Društvo sudija predlaže radnu grupu i niz procedura za promenu Ustava

Društvo sudija predlaže radnu grupu i niz procedura za promenu Ustava

Društvo sudija predlaže radnu grupu i niz procedura za promenu Ustava Izvor: Medija centar Beograd

Društvo sudija Srbije zatražilo je formiranje stručne Radne grupe čiji bi zadatak bio da sačini "nacrt akta o promeni Ustava u cilju depolitizacije pravosuđa".

Društvo sudija Srbije oglasilo se povodom predstojeće sednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije Srbije zakazane za petak, 14. jun. Društvo skreće pažnju na to da uz predlog akta o promeni Ustava, odbor utvrđuje i predlog ustavnog zakona i predlog odluke o referendumu.

"Iz činjenice da nadležni odbor treba da iznedri veoma komplikovane pravne akte, od najvećeg značaja za državu, koji zahtevaju visoku stručnost i što širi društveni konsenzus, bilo bi logično da odbor formira svoju stručnu komisiju - radnu grupu", smatra Društvo sudija Srbije.

Ukazuje se i na to da je neophodno da Skupština u prvoj fazi, odnosno Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prilikom donošenja odluke o pristupanju promeni Ustava, pođe od Akcionog plana za poglavlje 23 i odredi cilj zbog kog se pristupa promeni - a to je depolitizacija pravosuđa.

Predlaže se i niz koraka u procesu promene Ustava.

Na početku, Skupština treba da donese odluku o pristupanju promeni Ustava i usvoji predlog za promenu Ustava, uz navođenje samo članova koji će se menjati, kako je uostalom i navedeno u predlogu koji je podnela Vlada.

Zatim, Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine formira radnu grupu za izradu predloga akta o promeni Ustava. Radnu grupu trebalo bi da čine najeminentniji profesori ustavnog prava i predstavnici najviših pravosudnih institucija (Vrhovnog kasacionog suda, Republičkog javnog tužilaštva, Visokog saveta sudstva,Državnog veća tužilaca), kao i autentičnih strukovnih i nevladinih udruženja.

"Zadatak radne grupe bio bi da sačini nacrt akta o promeni Ustava u cilju depolitizacije pravosuđa", navodi Društvo sudija Srbije.

Pošto Radna grupa obavio svoj posao, bila bi pokrenuta široka javna rasprava.Posle nje bi radna grupa trebalo da, eventualno, izmeni tekst akta u skladu sa rezultatima rasprave.

Predlog akta o promeni Ustava, zajedno sa nacrtom Ustavnog zakona, bi, kako se dodaje, trebalo poslati Venecijanskoj komisiji Saveta Evrope, pre nego što on bude usvojen u parlamentu.

"Tek nakon dobijanja zajedničkog mišljenja Venecijanske komisije i Konsultativnog veća evropskih sudija radna grupa bi trebalo da uputi predlog akta o promeni Ustava Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo radi rasprave i usvajanja, koji bi ga zatim uputio Skupštini na usvajanje", zaključeno je u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Rektorka o slučaju Malog: Postupiti po pravilniku o poništavanju doktorata 13:30 h

13:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Odbor preinačio odluku FON-a i jednoglasno utvrdio neakademsko ponašanje Malog 13:08 h

13:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šešelj: Istražiti po kom osnovu je otac Nebojše Stefanovića bio u Krušiku 13:06 h

13:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, Vučić se obraća po završetku 12:30 h

12:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas: Mali pokušao da objasni da je 23 manje od 18 12:29 h

12:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Antić: Za malverzacije u trgovini oružjem odgovorno Ministarstvo odbrane 12:09 h

12:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dete sedam puta opisivalo uznemiravanje, prijava ipak odbačena - ko je zakazao 11:44 h

11:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Arms voč: Minobacačke mine iz Krušika korišćene protiv proruskih snaga u Donbasu 11:39 h

11:39 h  |  Vesti

loader