Haška tužiteljka: Srbija nema pravo da ulaže žalbu u slučaju Radete i Jojića

Haška tužiteljka: Srbija nema pravo da ulaže žalbu u slučaju Radete i Jojića

Haška tužiteljka: Srbija nema pravo da ulaže žalbu u slučaju Radete i Jojića Izvor: N1

Tužilaštvo u Hagu zatražilo je da haški sud odbaci najavu Srbije da će uložiti žalbu na odluku da se zvaničnicima Srpske radikalne stranke Petru Jojiću i Vjerici Radeti, optuženim za nepoštovanje suda, sudi u Hagu, a ne u Beogradu.

Tužiteljka Dajana Elis je obrazložila da Srbija, prema pravilima suda, nema pravo da pred sudom nastupa i ulaže žalbe u ime optuženih. Elisova je, pozivajući se na pravilnik, naglasila da pravo na žalbu imaju "samo optuženi i tužilac".

Vlasti u Beogradu podnele su, krajem maja, najavu žalbe na odluku da se radikalima sudi u Hagu. Ni Jojić, ni Radeta nisu najavili da će se žaliti na odluku sudije Liu Daćuna, niti pred sudom u Hagu imaju branioce.

Sudija Daćun 13. maja je preinačio prvobitnu odluku suda u Hagu da proces radikalima ustupi Srbiji. Istovremeno, izdao je novi nalog za hapšenje Jojića i Radete i Srbiji naložio da ih bez odlaganja izruči u Hag. Kao obrazloženje odluke, sudija je naveo da su ključni svedoci u ovom predmetu "nedvosmisleno" izjavili da neće svedočiti ako suđenje bude u Srbiji zbog "ozbiljne zabrinutosti za svoju bezbednosti i bezbednost svojih porodica".

Sudija Daćun je usvojio argument tužiteljke Elis da su iskazi tih svedoka od vitalne važnosti za održivost tri tačke optužnice protiv Jojića i Radete.

Haški sud je 2017. bio odlučio da Srbiji ustupi to suđenje, ali je tužiteljka Elis uložila žalbu. Apelaciono veće, iako je u suštini potvrdilo da je ta odluka ispravna, naložilo je da se dodatno razmotri aspekt bezbednosti svedoka. Današnja odluka sudije Daćuna rezultat je novog razmatranja bezbednosti svedoka.

Jojić i Radeta terete se da su, pretnjama i podmićivanjem, uticali na svedoke optužbe u haškim procesima protiv lidera radikala Vojislava Šešelja da ne svedoče ili da promene iskaz i brane Šešelja.

Jedan od svedoka, čiji je identitet zaštićen, opisao je kako je svedok iz procesa Šešelju 2008. doveden u sedište SRS, gde mu je Petar Jojić rekao da zna da je on dao izjavu haškim tužiocima i da bi sada trebalo da "malu izjavu" da i Šešeljevoj odbrani. Prema izjavi očevica, "Jojić je zatim izdiktirao svedokovu izjavu", koja je bila "neistinita i sadržala je lažne optužbe protiv haškog tužilaštva" i "obmane o Šešeljevoj ulozi i odgovornosti tokom rata".

Istog svedoka je Vjerica Radeta, pošto je pristao da sarađuje, više puta "podvrgavala pritisku" da napusti svoj tadašnji posao i prihvati da ga, umesto toga, redovno plaća SRS. Pošto je prihvatio novac, radikali su tom svedoku, uoči svedočenja na jednom od procesa Šešelju zbog nepoštovanja Haškog tribunala, dostavili spisak Šešeljevih pitanja i njegovih odgovora, kojeg je morao da se pridržava.

Vjerica Radeta je, prema svedočenju koje citira Elisova, drugom svedoku protiv Šešelja 2007. rekla da će mu radikali "pomoći", ako promeni iskaz i svedoči u Šešeljevu odbranu. Svedok je, potom, od SRS dobijao 500 evra mesečno, a "Radeta je bila uključena u pisanje lažne izjave za njega".

Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju članova SRS. Po zatvaranju Tribunala, na kraju 2017, predmet protiv Jojića i Radete preuzeo je Mehanizam.

POVEZANE VESTI

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gradjanin

Kad ste nevini, gde je frka?

kasna jesen

Karta u jednom pravcu

Livnjak

Hajde, Vjerice, ako ste nevini idite i odbranite se. Pođite stopama svoga predsednika.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Učenici iz Srbije svetski šampioni na takmičenju iz ekologije 09:13 h

09:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istinomer "Fakat" o tvrdnjama premijerke o budžetu za nauku 08:52 h

08:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SzS odluku o izlasku na izbore donosi u narednih mesec dana 23.07.2019.

23.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Čizov: Rusiji ne treba Zapadni Balkan 23.07.2019.

23.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Martinović kritikovao SPS: Manje ih je u skupštinskoj sali nego radikala 23.07.2019.

23.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zvaničnici iz Srbije nisu optimisti da će Haradinaj biti optužen u Hagu 23.07.2019.

23.07.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sputnjik: Na Batajnicu stiglo 30 oklopnih transportera, donacija Rusije 23.07.2019.

23.07.2019.  |  Vesti

loader