Gošće N1: Umesto podsmeha i ciničnih komentara potrebne reforme

Gošće N1: Umesto podsmeha i ciničnih komentara potrebne reforme

Premijerku Srbije Anu Brnabić zabavio je izveštaj Evropske komisije u delu koji se tiče parlamenta. Nataša Vučković iz Fondacije Centra za demokratiju kaže da Vlada mora da se suzdrži od duhovitih opaski i ciničnih komentara, dok pravnica Yucoma Katarina Golubović napominje da ćemo na putu ka EU biti spori sve dok se zvaničnici podsmevaju izveštaju

  U izveštaju Evropske komisije piše da je parlamentarna praksa poslanika vladajuće koalicije dovela do pogoršanja rasprave i urušila kontrolnu funkciju skupštine. Srbija je kritikovana i u drugim oblastima, od ljudskih prava i pravosuđa, do stanja u medijima.

"Mnoge stvari u izveštaju su se ponovile, ali su rečene oštrijim rečnikom i detaljnije", rekla je Vučković gostujući u Novom danu i dodala da je očekivala da će izveštaj biti oštriji.

Ona ističe da u delu izveštaja koji se odnosi na medije, pored raznih kritika, piše da Vlada Srbije mora da promeni način na koji komunicira Evropsku uniju i evropske reforme.

"To znači da Vlada mora da se suzdrži od ciničnih komentara, duhovitih opaski, od vezivanja za neke izjave političara u Evropskoj uniji koje su date za unutrašnju upotrebu. Država mora da promeni način na koji govori o Evropi i evropskim reformama, to je direktno rečeno u izveštaju", ističe Vučković.

Katarina Golubović kaže da to što postoje stare zamerke znači da država nije radila na reformama, pa sada imamo povećani stepen zamerki.

"Sada se kaže da postoji ozbiljna zabrinutost kada je sloboda izražavanja u pitanju i da ne postoje pretpostavke za slobodu izražavanje. Kada je u pitanju finansijsko okruženje, u kojem rade pre svega lokalni mediji, govori se o konkretnim koracima u sufinansiranju sadržaja koji su od opšteg interesa", ističe Golubović i objašnjava da postoje jasne preporuke da rokovi za prijavljivanje na konkurse budu realni, da prilikom ocene kome dodeliti sredstva treba uzeti u bzir da li se krši kodeks novinarske etike, ali i da se vrši monitoring utroška sredstava koja je država dala.

Ona ističe razliku u stanju medijima iz ugla države i medijskih udruženja, pa je tako država prijavila samo sedam napada na novinare i njihovu imovinu, dok novinarska udruženja tvrde da pritisak na medije i novinare raste.

Kada je u pitanju vladavina prava u Srbiji, Vučković objašnjava da se ona više ne posmatra samo u poglavlju koje se bavi tom oblašću, već i kroz sva druga poglavlja, pa se tako u delu koji se tiče privatnog sektora navodi da je on pod velikim dejstvom politike državne uprave i žrtva lošeg okruženja, nedostatka nezavisnosti pravosuđa i netransparentnosti investicija.

"Srbiji se nalaže da sve investicije, pa i one između vlada, moraju biti transparentnije, naročito imajući u vidu standarde Evropske unije. To su konkretne stvari koje bi premijerka morala dadetaljnije pročita", kaže Vučković i daje da je zapanjuju reakcije naših predstavnika vlasti jer se bave sporednim stvarima. 

Albanija i Severna Makedonija nazivaju se zvezdama poslednjeg izveštaja Evropske komisije, imajući u vidu preporuke koje su im data. Govoreći o dinamici razvoja tih zemalja i njihovom evropskom putu, Golubović kaže da može da se desi da one brže napreduju od Srbije.

"Naročito kada uporedimo stavove njihovih zvaničnika. Sve dok imamo podsmevanje zvaničnika ovom izveštaju, naš put ne može da bude brz", ističe Golubović. 

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

BB King

Kad su pohvale od EU onda na sva zvona.

Georgy

Dokle smo mi stigli i šta smo dopustili ovim naprednima... Na apsolutno negativan izveštaj EK, oni nalaze za pravo da daju komentare koji vređaju zdrav razum. Uporno tvrde da je sve savršeno i da mi idemo napred, a da to niko ne primećuje, pa čak ni Evropska unija. Šta znaju neki tamo stručnjaci, pojma oni nemaju. Kod nas je sve čisto, mediji nikad slobodniji, parlament radi kao sat, svaki predlog usvaja, a tek restoran, nikad bolji. Sve negativno je političkog karaktera, zapad nas ne voli 'nate.

Mijajlo

Ne zavaravajte se i ne žalite. Nikada nisu ni želeli da nas uvedu u EU.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

UŽIVO: Smanjuje se broj prijema u bolnice, manje registrovanih slučajeva zaraze 08.08.2020.

08.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

KFOR: Sinhronizovana patrola sa Vojskom Srbije na administrativnoj liniji 08.08.2020.

08.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

U više gradova protest srpske dijaspore za demokratiju, slobodu i ljudska prava 08.08.2020.

08.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Održana protestna vožnja u Zrenjaninu zbog smrada iz kafilerije 08.08.2020.

08.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

U KCV na lečenju 226 pacijenata, apel građanima da se ponašaju odgovorno 08.08.2020.

08.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Hoti o zajedničkoj patroli: Bezbednost Kosova ne može niko da ugrozi 08.08.2020.

08.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Isidora Bjelica kremirana na Novom groblju u Beogradu 08.08.2020.

08.08.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pljušte optužbe zbog izvoza oružja u Jermeniju, čija vlada je dala zeleno svetlo 08.08.2020.

08.08.2020.  |  Vesti

loader