Lokalne samouprave potpisale Memorandum o razumevanju sa programom Swiss PRO

Lokalne samouprave potpisale Memorandum o razumevanju sa programom Swiss PRO

Lokalne samouprave potpisale Memorandum o razumevanju sa programom Swiss PRO Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Predstavnici 96 lokalnih samouprava iz Srbije potpisali su sa programom Swiss PRO, koji podržava Vlada Švajcarske, Memorandum o razumevanju u oblasti dobrog upravljanja, saopštio je taj program.

Taj dokument će biti osnova za izgradnju kapaciteta za dobro upravljanje u radu lokalnih administracija, što bi za rezultat trebalo da ima poboljšano i kvalitetnije pružanja usluga građanima.

"Podrška Vlade Švajcarske, kroz prethodne programe, kao i kroz aktuelni program Swiss PRO, u skladu je sa orijentacijom i nastojanjima Vlade Srbije i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, da javnu upravu učini modernim servisom za građane i privredu", kazao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Branko Ružić.

Dodao je da se taj servis stalno unapređuje u smislu povećanja odgovornosti i transparentnosti, kao i unapređenja učešća građana.

Ružić je podsetio da su početkom 2018. godine, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave razvili Indeks dobre uprave na lokalnom nivou, koji pruža objektivnu sliku stanja i konkretne preporuke za unapređenje rada lokalnih samouprava, dok program Swiss PRO, u saradnji sa ovim institucijama radi na unapređenju postupanja lokalnih samouprava u skladu sa principima dobrog upravljanja.

"Kao što znamo iz našeg iskustva, postoji jaka veza izmedju razvoja i dobrog upravljanja. Zato će se u narednim godinama od vas očekivati da dalje delite svoja znanja i iskustva i da podržite napore za napredak na planu dobrog upravljanja", poručio je ministar Ružić lokalnim samoupravama.

Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju pri Ambasadi u Srbiji, Ursula Lojbli, istakla je da je dobro upravljanje veliki izazov, da je veoma korisno za lokalnu zajednicu i njenu ekonomiju.

"Dobro upravljanje je preduslov za razvoj. Mi to dobro znamo iz švajcarskog iskustva dugog više od 200 godina", kazala je ona i dodala da dobro upravljanje podrazumeva kvalitetnije i pravednije usluge za sve građane.

Ranije su uz podršku Vlade Švajcarske osnovani centri za dobro upravljanje u 23 opštine, a već izgrađeni lokalni resursi biće od značaja drugim lokalnim samoupravama koji sada započinju proces uvođenja principa dobrog upravljanja u svoje lokalne administracije.

"Uvažavanje principa dobrog upravljanja u sprovođenju nadležnosti jedinica lokalne samouprave je preduslov i ključ za uspostavljanje poverenja građana i privrede u rad lokalne samouprave", istako je generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić, sa kojom program Swiss PRO u partnerstvu sprovodi deo aktivnosti u oblasti dobrog upravljanja.

Šef programa Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji Marko Vujačić ocenio je da uvođenju načela dobrog upravljanja u svakodnevnu praksu omogućava reformu javnog sektor što vodi ka boljitku čitavog društva.

Nacionalna menadžerka programa Swiss PRO Ana Nedeljković Belja kazala je da će se posebno raditi na unapređenju eUprave, a konkretizacija dobrog upravljanja u praksi sprovešće se kroz pakete podrške opštinama kako bi se pokrenule reforme lokalnog upravljanja.

Nastaviće se i sa aktivnostima primene dobrog upravljanja u sprovođenju infrastrukturnih projekata – oblast po kojoj je Swiss PRO prepoznatljiv.

U saopštenju se podseća da program podrške Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO treba da doprineće poboljšanju kvaliteta života građana Srbije, naročito onih koji pripadaju ranjivim društvenim grupama, kroz unapredjenje vladavine prava na lokalnom nivou, jačanje društvene kohezije i povećanje odgovornosti, transparentnosti, efikasnosti i delotvornosti lokalnih samouprava, kao i učešća stanovništva u procesima donošenja odluka.

Program Swiss PRO se sprovodi u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije.

Aktivnosti programa Swiss PRO, Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 5,8 miliona evra, a sprovodi UNOPS u partnerstvu sa SKGO.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Seknusen

Samo potpisuj...buducnost Srbije...je u potpisivanju...

gaga

Oni treba da potrose negde odredjenu sumu novca, a nasoj vlasti dobro doslo..daj Boze da bude pozitivnih efekata.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Jovanjici Agencija za finansiranje izvoza odobrila više miliona evra kredita 19:05 h

19:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stupar i Švarm: Moć Miće Jovanovića je u ljudima kojima je obezbedio diplome 18:42 h

18:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Danas ništa od dogovora, nastavlja se štrajk u poštama 17:41 h

17:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović: Stefanović polagao diferencijalne ispite da bi nostrifikovao diplomu 17:40 h

17:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Afera Indeks: Šesnaestoro osuđeno na ukupno više od 60 godina zatvora 17:07 h

17:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Aktivisti DS odneli montirane plakate NIN-a i poruke Stefanoviću i Vučeviću 16:54 h

16:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen zbog marihuane, municije i dve ručne bombe 16:41 h

16:41 h  |  Vesti

loader