Vilson za N1: Kosovske vlasti povukle kratkovid potez uvođenjem taksi

Vilson za N1: Kosovske vlasti povukle kratkovid potez uvođenjem taksi

Izvor: N1

"Imamo obavezu da stvorimo ZSO, a to nije postignuto. Mislim da je to problem. Imamo taksu na srpske proizvode. Politički lideri s Kosova reaguju na srpske napore da blokiraju učlanjenje Kosova u Interpol i slično. Te takse stvaraju veoma lošu situaciju. Moramo te stvari ostaviti po strani", kaže za N1 potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson.

Počnimo od Vaše posete Srbiji. Mediji su dobili saopštenje predsednika Vučića u kom se kaže samo da ste naglasili značaj dijaloga između Beograda i Prištine, te da ste zahvalili jedan drugom na saradnji. Do kakvih ste zapravo zaključaka došli?

"Pre svega, reći ću da je Atlantski savez delom posetio Srbiju da bi odao poštovanje. Moramo se pojaviti kao Amerikanci, moramo učestvovati, slušati i biti deo razgovora s našim srpskim prijateljima. Cela premisa našeg dolaska u Beograd jeste to da kažemo kako ćemo ubuduće imati još veća očekivanja od američko-srpskog partnerstva. I verujemo da SAD i Srbija mogu zajedno učiniti mnogo više. Treba nam napredak na obe strane da bismo došli dotle, da bismo pričali o dijalogu između Beograda i Prištine. Mislim da se hitno treba vratiti dijalogu. Imali smo aktivnost u regionu i diplomatski napredak, a sad smo malo u zastoju. Što duže bude izostajao napredak u dijalogu, to ćemo postajati ranjiviji u pogledu eskalacije, incidenata koji se mogu oteti kontroli, optužbi… A to je hrana za loše ljude, za organizovani kriminal ili snage treće strane koje žele da ometaju. Imali smo vrlo konstruktivan razgovor s predsednikom Vučićem. Zahvalio sam mu na iskrenosti kad se obraćao srpskom narodu pričajući o Kosovu u parlamentu, ranije ove nedelje. Bilo je vrlo hrabro reći očiglednu istinu, te, čak i kad je to bolno, naglasiti zašto Beograd razume kako je takav ishod u interesu Srbije", kaže Vilson. 

Kako u tom smislu gledate na poslednja hapšenja i incidente na severu Kosova?

"Tu postoje dva problema. Jedan je to što imamo mrežu organizovanog kriminala koja prožima region, a koja je posebno aktivna na severu Kosova. Nažalost, najbolju saradnju između Albanaca i Srba imamo u svetu organizovanog kriminala. To nije dobro, to je nešto čemu treba da se suprotstavimo i što treba da potisnemo. Što se tiče ovonedeljne akcije koja je dovela do eskalacije, predviđam da će se takve stvari dešavati sve dok bude izostajao napredak u dijalogu. Naglašavam hitnost. Beograd i Priština treba da imaju zajednički interes u borbi s mrežama organizovanog kriminala, koje guraju njihove ekonomije u sive zone i zakidaju obe vlasti u poreskim prihodima. To stvara atmosferu koja tera strane investitore. S tim predsednik Vučić treba da se bori u Srbiji, a predsednik Tači i vlada na Kosovu".

Priština je navela da su hapšenja sprovedena u okviru borbe s organizovanim kriminalom na severu Kosova, ali u Srbiji čujemo da su uperena protiv srpske zajednice. Šta je istina?

"U tome i jeste moja poenta. Dok ne bude bilo napretka u dijalogu i političkog slaganja koje će dovesti do istorijskog pomirenja, mislim da ćete imati različite verzije događaja, drugačije viđenje toga šta se desilo, raspravu o činjenicama. Po mom mišljenju, sve dok ne bude posvećenosti pomirenju, iskrivljena priroda odnosa i činjenica da imamo nezdravu dinamiku. Te stvari će se nastaviti. Svi će videti to malo drugačije. Ja nisam uključen u to i ne znam sve detalje o situaciji na severnom Kosovu ove nedelje, ali znam da smo u opasnoj zoni. Ako nemamo dogovor između Beograda i Prištine, ovakvi incidenti mogu eskalirati i postati mnogo ozbiljniji".

Rekli ste da je Vučić iskren, ali šta je iskreno u ovome? Je li bio iskren?

"Zabrinut sam. Mislim da je na severu Kosova bila u pitanju akcija protiv organizovanog kriminala. Ne znam detalje. Mislim da će uvek biti podsticaja za političko odmeravanje, sve dok postoji neizvesnost u odnosima s Kosovom. Biće političkog odmeravanja, busanja u grudi. Ne znam sve detalje, ali mislim da je to nezdrava dinamika. I znači da imamo političku retoriku koja doprinosi atmosferi nepoverenja. Cela poneta je u tome kako napraviti proboj i postaviti temelj za bar neki nivo poverenja. Vlasti u regionu ne treba međusobno da se optužuju. Treba da rade zajedno protiv loših momaka. I ako se optužuju međusobno, kao sad, izgubićemo i videti šverc narkotika, ilegalnu trgovinu. Videćemo kako te stvari postaju mnogo veći problem za države".

Ali na obe strane vuku se drugačiji potezi. Kako vi to vidite? Na primer, predsednik Kosova rekao je da neće biti nikakve Zajednice srpskih opština, da ostaju visoke takse na proizvode iz Srbije i Bosne. Kako to vidite? Je li Kosovo odgovorno?

"Vidim to kao neuspeh u našim naporima".

Kako može biti neuspeh?

"Imamo obavezu da stvorimo Zajednicu srpskih opština, a to nije postignuto. Mislim da je to problem. Imamo taksu od 100 odsto na srpske proizvode. Politički lideri s Kosova reaguju na srpske napore da blokiraju učlanjenje Kosova u Interpol i slično. Te takse stvaraju veoma lošu situaciju. Moramo te stvari ostaviti po strani. Treba nam moratorijum koji vraća status kvo, kako je bilo ranije, da bi se strane mogle usredsrediti na ono što je bitno – postizanje dogovora. Sve dok ne bude dogovora, imaćemo novu bitku s taksama, imaćemo novu bitku s međunarodnim organizacijama, nove različite poruke o sprovođenju zakona, nove okršaje na granici, novu dramu. To neće prestati. Nalazimo se u ciklusu međusobnog optuživanja, koji će samo učiniti stvari gorim. To je blokada budućnosti. Nećete privući pametne investitore, neće vam najbolji i najpametniji ostati kod kuće. Ako ovo svakog dana bude u vestima. Ovo je stvarnost ljudskih života".

Kad već govorimo o dogovorima, kako je moguće da jedna strana ne poštuje sopstveni potpis stavljen na Briselski sporazum? Kako to vidite? Je li Kosovo to koje stvara problem i zaustavlja dijalog?

"Mislim da to jeste problem. Upravo sam došao iz Prištine, gde smo razgovarali o tome s vlastima. Mislim da su kosovske vlasti povukle kratkovid potez s taksama. Veoma jasno su podsticani od američke vlade da uklone takse. Takođe, mislim da postoji velika odgovornost kad je u pitanju način na koji će razviti Zajednicu srpskih opština. To je deo Briselskog sporazuma. Evropska unija i SAD moraju pomoći kosovskim vlastima da to urade. Moramo dovesti do ispunjavanja tih obaveza. Zato mislim da je važno ostati za stolom i pregovarati. I rekao sam predsedniku Vučiću da nije u lošem položaju, s obzirom na zabrinutost zbog poteza kosovskih vlasti. Trebaće nam čvrsta odlučnost, baš kako smo videli u Prespi. Čvrsta odlučnost koja se neće remetiti da ne bi bilo razbuktavanja. Ali dok ne dobijemo obiman dogovor, pun dogovor koji će biti osnova istorijskog pomirenja, međusobno optuživanje i nedostatak usaglašenosti neće prestati". 

Da li Srbija dovoljno sarađuje?

"Gledajte, mislim da je predsednik Vučić učinio neke izuzetne stvari kako bi pokazao da je ozbiljan u pokušaju postizanja dogovora. Ali u isto vreme mislim da Srbija nekad vodi kontradiktorne poteze. Nalazimo se u Crnoj Gori, a u njoj su osuđeni lideri crnogorske opozicije. To nije baš dobar signal za dobrosusedske odnose. Mislim da smo videli poteze na severnom Kosovu koji su prikaz moći Beograda na Kosovu, koji zaista potkopavaju samopouzdanje Prištine u pogledu njihovih mogućnosti. Nije da su svi anđeli ovde, ali u tome je poenta. Mislim da će se nastaviti marifetluci na obe strane dok se lideri ne slože u pogledu serije ozbiljnih uslova kojima će se povinovati, jer znaju da to nije postepeno. Znaju da to nije još jedan taktički dobitak, nego istinska odluka. Bez odluke, ovo postaje opravdanje. Političke vođe ne moraju poboljšati ekonomiju, stvoriti poslove, rešiti teška pitanja koja zaista znače ljudima. Ako ih mogu zavlačiti nacionalizmom i politikom. A svet ide dalje, i to brzo. I zaista je u interesu Srbije i Kosova da zatvore to poglavlje, da se mogu nadmetati za budućnost. U suprotnom, narod će reagovati odlaskom. Zato mislim da je to obavezno". 

Koliko to može trajati?

"Iskreno, ovo može trajati zauvek. To može mnogo koštati Srbiju i Kosovo, ako budu zaglavili tapkajući u mestu. To će dovesti do eskalacije optužbi, umanjiti ekonomske izglede. Ostaviće ih van EU, a svet će krenuti dalje. Nastaće veliki problemi, s tim imamo posla. Nažalost, ovo može potrajati, ali to mi daje osećaj optimizma u smislu da će se ovo prihvatiti. Čuo sam i od predsednika Vučića i Tačija da razumeju kako ne rade ovo da bi bili dobri i kako ne rade ovo zbog SAD ili Evropske unije. Razumeju da, ako žele da im zemlje i ljudi krenu napred, ako žele da ih direktno povedu u budućnost Evrope, moraju ovo rešiti. To mi daje nadu. Vidim da imamo priliku, pa mislim da SAD sada treba da se uključe i pomognu ubrzavanje procesa".  

Da li im zaista verujete?

"Voljan sam da ih držim za reč i testiram to".

I dalje?

"Da".

Ali prošlo je 20 godina od konflikta.

"To je deo razgovora koje smo vodili u prestonicama. Razmislite o tome gde smo bili posle četrdesetih godina prošlog veka, pomislite na razaranje u Drugom svetskom ratu. Deset godina nakon tog rata, SAD, Velika Britanija i Francuska primile su Zapadnu Nemačku u NATO. Deset godina kasnije, neprijatelj nam je postao saveznik. Dvadeset godina kasnije, francuska i nemačka ekonomija cvetale su i transformisale evropski kontinent. To je moja poruka regionu, mislim da ne postoje dovoljno visoke ambicije. Hajde, prošlo je dosta. Vreme je da zapravo pokušamo izgraditi budućnost. Treba li da budemo skeptični? Bolje je da budemo. Je li ovo lako? Nije. Nismo naivni u vezi s tim. Treba li da odustanemo? Apsolutno ne! Jesu li se vođe obavezale? Jesu. Testirajmo to, pritiskajmo ih i videćemo možemo li dobiti rezultat".

A da li međunarodna zajednica radi dovoljno? Sećamo se uslova koji su postavljani Srbiji u prošlosti. Deluje kao da ne radite dovoljno.

"Nekoliko stvari pre svega: SAD i EU neće terati Kosovo i Srbiju da urade nešto".

Vi to zovete pomaganjem.

"Mislim da je važno razlikovati to, jer se to neće desiti tako. Ne možemo to siliti. Imamo Prespanski sporazum između Atine i Skoplja zbog apsolutne odlučnosti Zorana Zaeva da radi s Ciprasom, Kocijasom, Dimitrovim, da se postigne dogovor. Dali su nam nešto što možemo podržati. Mogli smo reći: "Podržavamo vas 100 odsto". To će se desiti ako su predsednici Vučić i Tači odlučni, ako su dve strane odlučne. Ako misle da se mogu zavaliti i pustiti SAD i EU da ih vode tamo. Ne verujem da će se to desiti. Da bi ste stvari uspele, moraju biti iskrene. Možemo li igrati jaču ulogu? Da, možemo. Možemo li ih stisnuti još malo? Mislim da možemo. Možemo li to uraditi na obe strane? Da. Treba li da uradimo to danas u Prištini? Mislim da treba. Zato mislim, pogotovo sad kad EU prolazi kroz tranziciju, da SAD imaju priliku da stisnu i ohrabre strane da se vrate za sto, da se pokušaju vratiti statusu kvo, što smo imali pre poslednje drame, i da vidimo možemo li biti konstruktivna sila u tom procesu".

Dakle, je li to u potpunosti ostavljeno regionalnim vladama?

"To se neće desiti ako one to ne žele. Ako samo igraju igru, ovo će omanuti", zaključio je Vilson.

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gradjanin

Ispalo je, da je vrlo delotvoran potez. Cim nazadni, ovoliko piste. A ode nam i bdp...

Achtung,achtung,es wird bekannt gegeben!

Svako brani svoje interese kako zna,ume i može.Ako Dačić može da pravi turneje po mikro- državicama u cilju propagiranja poništenja njihovog priznanja nezavisnosti Kosova onda i Priština ima pravo da se brani taksama, kao jedinoj mogućnosti!

"Optimista"

Samo polako, tek mi je 58. Od 81.prošlog veka, od prve Albanske pobune ja živim u vanrednom stanju.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ivanuša: Situacija u Srbiji ozbiljna, pogoršanje zaustaviti što pre 10:02 h

10:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sekulić: Ovakva Vlada pokazuje da je SPS otišao na klupu za rezervne igrače 09:46 h

09:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pavićević: Nova vlada će pre svega voditi računa o interesima SNS 09:44 h

09:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić: Rekonstrukcija zgrade stare Vojne akademije koja će postati Muzej grada 09:35 h

09:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Preminuo voditelj i urednik Radija 202 Milan D. Špiček 09:19 h

09:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: Nisam se sklonio u Skupštinu, radim posao koji smo Vučić i ja dogovorili 09:09 h

09:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Momirović: Predsednik Srbije je za mene istorijska ličnost, čast mi je 09:06 h

09:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Janković: Vučić ušao u kocku neizvesnih američkih predsedničkih izbora 09:00 h

09:00 h  |  Vesti

loader