Dvostruko manje pritvorenih osoba nego 2010. godine

Dvostruko manje pritvorenih osoba nego 2010. godine

Dvostruko manje pritvorenih osoba nego 2010. godine Izvor: N1

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević kazao je danas da je promenama zakona o pritvoru i krivičnom postupku broj pritvorenih dvostruko smanjen u odnosu na 2010. godinu, kada ih je bilo 3.300.

On je na otvaranju regionalne konferencije "Pritvor - regionalna krivična zakonodavstva, iskustva u praksi i mere unapredjenja" kazao i da je u najvećoj pritvorskoj jedinici u Srbiji, ali i u regionu, Okružnom zatvoru u Beogradu 2010. godine bilo 1.370 osoba, a danas ih je 670.

Carević je kazao da su poboljšani i uslovi boravka u pritvoru, kao i da su izradjeni priručnici o pravima i obavezama pritvorenika.

On je rekao da je na smenjenje broja pritvorenih osoba uticale i zakonske izmene, koje predvidjaju i mogućnost kućnog pristupa.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio je govoreći o poslednjim izmenama Krivičnog zakonika istakao da Misija OEBS-a ostaje posvećena pomoći Srbiji u pogledu vladavine prava i da će podržati ekspertsku raspravu oko tih izmena.

On je kazao da je cilj te konferencije razmena znanja i iskustva teoretičara i praktičara, kao i da Misija OEBS-a radi blisko sa državnim institucijama, nevladinim sektorom i strukom o tim pitanjima.

"Misija OEBS-a visoko vrednuje regionalnu saradnju", rekao je Oricio i dodao da se zajedničkim rešavanjem problema postaje jači.

On je rekao da bi preporuke konferencije mogle koristiti kao dobra platforma za poboljšanje zakonodavstva.

"Uskraćivanje prava slobode treba ozbiljno shvatiti", rekao je Oricio i kazao da su sudije često pod pritiskom javnog mnjenja i medijskog izveštavanja prilikom odredjivanja pritvora.

Potpredsednica Advokatske komore Srbije Jasmina Milutinović rekala je da je sloboda jedna od osnovnih ljudskih prava i da se ona samo u izuzetnim situacijama može ograničiti, kao i da kada je ona neophopdna mora biti u najkraćem trajanju.

Ona je kazala da još uvek u pojedinim slučajevima pritvora dolazi do ozbiljne zloupotrebe.

Na ovoj regionalnoj konferenciji predsednik Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije Dragomir Milojević rekao je da se pritvorski razlozi ne smeju zasnivati samo na apstraktnim ocenama, već na i činjicama da bi puštanjem na slobodu zaista došlo do uznemirenja javnost.

On je rekao da je pritvor najstroža mera oduzimanja slobode.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miomir Ostojić Osa

Ranije je naša sramna, grebatorska i iskompleksirana policija za jednu reč koja im se ne svidi pisala građanima krivične prijave i to one najteže “napad na ovlašćeno službeno lice i vređanje istog pri vršenju dužnosti” Ubrzo su sudije (pošto su pismeni i školovani) uvideli da policija sramno i bedno skoro uvek izmišlja i da su mnoge, mnoge prijave izmišljene i lažene, morali oslobađati nedužne građane i puštati iz pritvora a samim tim Država Srbija je morala plaćati velike novčane iznose za nezakonito i protivpravno pritvaranje svojih građana. Najzad se i Država opametila pa tim iskompleksiranim laživim pandurčinama više ništa ne veruje i zato je najzad mnogo manje nedužnih u zatvoru a budžet Srbije puniji. Ali to je nas građane mnogo koštalo !!!!!’

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

SRF: I Vučiću i Đukanoviću dobro dođe crkvena svađa 15:43 h

15:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Trivan: Vazduh relativno loš, ali nije drugačiji nego pre desetak godina 15:09 h

15:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lutovac: Obradović je vređanjem Mićunovića uvredio sve demokrate 14:10 h

14:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić i Dačić razgovarali o saradnji i modalitetima izlaska na izbore 13:34 h

13:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Macura i Veselinović suprotno o cenzusu - potreban korak ili sredstvo za razdor 13:30 h

13:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan o MHE, gost i Tamara Spaić, uživo sa zatvaranja "Čistača" 13:17 h

13:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Analitičar: Vučić ne troši energiju na intelektualce, zna ko su njegovi birači 13:15 h

13:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Širom Srbije plivalo se za Bogojavljenski krst 13:10 h

13:10 h  |  Vesti

loader