Vlada usvojila Predlog zakona o Komunalnoj miliciji

Vlada usvojila Predlog zakona o Komunalnoj miliciji

Vlada usvojila Predlog zakona o Komunalnoj miliciji Izvor: N1

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o komunalnoj miliciji koji će omogućiti opštinama da, u saradnji sa policijom, preuzmu i realizuju "sopstveni deo odgovornosti za komunalni red u opštini".

Predloženim zakonom komunalna milicija dobila bi i nekoliko novih ovlašćenja kako bi se "unapredila njihova odgovornost o komunalnom redu", navodi se u saopštenju Vlade.

Na sednici Vlade predloženo je i da se naziv "komunalna policija" promeni u "komunalna milicija", s obzirom da naziv "policija" mogu da koriste samo Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Vlada je na sednici donela i odluku o proglašenju elementarne nepogode zbog obilnih padavina, grada i izlivanja bujičnih i drugih vodotokova.

Kako se navodi u saopšenju Vlade, odluka predstavlja prvi korak u aktiviranju države u definisanju tačnog broja opština i štete nastale u poplavama, kako bi se pristupilo obnovi infrastrukture, privatnih i objekata javne namene.

Vesić: Predlog zakona će omogućiti da milicija bude efikasnija u uvođenju komunalnog reda

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je da će Predlog zakona o komunalnoj miliciji, koji je usvojila Vlada Srbije i uputila u skupštinsku proceduru, omogućiti da milicija bude efikasnija u uvođenju komunalnog reda.

"Građani će efikasnije biti zaštićeni od bahatosti svake vrste nezavisno od toga da li se radi o bahatom parkiranju, glasnoj muzici, bacanju smeća van mesta koja su za to određena, nelegalnoj gradnji ili nepoštovanju drugih pravila komunalnog reda", ocenio je Vesić, prenosi Beoinfo. 

Sada će svaka lokalna samouprava sama odlučivati koliko će komunalnih milicionara imati, zavisno od potrebe, što će omogućiti mnogim manjim mestima u Srbiji, koja imaju manje od 5.000 stanovnika, da konačno obrazuju komunalnu miliciju i brinu o komunalnom redu, rekao je Vesić. 

Vesić je istakao i da će novi zakon omogućiti brži prijem u radni odnos u komunalnu miliciju pripadnike MUP, jer su oni osposobljeni za obavljanje poslova i primenu ovlašćenja komunalnog milicionara na terenu, sa obavezom polaganja teoretskog dela stručnog ispita. 

Prema njegovim rečima, jedna od novina koju donosi zakon je da će pripadnicima komunalne milicije biti omogućen rad u civilu isključivo po pisanom nalogu načelnika komunalne milicije i samo za poslove iz nadležnosti komunalne milicije. 

Vesić je istakao i da je jedna od novina to što se u komunalnoj miliciji uvodi unutrašnja kontrola, kao posebna organizaciona jedinica u sastavu komunalne milicije.

Ružić: Dosadašnja praksa pokazala da je potrebno uvesti nova ovlašćenja komunalnoj policiji

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić poručio je, povodom usvajanja Predloga zakona o komunalnoj miliciji od strane Vlade, da se u dosadašnjoj praksi pokazalo da je "potrebno uvesti nekoliko novih ovlašćenja toj službi" kako bi se na "sveobuhvatan način vodilo računa o komunalnom redu".

On je kazao da je zadovoljan takvom odlukom vlade i da će organizovanje komunalne milicije i u opštinama doprineti otkrivanju i sankcionisanju prekršaja komunalnog reda i preventivnom delovanju na sprečavanju tih prekršaja, navodi se u saopštnju njegovog ministarstva. 

U saopštenju se navodi i da je Predlogom zakona unapređena kontrola i odgovornost komunalne policije, kao i da je pooštrena disciplinska odgovornost.

POVEZANE VESTI

Komentari (20)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Novica

Komunalci vise nisu policajci vec MILI-cajci,e sad za ovo MILI ne moze ali cajac je OK!

Ana

Zašto N1 o ovom tekstu izveštava na na osnovu onoga što o njemu ima da kaže osoba na mestu zamenika gradonačelnika Beograda? Tekst postoji onlajn, novinari ga mogu pročitati i na osnovu toga napraviti vest, sa sagovornicima koji su nezavisni i stručni. Ovo je bez veze.

Glupan

Još jedan Zakon koji će morati biti izmenjen odmah po smeni vlasti. Pardon, stavljen van snage. Jedino rešenje je UKINUTI komunalnu miliciju. (Nagradno pitanje: da li će Komunalna milicija obezbedjivati red prilikom izbora?)

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

NVO: Peticiju "Stop policijskom nasilju" potpisalo 10.000 građana 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Milić: Lični podaci građana nezaštićeni 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lavrov čestitao Selakoviću stupanje na dužnost šefa diplomatije 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani Srbije sa nekretnininama u Grčkoj u tu zemlju samo pod strogim uslovima 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ne davimo Beograd: Hotel "Dom" iskoristiti za smeštaj obolelih od korone 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pokrajinska vlada u minut do 12, u ekspozeu nema zakona o finansiranju APV 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uz "oslobađanje RTS", stručnjaci kažu da treba tražiti pošteno izveštavanje svih 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Briselu o imovini i potraživanjima, Petković kaže - stavovi suprotstavljeni 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Vesti

loader