Apel Srpske liste nemačkoj ambasadi da obustavi projekat na crkvi u Novom Brdu

Apel Srpske liste nemačkoj ambasadi da obustavi projekat na crkvi u Novom Brdu

Apel Srpske liste nemačkoj ambasadi da obustavi projekat na crkvi u Novom Brdu Izvor: Logo

Srpska lista (SL) saopštila je da je razočarana činjenicom da projekаt kojim Prištinа nаstoji dа pokаtoliči prаvoslаvnu crkvu finаnsirа Ambаsаdа Nemаčke u Prištini, stogа joj uputila аpel dа obustаve tаj projekаt, jer su očito, kako navodi, izmаnipulisаni od strаne nekih prištinskih strukturа.

SL je navela da je najnoviji pokušаj dа se crkvа Svetog Nikole u Novom Brdu nаčini rimokаtoličkom "primer verske netolerаncije аlbаnskog rukovodstvа nа Kosovu".

Dodaje se da je u nedostаtku idejа zа bolji život svojih grаđаnа to rukovodstvo nа taj nаčin "grаdi rejting nа mržnji premа svemu što je srpsko".

"Pokušаji dа se, nаkon proterivаnjа Srbа sа Kosovа i Metohije, zаtru i trаgovi srpskog postojаnjа kroz fаlsifikovаnje istorije i otimаnje srpske kulturne bаštine su аpsolutno srаmni, opаsni i zаhtevаju nаjhitniju reаkciju svih nаdležnih medjunаrodnih institucijа", navodi se u saopštenju.

SL je navela da budućnost kojа se grаdi nа "lаžimа i prevаri ne može biti svetlа i plodotvornа".

"Nа srpskim svetinjаmа su otvorenа vrаtа zа sve dobronаmerne posetioce, što je nаjbolji primer ispružene ruke nаšim komšijаmа, аli negirаnje ili preotimаnje nаšeg kulturnog identitetа je nedopustivo", navodi se u saopštenju.

Eparhija izrazila zabrinutost, podseća na istorijat crkve

Eparhija raško-prizrenska izrazila je zabrinutost zbog najave početka radova na lokalitetu drevne srpske srednjovekovne katedralne crkve Sv. Nikole, sabornog hrama novobrdskih i gračaničkih episkopa, u neposrednoj blizini tvrđave Novo Brdo.

"Ovaj hram podignut je sredinom 14. veka i bio je dograđen u vreme despota Stefana Lazarevića i posle 1455. godine. Po svemu sudeći kasnije je pod osmanskom vlašću pretvoren u džamiju, da bi objekat posle bio srušen u zemljotresu i ostao u ruševinama do današnjih vremena, kao i ostaci grada koji je ubrzo zapusteo", navodi se u saopštenju.

U saopštenju, koje prenosi radio Kontakt Plus, ERP podseća da je novobrdska crkva Sv. Nikole građena u romaničkom stilu bazilike i do pada Novog Brda pod osmansku vlast bila je glavno pravoslavno bogoslužbeno mesto.

Nedaleko od ovog hrama nalaze se ostaci gradske rimokatoličke crkve tzv. Saške crkve, koja je dobila naziv po rudarima Saksoncima (Sasima), koji su pored dubrovačkih trgovaca i domaćeg srpskog stanovništva činili deo bogatog i raznolikog kulturnog i verskog mozaika srednjovekovnog Novog Brda, kao jednog od najznačajnijih gradova srednjovekovne Srbije.

Informacije o planiranom projektu konzervacije hrama Sv. Nikole objavljene su u kosovskim medijima i prema dostupnim informacijama projekat izvodi Arheološki institut Kosova, uz finansijsku podršku nemačke ambasade u Prištini.

Protivno zakonu o zvaničnim jezicima i nazivima opština, mediji govore o "katedrali u Artani, bivšem Novom Brdu" ignorišući zvanično ime opštine, napominje ERP.

ERP ističe da se hram Sv. Nikole nalazi u jednoj od četrdesetak specijalnih zaštićenih zona, koje po kosovskim zakonima podležu posebnoj proceduri, koja ne zavisi samo od kosovskih institucija, već i od stava Srpske pravoslavne crkve.

Osim toga, ovaj stari verski objekat je na sajtu kosovskog Ministarstva kulture netačno predstavljen kao rimokatolička crkva, bez ikakvog pominjanja autentične istorije hrama i dosadašnjih rezultata arheoloških istraživanja.

Veoma je važno u saradnji sa OEBS i kancelarijom EU utvrditi tačno sve činjenice i projekat konzervacije ruševina hrama vratiti u okvire zakona, smatra ERP i ukazuje da će u protivnom, svaki dalji radovi na ovoj lokaciji bili bi nezakoniti.

Crkva Sv. Nikole istraživana je još od 50. i 60. godina prošlog veka i tu su pronađeni brojni natpisi i elementi kamene plastike koji jasno ukazuju na poreklo hrama i njegov stil. ERP tvrdi da su u okvirima hrama pronađeni i brojni grobovi, koji su u međuvremenu otvarani i kosti odnošene u Prištinu bez ikakvog obaveštavanja SPC.

Odlučan stav Eparhije je da se bilo kakvi konzervatorski radovi, kao i prezentacija ove baštine, može raditi jedino uzimajući u obzir dosadašnje arheološke radove i u punoj saradnji sa eminentnim srpskim ekspertima koje će angažovati Eparhija raško-prizrenska.

Apsolutno je neprihvatljiva i kontraproduktivna bilo kakva politizacija pitanja kulturne baštine, a pogotovo jednostrano menjanje istorijskih činjenica, napomenula je Eparhija raško-prizrenska.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jelica

Srpska lista protestuje. Ma ,stvarno. A, sta je gospodo vas posao. Da primate plate, jer ste oteli i zloupotrebili sve resurse na izborima, ili da radite za dobrobit svih. U ovakvim stvarima "Aco, Srbine" ne zavrsava posao. Aca Srbin, se pravi blesav, po sopstvenim recima, a funkcioneri Kosova mu na delu pokazuje kako se radi za svoje interese. Ali, Aca Srbin se pravi blesav i to je njegova politika. Jadna je drzava u kojoj izabrani predsednik, mrrtav hladan kaze da ce se u borbi za nacionalne interese, pravi blesav.

Miloš

A šta kaže nemački ambasador u Beogradu? Zašto mu ne uručite protesnu notu ili ambasadoru na Kosovu? Srpska lista je razočarana. E pa nije dovoljno samo kako se osećate već i šta preduzumate.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Poplavljene sobe vojnih penzionera u hotelu Bristol 21:49 h

21:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Insajder: Za eksproprijaciju zbog Beograda na vodi 50 miliona evra iz budžeta 21:23 h

21:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kosovski mediji objavljuju imena navodno umešanih u šverc, izvori im neimenovani 21:17 h

21:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kosovska policija privela vozača kamiona iz Srbije zbog mita od deset evra 21:04 h

21:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kuburović u UN kritikovala uslovljavanje evrointegracija saradnjom s Mehanizmom 20:07 h

20:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uzgajivači konoplje zabrinuti: Zabrana CBD-a nas može uništiti 19:31 h

19:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pretnje i uvrede Šešelja u Skupštini, od predsedavajućeg samo - hvala, profesore 19:28 h

19:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Opada broj migranata u Srbiji, glavna ruta za migracije sada preko BiH 19:25 h

19:25 h  |  Vesti

loader