Dva nacrta Medijske strategije, udruženja neprijatno iznenađena

Dva nacrta Medijske strategije, udruženja neprijatno iznenađena

Izvor: N1

U izveštaju Evropske komisije kritike su se nizale i u oblasti medija. Jedna od retkih pohvala odnosila se na rad Radne grupe koja je u saradnji sa Vladom pripremala Nacrt medijske strategije.

Novinari koji su pripremali taj dokument kažu da mesta pohvalama nema, jer je Vlada u poslednjem trenutku Nacrt strategije, bez prethodnih konsultacija sa članovima Radne grupe, izmenila i takav dokument poslala u Brisel.

 Tek što se u izveštaju Evropske komisije u nizu oštrih kritika za stanje medija u Srbiji našla i jedna pohvala - da je rad Vlade i medijskih stručnjaka na kreiranju Medijske strategije bio "transparentan" i "inkluzivan", iz Nemanjine 11 za članove baš te radne grupe stiže neprijatno iznenađenje.

"Nisu to neke u kvantitativnom smislu velike razlike...", kaže Tamara Filipović Stevanović, iz NUNS-a.

"...ali kada bi se govorilo o kvalitetu - jesu. Dakle, mi imamo bitne razlike u odnosu na suštinu dokumenta koju smo usvojili", dodaje Nino Brajović, iz UNS-a.

Udruženja je "neprijatno iznenadilo" to što je u Nacrtu medijske strategije koji je Radna grupa usvojila, Vlada Srbije bez ikakvih konsultacija sa medijskim ekspertima, u poslednjem trenutku, unela brojne izmene i takav tekst poslala pravo u Brisel.

U poslednjem potezu koji je Vlada povukla - sama je "uredila" deo koji se odnosi na Regulatorno telo za elektronske medije - ni jedan predlog Radne grupe koji se tiče REM-a nije prihvaćen.

Nije prihvaćen ni predlog o tripatitnom sastavu UO javnih servisa, ali je u tekst ubačen deo koji se odnosi na neophodnost definisanja cenzure i pritisaka na medije. U Nezavisnom udruženju novinara Srbije za N1 kažu da ih postupci vlasti - zabrinjavaju.

"Iz ovog ovakvog, sadašnjeg Nacrta strategije, moguće je napraviti zakone u skladu sa sugestijama koje su dala medijska i novinarska udruženja. Međutim, ono što zabrinjava, ako smo već tu doživeli neko - da tako kažem - skrajnjivanje naših predloga i mera, onda nas to vodi u sumnju da država, ipak, nije opredeljena da te oblasti zaista reguliše onako kako bi trebalo", kaže Tamara Filipović Stevanović.

To što je radna grupa usvojila jedan, a u Brisel otišao potpuno drugi tekst medijske strategije zabrinjava i UNS. Sporno je, dodaju i to što se tim dokumentom potencijalno ukida Savet za štampu.

"Znači, imate jedno telo koje postoji, koje funkcioniše, koje ima rezultate svog rada i vi ga sada samo obrišete i stavite ga kao neko samoregulatorno telo, koje bi neko mogao da sutra obriše, jer takve ambicije postoje", rekao je Brajović.

A kojom ambicijom se vodila Vlada Srbije kada je u Brisel poslala izmenjen tekst Strategije - televizija N1 upitala je resorno ministarstvo - Ministarstvo kulture i informisanja. "Nismo nadležni" - odgovara državni sekretar.

"Morate da zovete kabinet Brnabićkin koja je sastavila radnu grupu, koja je to uradila, ovo ministarstvo i ja sa medijskom strategijom koja je poslata u Brisel nemamo apsolutno ništa i ja nemam šta da vam kažem", kazao je Aleksandar Gajović, državni sekretar Ministarstva kulture.

A u Kabinetu predsednice Vlade - bez reakcije.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gradjanin

Diktatura!

clan elite

Sve je to bila farsa, ko je iole verovao da ce Vucicevi botovi nesto dobro da urade?

Mida

av: ne dirajte mi medije i vladaću dok mi ne dosadi. A možda mi i ne dosadi.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

U Beogradu opet najviši stepen zagađenosti vazduha 13:03 h

13:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gosti N1: Demokratija u opadanju, vlasti sve manje stalo da održava privid 12:38 h

12:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Veliki broj građana i javnih ličnosti pridružio se inicijativi #DaSeVidiN1 12:26 h

12:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sindikat Nezavisnost podržao zahteve za promenu uređivačke politike RTS 12:00 h

12:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlajić: Isključivanje N1 nema veze sa pameću, to je atak na javni interes 10:51 h

10:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: Stav Grenela nije nov, sličan zauzele i zemlje Kvinte 10:23 h

10:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Anasonović: Učešće "1 od 5 miliona" bilo bi ogromno nepoštovanje javnosti 08:44 h

08:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mićunović: Očekivao sam oštriju reakciju DS i SzS na Obradovićev tvit 08:12 h

08:12 h  |  Vesti

loader