Nisko poverenje građana u skupštinu i sudija, tužilaca i advokata u pravosuđe

Nisko poverenje građana u skupštinu i sudija, tužilaca i advokata u pravosuđe

Vanredni profesor Pravnog fakulteta Danilo Vuković kaže da građani imaju manje poverenja u parlament nego u Vladu Srbije, a da je nisko poverenje u pravosuđe i njegove institucije čak i među sudijama, tužiocima i advokatima. Navodi da postoji kriza legitimiteta u institucijama.

Kako piše u Izveštaju EK, parlamentarna praksa poslanika vladajuće koalicije dovela je do pogoršanja rasprave i urušila je kontrolnu funkciju skupštine. U skupštinskoj sali nema debate, opozicioni poslanici bojkotuju poslaničke klupe, a zastupnici naroda koji dolaze na sednice suštinski ne kontrolišu vladu - tako rad skupštine vidi Evropska unija.

Vanredni profesor Pravnog fakulteta Danilo Vuković kaže da su to sve pokazala istraživanja (CRTE, Otvorenog parlamenta) poslednjih godina. Navodi da imamo situaciju da je za donošenje zakona predviđen jedan dan za raspravu ili pola - dakle smanjeno je vreme za raspravu. Kaže da je to deo paketa evrointegracija koji smo prihvatili i da su se slične stvari dešavale davno u nekim drugim zemljama (Litvanija, Mađarska, Poljska) koje su, takođe, po ubzanim procedurama radile na prilagođavanju zakonodavstva. To je i ovde i tamo smanjilo kvalitet demokratske  rasprave u parlamentu i dovelo i dovodi do zloupotreba - jer se po hitnom postupku donose važni zakoni, a po redovnom postupku se ostavljaju neke ratifikacije sporazuma, što ne zahteva toliko veliku pažnju javnosti, kaže profesor.

Tara Tepavac, istraživač Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost, kaže da postoji potreba da se neki zakoni donose po hitnoj proceduri, ali, kako kaže, to nije redovna porcedura i ne bi trebalo da se upotrebljava tako često kao kod nas. Ona navodi da se mnogi mehanizmi koji stoje na raspolaganju - poslanička pitanja, javna slušanja - ne koriste redovno. Svakako ne može biti jedini izgovor za te urgentnosti sam proces evrointegracija, dodaje.

Vuković ne očekuje javnu raspravu o Izveštaju EK u samom parlamentu i dodaje da ako se bude raspravljalo o tome - da će to biti na nivou koji smo do sada videli. Konstatuje da se sa podsmehom i nipodaštavanjem govorilo o ocenama iz Izveštaja, i to na isti način kako predstavnici vlasti reaguju prema svakoj kritici.

Tepavac kaže da bi takva rasprava trebalo da bude deo uobičajene prakse i kod nas. Ona ocenjuje da je u ovom Izveštaju EK parlamentarni nadzor nad izvršnom vlašću kritikovan oštrije nego u prošlom.

Vuković kaže da istraživanja pokazuju da građani imaju manje poverenja u parlament nego u Vladu. Nisko poverenje je i u pravosuđe, dodaje. On navodi da su pitali advokate, sudije i tužioce i da su dobili podatak da i oni nemaju poverenje u pravosuđe, sudove, Visoki savez sudstva... To je rastakanje institucija i kriza legitimiteta u samim institucijama, i takve institucije ne mogu da funkcionišu, ističe profesor Vuković.

Tepavac kaže da odgovornost, što se tiče parlamenta, leži na samim poslanicima, a posebno na vladajućoj većini, odnosno na onima koji predsedavaju samoj skupštini, jer oni moraju da obezbede da se ti procesi obavljaju na valjan način.

Izveštaj EK i reakcija vlasti

Predsednici Vlade Ani Brnabic je najviše zasmetalo to što u delu izveštaja o parlamentu Evropska komisija konstatuje da i poslanici Saveza za Srbiju bojkotuju plenarne sednice. I Ana Brnabić i Maja Gojković misle da vanparlamentarnom savezu nije mesto u izveštaju. "Ima nekih stvari koje su meni nejasne, nemaju mi nikakvu logiku i dolaze u domen zabave", kaže Brnabić.

Vuković kaže da taj komentar nije primeren jer se time deligitimiše kritika i odbija se mogućnost da bilo ko iznosi mišljenja koja vlasti ne odgovaraju, pa i EK. "To je potpuno nerazumevanje javnog dijaloga, javni dijalog služi tu da popravi vlast, to je osnovna uloga i javnog dijaloga i medija u savremenoj demokratiji", navodi. Premijerka je ovog puta, ističe, uradila ono što predsednik države stalno radi, a to je da kritiku doživljava kao na apsolutni atak na svoju ličnost - a to nije poenta demokratskog dijaloga.

Tepavac kaže da je CRTA u svom istraživanju uočila jedan zabrinjavajući trend  - da je poverenje građana u instituciju Skupštine nisko, tj sve manje i manje, čak i u odnosu na 2016. Oko 10 posto ispitanih smatra da poslanici zastupaju interese građana, a preko 60 odsto da poslanici više misle o interesima partija nego što zastupaju interese građana, navodi rezultate istraživanja.

Parlamentarne debate nema u skupštini, i način na koji se sprovodi dijalog u parlamentu ne doprinosi ugledu i slici o parlamentu, dodaje Tepavac, navodeći da se tu više čuju dnevno-političke teme i razračunavanje s političkim neistomišljenicima.

Vuković kaže da smo ušli u jedan stadijum odsustva parlamentarne debate i u jedan dugotrajan period odsustva demokratskog dijaloga, što se, kako kaže, vidi i u medijima i u javnoj sferi. U medijima se prenose iz parlamentarne prakse sukobi i svađe, dok su pojedini akteri isključeni, a argumenti o zakonu nalaze se u svakom petom ili desetom tekstu, navodi. Vuković kaže da je pošteno reći da je ključni korak u derogiranju javnog dijaloga učinila ova vlast u poslednjih nekoliko godina.

Profesor kaže da bi bila dobrodošla promena izbornog sistema, koja bi omogućila da dobijemo parlament koji istinski predstavlja građane. Možda bismo dobili onda sistem u kom partije ne bi imale takvu moć u odnosu na državnu upravu, bezbednosne strukture i privredu, što je primećeno u ovom izveštaju kao problematična stvar, kaže gost N1. U Srbiji, konstatuje, postoje snažne veze klijentelizma i preplitanje funkcija i struktura moći.

Tepavac navodi da su javne rasprave kod nas izuzetak, a i kad se organizuju, organizuju se na način koji nije otvoren za sve aktere, niti se uzimaju u razmatranje predlozi.

Izveštaj je, naglašava, podvukao nespremnost parlamenta da izvrši nadzor nad izvršnom vlašću.

Vuković kaže da bi u svemu tome moglo da pomogne to da se poštuju odredbe Poslovnika koje su usmerene na to da osiguraju kvalitet javne rasprave, da se ne dešavaju zloupotrebe mehanizama kao što su amandamani bez ikakvog smisla, da se obezbede diskusije sa stručnjacima o nekim pitanjima o kojima javnost malo zna - nešto kao simulacija javnog dijaloga u okviru skupštinske procedure, kako bi se na taj način osigurala transparentnost donošenja odluka o nekim pitanjima kao što su pitanja, na primer, o poreskoj politici o kojoj se malo zna, čak i mediji.

Tepavac dodaje da se puno toga može popraviti, da je nešto od toga jednostavno, kao što je to što se poslanička pitanja postavljaju u kratkom vremenskom periodu, a predstavnici Vlade odgovaraju na njih neograničeno, kako bi  se "potrošila" debata.

"Osim promene Poslovnika, druga ključna stvar je politička volja da se procedure koje već postoje u našem sistemu koriste na takav način da omoguće da parlament suštinski obavlja svoju funkciju", navodi Tepavac.

Etički kodeks - dokle se nije stiglo

Govoreći o Etičkom kodeksu u parlamentu, Tepavac navodi da je proces bio započet, ali je nakon prve verzije stao, pa prekidan za vreme izbora 2014. i 2016. i ponovo je napravljena Radna grupa - a od tada nema novina.

Podvlači se to pitanje i u Izveštaju EK - važno je da zabrane neka ponašanja koja ne bi smela da postoje u parlamentu, kodeks može da pomogne poslanicima da povrate integritet i poverenje u tu instituciju, kaže gošća N1. To je nešto što većina evropskih država ima i to je nešto što država treba da uradi, dodaje.

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milidrag

Kome ne veruju sudije, tužioci i kamarila? Pa, nisu oni u organizaciji ferijalaca, oni čine taj korumpirani i lažovski konglomerat koji nazivamo pravosuđem. Posle promene vlasti ceo pravosudni sistem treba da stane na tri meseca, da se razreše apsolutno svi nosioci sudijskih i tužilačkih funkcija, izabrati nove i sve od početka.

Vanja

Mislite kao po reformskom receptu Malovicke??

Popara

Sami su doprineli da se stvori takva situacija.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Od Nove godine manje tarife za javne izvršitelje 06:58 h

06:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Majić i Komlen Nikolić saglasni o pritiscima na pravosuđe, ali ne i o "Krušiku" 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bivši komandant OVK Nehat Baša dobio poziv iz Haga 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brankica Stanković: Nije reč o aferama vlasti, već o činjenicama 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lutovac se sastao s obe grupe omladine, kaže da će razmotriti sve činjenice 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uginula Dobrila, ženka beloglavog supa iz Specijalnog rezervata Uvac 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Završena nova zgrada RTV-a, ali ne zna se čija je obaveza da je opremi 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Počela rekonstrukcija Кlinike za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

loader