Počelo drugostepeno suđenje za pobunu JSO 2001. godine

Počelo drugostepeno suđenje za pobunu JSO 2001. godine

Izvor: N1

Suđenje sedmorici pripadnika nekadašnje Jedinice za specijalne operacije za oružanu pobunu, po žalbi Tužilaštva za organizovani kriminal, održano je u sudnici Okružnog zatvora. Tužilaštvo se žalilo na prvostepenu presudu kojom su nekadašnje crvene beretke oslobođene odgovornosti zbog nedostatka dokaza.

Suđenje je počelo čitanjem prvostepene presude i obrazloženjem podnetih žalbi. Zamenik tužioca Dragan Rajković je na današnjoj otvorenoj sednici obrazložio žalbu time da je sud povredio odredbe Zakona o krivičnom postupku.

"Prvo se u presudi kaže da se optužbe odbacuju zbog nedostatka dokaza, a potom da optuženi nisu ni počinili krivično delo", rekao je Rajković.

On se pozvao na član 438 Zakona o krivičnom postupku u kojem se navodi da bitna povreda odredaba krivičnog postupka postoji ako je "izreka presude protivrečna sama sebi ili su razlozi presude protivrečni izreci".

Tužilac je rekao i da "sud nije sa dovoljno pažnje cenio iskaze (tadašnjeg ministra policije) Dušana Mihajlovića, svedoka saradnika Ljubiše Buhe Čumeta, Čedomira Jovanovića i Dejana Milenkovića Bagzija".

"Sud nije cenio iskaze koji su protivrečni donetoj presudi, ali nije adekvatno obrazloženo zašto te odlučne činjenice nije cenio. Sud nije sa dovoljno pažnje cenio iskaz ministra Dušana Mihajlovića da je došlo do oružane pobune", istakao je Rajković.

Inače, predsedavajući sudskog veća koje je donelo oslobađajuću presudu Dragomir Gerasimović je obrazlažući odbacivanje iskaza Čedomira Jovanovića i bivšeg ministra policije Dušana Mihajlovića rekao da su iskazi bili u suprotnosti s dokazima i da su u pitanju "naknadna sećanja".

Sud nije poklonio poverenje ni svedočenju Dejana Milenkovića i Ljubiše Buhe, koji su inače imali status svedoka saradnika u dva postupka za ubistvo premijera Zorana Đinđića i druge zločine Zemunskog klana.

Suština oslobađajuće presude koju tužilac pokušava da pobije svojom žalbom je da JSO nije organizovala pružanu pobunu u novembru 2001. godine, već da je to bio protest.

Javna sednica Apelacionog suda održana je u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu. Ta sudnica se koristi zbog bezbednosti. U tu sudnicu su danas iz zatvora u Požarevcu dovedeni Milorad Ulemek Legija, bivši komandant JSO i Zvezdan Jovanović, nekadašnji oficir JSO.

Oni se inače nalaze na izdržavanju kazne zatvora od 40 godina zbog ubistva premijera Zorana Đinđića 2003 godine.

Ulemek je osuđen na najvišu kaznu zatvora i zbog ubistva bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića 2000. godine, zločina na Ibarskoj magistrali 1999. godine, kao i zbog zločina Zemunskog klana.

Javnoj sednici Apelacionog suda u predmetu za pobunu JSO prisustvovali su Veselin Lečić, Dragiša Radić i Dragoslav Krsmanović, koji su takođe bili optuženi za pobunu, ali su kao i svi optuženi prvostepeno oslobođeni.

Za Dušana Maričića Gumara, koji je u vreme pobune bio komadant jedinice, je medicinskim veštačenjem ocenjeno da nije sposoban da prati suđenje, pa je postupak protiv njega razdvojen.

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je u julu prošle godine bivše pripadnike Jedinice za specijalne operacije (JSO) optužbi za organizovanje oružane pobune 2001. godine. Oslobođeni su nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija, koji nije prisustvovao izricanju presude, Zvezdan Jovanović, Veselin Lečić, Dragiša Radić, Vladimir Potić, Dragoslav Krsmanović, Mića Petraković.

Veće sastavljeno od sudija Siniše Petrovića i Dragomira Gerasimovića i sutkinje Svetlane Aleksić jednoglasno je donelo odluku da oslobodi optužene.

Kao argumente sudsko veće je navelo pisane dokaze, kao što su stenogrami 61. i 62. sednice Vlade na kojima su više puta upotrebljeni izrazi „protest“, a ne „oružana pobuna“.

JSO je od 9. do 17. novembra 2001. godine otkazala poslušnost komandi i dva puta blokirala autoputeve - kod Vršca i kod Centra "Sava" u Beogradu.

Prema optužnici, time su pokazali da su spremni za nasilje, a kako je navedeno, oružana pobuna je poslužila crvenim beretkama da "shvate slabosti sistema", što je kasnije dovelo i do atentata na Zorana Đinđića.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Observer

Drugostepeno.....Ha ha ha ha

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Dejan Đorđević osuđen: Nesuđeni kupac "Megatrenda" priznao krivicu 19:56 h

19:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Optužnica za ubistvo Ivanovića u kosovskim medijima 19:35 h

19:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šarćević: Studenti i profesori na Megatrendu ne smeju da trpe velike lomove 19:30 h

19:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jedan događaj, dva viđenja - u opoziciji različito o incidentu ispred Skupštine 19:25 h

19:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pašalić: Građani se najviše žale na socijalno-ekonomske probleme 19:21 h

19:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Krivična prijava protiv braće Vučić, stručnjaci kažu - marketinški razlozi 19:12 h

19:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić u poseti Argentini, sastanak sa ministrom spoljnih poslova 19:05 h

19:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gajić: O pritvoru Obradoviću da se odlučuje odmah, ovo je sadizam i skandal 19:05 h

19:05 h  |  Vesti

loader