Dačić na skupu o bezbednosti: Pretnje ne poznaju nacionalne granice

Dačić na skupu o bezbednosti: Pretnje ne poznaju nacionalne granice

Dačić na skupu o bezbednosti: Pretnje ne poznaju nacionalne granice Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da su bezbednosni izazovi i pretnje ne poznaju nacionalne granice i založio se za zajednički nastup i međusobnu koordinaciju u suprotstavljanju opasnostima za mir, stabilnost i napredak u regionu.

"Duboko verujem da su države jugoistočne Evrope posvećene bliskoj regionalnoj saradnji u borbi protiv postojećih, kao i novih bezbednosnih pretnji. Kao što vam je svima dobro poznato, aktuelni bezbednosni izazovi i pretnje su nedeljivi, oni ne poznaju nacionalne granice i niko samostalno sa njima ne može da se izbori. Pred svima nama je imperativ da osmislimo i realizujemo zajednički nastup, medjusobnu koordinaciju u što uspešnijem suprotstavljanju svim bezbednosnim izazovima i pretnjama, koji predstavljaju opasnost za mir i stabilnost i napredak naših društava", rekao je Dačić na Sastanku na visokom nivou o upravljanju i reformi sektora bezbednosti.

Obraćajući se učesnicima skupa koji je otvorio zajedno sa šefom slovačke diplomatije i predsedavajućim OEBS Miroslavom Lajčakom i šefom Misije OEBS u Srbiji Andreom Oriciom, Dačić je ukazao da je "izgradnja efikasnih institucija i kapaciteta u bezbednosnom sektoru veoma važan doprinos zajedničkoj odgovornosti za izgradnju mira i stabilnosti na širim globalnim područjima i izgradnju postkonfliktnih društava".

Dačić je rekao da "dvodnevni skup predstavlja još jednu dobru priliku" da se razmene nacionalna iskustva i da doprinos "još boljem međusobnom razumevanju i unapređenju funkcionisanja institucija u bezbednosnom sektoru".

Dačić je rekao da Srbija pridaje veliki značaj reformi sektora bezbednosti, ne samo zato što je to bio jedan od prioriteta predsedavanja Srbije OEBS-u 2015, već i zato što predstavlja značajan segment sveobuhvatnog reformskog procesa u društvu.

On je ukazao da je "cilj reformi sektora bezbednosti unutar svake zemlje uspostavljanje i razvoj bezbednosnog sistema koji omogućava mir, stabilnost i prosperitet države i njenih gradjana i garantuje poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava" i dodao da je "dobro uredjen sektor bezbednosti jedan od najvažnijih elemenata za dobro upravljanje državom u celini".

Prema njegovim rečima, "reforma sektora bezbednosti je kontinuiran i zahtevan proces", koji podrazumeva zajedničko i sveobuhvatno delovanje vlasti ali "ne obuhvata samo vladine administrativne, civilne ili vojne organe, već zahteva i angažovanje institucija koje kontrolišu rad bezbednosnih organa, poput parlamenata i njegovih odbora".

"Značajan doprinos reformama daju organizacije civilnog društva i predstavnici akademske zajednice, specijalizovani za temu bezbednosti, koji svojom stručnim znanjem potpomažu proces promena. Uloga medija je od posebnog značaja u transformaciji jednog društva", dodao je.

Dačić je rekao da "na međunarodnom planu veliki broj globalnih i regionalnih organizacija daje ekspertsku podršku zainteresovanim državama u procesu reformi sektora bezbednosti" ali da je "ključni princip i preduslov za sprovodjenje uspešnih i održivih reformi u jednoj zemlji nacionalno vlasništvo nad tim procesom".

On je izrazio uverenje da misije OEBS na terenu, treba da nastave da igraju važnu ulogu u oblikovanju dugoročno održivog bezbednosnog sektora u državama regiona, kroz podršku institucijama u reformskom procesu, vodeći pri tome računa o specifičnim potrebama svake države.

On je rekao da je partnerski odnos sa Misijom OEBS doprineo rezultatima koje je Srbija ostvarila u reformi sektora bezbednosti.

Dačić je rekao i da Srbija pridaje izuzetnu pažnju učešću u multinacionalnim operacijama očuvanja mira i stabilnosti. Na kraju obraćanja Dačić je izrazio očekivanje da će dvodnevna debata u Beogradu pružiti priliku predstavnicima država regiona, nevladinog sektora i akademskog društva da razmene mišljenja, iskustva i naučene lekcije u procesu reforme sektora bezbednosti i da će dati pozitivan doprinos zajedničkim naporima da se pronađe "najbolji put saradnje, visokog stepena razumevanja za interese i prioritete svih involviranih strana, a istovremeno i jasnu posvećenost zajedničkim ciljevima obezbedjenja trajnog mira i stabilnosti, ne samo u regionu, već i šire".

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Realno

Naslov odličan, iskustvo stečeno iz stalnih pretnji i pritisaka dotičnog prema susjedima.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Prorežimskim medijima sporno "zavitlavanje", a u redu kad Vučića nazovu budalom 19:46 h

19:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučićević o komentarima na Fejsbuku N1, pomoć za to stigla iz Predsedništva SNS 19:31 h

19:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nije lako Tanji Fajon: Iz redova SNS etikete, deo opozicije isključivo za bojkot 19:14 h

19:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jakšić: EU u Srbiji vidi opasan elektricitet, želi da poravna stvar 18:11 h

18:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Portparol KP: Tvrdnja o prijavi napada na Visoke Dečane netačna 17:31 h

17:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lančani sudar na Gazeli, otežan saobraćaj 14:46 h

14:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Informer "ekskluzivno" objavio fotografiju pogrešnog čoveka uz fotomontažu 14:07 h

14:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Srbiji sutra olujni vetar, temperatura do 20 stepeni 13:58 h

13:58 h  |  Vesti

loader