", rekao je Fabrici. 

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan kazao je da ne postoji bolji partner od EU kada je u pitanju zaštita životne sredine i da bi se trebalo ugledati na nju. 

"Naše nasleđe u kvalitetu i stanju životne sredine nije dobro zbog svih mogućih tehnoloških revolucija koje smo prošli. Međutim, želimo da preskočimo to kašnjenje koje imamo za EU, a to možemo da uradimo samo uz pomoć ovih dobrih ljudi i zemalja koji nam pomažu bez ikakvog kompleksa", naveo je Trivan.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da se tom akcijom daje doprinos čistijem Beogradu, ali i dizanju svesti da je neophodno voditi računa o čistoći grada. 

"Onoliko đubreta koliko jedan čovek može da napravi, ne mogu dvadeset njih da očiste. Moramo da učinimo sve da Beograd bude lepši i bolji. Jedan od glavnih pravaca u kojem će se ovaj grad razvijati jeste da bude čistiji i zeleniji, jer količina otpada koju imamo oko reke pokazuje da moramo odgovornije da se ponašamo, a EU je odličan primer koji treba da sledimo", naglasio je Radojčić. 

Aktivista neformalne grupe građana "Savski nasip" je pred novinarima postavio pitanje Radojičiću o tome kada će odbiti zahteve za legalizaciju objekata na Savskom nasipu, koji ugrožavaju odbranu od poplava i vodoizvorište Beograda, i šta misli o takvom zidanju na tom mestu. Radojičić je odgovorio da gradske službe "rade na tome" i da je "to veliki, dugogodišnji problem koji treba rešavati".

"Sigurno je da ćemo raditi na tome da se taj problem u narednom periodu rešava", rekao je Radojčić, prenela je grupa "Savski nasip" na Fejsbuku uz video-snimak svog pitanja i odgovora gradonačelnika. 

"Pogledaj oko sebe" je prva kampanja za zaštitu životne sredine koju Vlada Srbije realizuje zajedno sa Evropskom unijom, biće sprovedena zajedno sa mnogobrojnim organizacijama, institucijama i gradovima, a tokom njenog trajanja biće organizovani i "Zeleni dani" i izložbe u Užicu, Šapcu i Subotici, kao i događaji u Beogradu.

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Una

Na pogresno mesto cistite.

NSpenzioner

Rukavice,samo za njih trojicu?

Gradjanin

Vrapcici, vrapcici...😂

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Paunović smatra da se stanje ljudska prava unapređuje, Fabrici kaže - nedovoljno 15:03 h

15:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučević: Kako neko tvrdi da je prijava protiv Vučića lažna ako je nije pročitao 14:44 h

14:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Budžet Kragujevca za 2020. godinu oko 9,9 milijardi dinara, bez javne rasprave 14:41 h

14:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tepić: Vučić i Dačić mesecima krili upozorenje SAD o Slobodanu Tešiću 14:28 h

14:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tači u Račku: Budućnost se ne gradi poricanjem zločina i vređanjem ubijenih 14:27 h

14:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gradonačelnik Atine uručio Vučiću Zlatnu medalju za zasluge 13:47 h

13:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Alkoholisani vozač pod zabranom udario kolima saobraćajnog policajca u Topoli 13:41 h

13:41 h  |  Vesti

loader