Povreda prava na suđenje u razumnom roku - krivci advokati i sudije ili država

Povreda prava na suđenje u razumnom roku - krivci advokati i sudije ili država

Izvor: N1

Povreda prava na suđenje u razumnom roku je jedan od najčešćih razloga da građani Srbije podnesu tužbe protiv sopstvene države. Iako se broj suđenja koja traju predugo smanjuje, on je i dalje ogroman, pa je samo prošle godine taj broj iznosio skoro 800.000.

Izvršna vlast najšečće upire prstom u sudije i tužioce kao krivce. Međutim, u strukovnim pravosudnim udruženjima tvrde da je o daleko od istine i da je pravi krivac – država.  

Sto šezdeset miliona dinara - toliko iznosi najnoviji račun isporučen Vladi Srbije zbog sporog rada sudova. I nije jedini. Jer kada jednom uđete u sudski proces, postaje neizvesno kada ćete iz njega izaći.

Procena je stručnjaka i države da je dve godine dovoljno da se svaki sudski proces završi. Sve duže od toga smatra se – nerešenim starim predmetom.

Za 2017. godinu broj starih predmeta iznosio je 859.272, dok je bez izvršenja taj broj 115.240. U 2018. godini taj broj bio je niži - 781.137, odnosno 137.774 bez izvršenja.   

Najveći broj nerešenih predmeta je u apelacionim sudovima širom Srbije. I za razliku od ukupnog zbira, raste.

U Apelacionom sudu u Beogradu 2017. godine bila su 5.922 predmeta, a 2018. – 5,993. U Kragujevcu – 2.176 u 2017. godini, a naredne 2.007. U Nišu je taj broj pretprošle godine iznosio 1.765, a prošle 1.978 predmeta. U Apelacionom sudu u Novom Sadu broj starih predmeta u 2017. bio je 703, a naredne godine 766.

Ukupan broj starih predmeta u svim apelacionim sudovima u Srbiji je 2017. godine iznosio 10.566, da bi naredne godine bio povećan na 10.744. 

A zbog čega se to dešava - izvršna vlast najčešće upire prstom u sudije i advokate, navodeći da su prvi sporu, a drugi namerno odugovlače. Iako priznaju da u svakom žitu ima kukolja, sudije tvrde da je prava istina daleko od toga.

"Sudije u Srbiji mnogo rade", kaže Snežana Bjelogrlić iz Društva sudija Srbije.

U Društvu sudija Srbije podsećaju da je 2.400 sudija samo prošle godine rešilo oko dva miliona predmeta.

"Ako jeste i problem u sudiji morate videti zašto, da li on nema uslove rada, da li on nema adekvatnu obuku, da li je premešten s jedne materije na drugu, da li je zadužio velik broj predmeta... Samo uperiti prst u sudije to zaista nije ni objektivno, ni principijelno, ni tačno", kaže Bjelogrlić.

Advokati su saglasni, najmanji je problem na strani sudija i advokata. Slažu se i da im zakoni ne idu na ruku i da nisu usklađeni sa stvarnošću i dodaju da sudovi ne mogu da postignu da sude onim tempom koji im procesni zakoni nalažu. 

"Ne moze sudija koji je zadužen za 400, 500, 600 novih predmeta svake godine, ne može da postigne rokove koje mu nalažu procesni zakoni i svesno dolazi do odlaganja. Ponekad u tome učestvuju i strane u postupku svojim ponašanjem, neki su postpuci po prirodi stvari složeni i ne mogu se završiti u predviđenim rokovima. Kad se sve to sabere, dolazimo do toga da su suđenja zaista neopravdano duga", ističe Aleksandar Cvejić iz Advokatske komore Srbije.  

Zakon o rešavanju starih predmeta koji su sudije počele da primenjuju 1. januara 2016. doprineo je da broj starih predmeta bude prepolovljen, navode u Ministarstvu pravde. Zadovoljni su pravcem kojim se ide.

"Novčani iznos koji je isplaćen građanima Srbije zbog nepoštovanja prava na suđenje u razumnom roku, ukazuje da je Zakon uspostavio mehanizam, a to je bio i jedan od ciljeva za donošenja, koji građanima omogućava da zaštite svoje Ustavom zagarantovano pravo i da traže i dobiju odštetu za to pravo koje im je povređeno", navode iz ministarstva.  

Koliko te odštete iznose ostaje nepoznato, jer iz Visokog saveta sudstva nisu odgovorili na ta pitanja.

Poznato je da su računi sudova u Srbiji često u blokadi, između ostalog i zbog naplate tih penala. Pa je Viši sud u Novom Sadu bio u blokadi 816 dana, a onaj u Beogradu čak 1.062 dana. Duže od hiljadu dana u blokadi su i Viši sud u Kragujevcu, ali i sva tri osnovna suda u Beogradu.

POVEZANE VESTI

Komentari (17)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Malvesiatium

Najveći generator sudskih sporova je Republika Srbija!

AM

Najveci problem je mali broj sudija. Sa druge strane, ukoliko ste u materiji, dodjite ispred bilo kog suda u Beogradu i videcete da sudije dolaze oko 9-10h ujutru na posao i odlaze pre isteka radnog vremena.

Dimitrije

Palata pravde se renovira iz sredstava koje je obezbedila Evropska Unija dok se nasa izvrsna vlast bavi stadionima i gondolama.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Škola kod Niša nudi svoj servis - SMS obaveštenje kada dete stigne u školu 21:54 h

21:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pančić: Književnost drži pažnju kad je deo fajta; Pantić: Sve nam je neregularno 21:30 h

21:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanici SNS podneli Skupštini predlog izmene zakona za spuštanje cenzusa 21:23 h

21:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlada Srbije odobrila 5,5 miliona evra za mere populacione politike 20:49 h

20:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasada Holandije nova NATO kontaktna ambasada u Srbiji 20:42 h

20:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić u Davosu: Nisam dobio direktne odgovore na pitanja o članstvu u EU 20:14 h

20:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zapalio se gradski autobus u Novom Sadu, nema povređenih 20:12 h

20:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sukob DS i Obradovića - polemika o bojkotu prerasla u polemiku o izlasku iz SZS 19:49 h

19:49 h  |  Vesti

loader