Gosti N1: I dalje će se na mitinge ići državnim automobilima

Gosti N1: I dalje će se na mitinge ići državnim automobilima

Novi zakon o sprečavanju korupcije ne rešava suštinske probleme korupcije u društvu, složili su se gosti Novog dana Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja i Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija. Zakon nije razvlastio partijsku državu, a državnim automobilima će se i dalje ići na stranačke mitinge, objašnjavaju gosti Novog dana.

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija, kaže da je usvojeni Zakon gori od rešenja koje se pojavilo 2016. godine, ali da su učinjena neka poboljšanja u odnosu na rešenje iz 2018. Dodaje da je Ministarstvo pravde, kao predlagač, ostalo gluvo i nemo za rešenja i sugestije koje se godinama predlažu.

Gavrilović smatra da novi Zakon o borbi protiv korupcije predstavlja nastavak u industriji propisa u Srbiji i još jedan zakon koji neće rešiti problem zbog kog je i donet.

Vlada Srbije tvrdi da ovaj zakon proširuje ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije, dok Gavrilović ističe da je zakonom propuštena šansa da se razvlasti država.

"Zakon ne ispunjava nameru da garantuje nezavisnost Agencije za borbu protiv korupcije. Način izbora direktora i članova Veća i dalje garantuje politički uticaj. Imate situaciju da će komisija koju napravi Pravosudna akademija da napravi evaluaciju kandidata koji su se javili na konkursu, i umesto da to bude finalna odluka koju će Skupština da prihvati, mi ćemo opet imati to da će odluku doneti partijska većina u Skupštini", objašnjava Gavrilović.

Zlatko Minić ističe da samo donošenje zakona predstavlja apsurd koji ilustruje apsurdnost u državi.

"Zakon je usvojen po hitnom postupku sa obrazloženjem da moraju da se ispune preporuke GREKO iz četvrte evaluacje. A u četvrtoj evaluaciji, između ostalog, stoji predlog da se hitna procedura primenjuje samo kao izuzetak, a ne kao pravilo. A čemu ta hitna procedura s obzirom da su preporuke trebalo da se usvoje 2016. godine, pa je dodat rok do kraja 2019, a ovaj zakon počinje da se primenjuje početkom 2020", pita Minić.

Sa tim se slaže i Gavrilović, koji ističe da je zakon zbrzan, iako je njegovo donošenje trajalo šest dogina. Kako podseća, Strategija za borbu protiv korupcije je istekla, a u članu 53 Zakona piše da će se on odnositi i na javne funkcionere koji učestvuju u privatizaciji, iako je ona završena.

Ono što je novina u ovom zakonu je ovlašećenje koje je dato Agenciji za borbu protiv korupcije da daje mišljenje na propise i procenjuje antikorupcijske rizike na propise i postupanje u organima.

Gavrilović kaže da je Agencijai do sada radila to, ali pro bono, da bi se potom desilo da njen rad kritikuje tadašnji ministar pravde Nikola Selaković, optužujući je da opoziciji daje materijal da kritikuje vladu. On kaže da je ovo ovlašćenje u načelu dobro, ali da živimo u društvu koje se sviklo i počiva na korupciji.

"Glavni akter korupcije su političke stanke i dok im ne nametnemo obavezu da imaju svoj sistem za borbu protiv korupcije, mi nećemo rešiti to pitanje. Sva nova rešenja će biti besmislena", kaže gost Novog dana.

Zlatko Minić dodaje da uvek postoji "ali", pa i u ovom slučaju. Agencija može da procenjuje, ali zakon kaže da to važi za propise koji su posebno rizični na korupciju, objašnjava on.

Novina u odnosu na prethodni zakon je i to što Agencija za borbu protiv korupcije sada može da postupa po anonimnoj prijavi. Minić sumnja da će građani samostalno otkriti neku aferu koju već nisu otkrili mediji i o njoj izveštavali.

"Pa sama Agencija je otkrila mnogo o čoveku koji je danas ministar finansija, a tužilaštvo nije postupalo", podseća on.

Deo zakona za koji je javnost posebno zainteresovana je upotreba državnih resursa u stranačke svrhe, kao i funkcionerska kampanja. Gosti Novog dana podsećaju da to što se predstavlja kao novina već postoji u prethodnom zakonu, koji se i dalje primenjuje, a da problem funkcionerske kampanje nije ni dotaknut.

"Zakon važeći propisuje isto što i novi, da funkcioner ne može da korsti javne resurse za promovisanje partije i da mora naglasi da li govori u ime partije ili ime države", ističe Minić i podseća da je Agencja do sada u nekoliko slučajeva ekletantnog kršenja pravila donosila mišljenje da je sve bilo u redu.

On objašnjava da funkcionerska kampanja predstavlja izliv ljubavi prema "pešačkim prelazima, pilićima i đacima". Zakon je prema njegovim rečima, mogao da reguliše da tokom izborne kampanje nema vanrednih isplata socijalnih davanja ili otvaranja škola u prisustvu državnih funkcionera.

Gosti Novog dana saglasni su da zakon neće rešiti probleme iz prakse, kao što je upotreba državnih automobila u stranačkim kampanjama.

""Prilikom razmatranja ovog pitanja, Agencija se pozvala na uredbe vlade o korišćenju službenih automobila, ko može da koristi automobil tokom 24 sata za službene potrebe, a ko iz bezbednosnih razloga može da ga koristi stalno. Agencija je donela tumačenje da mogu svi sve vreme. Sada imate da po predizbornim mitinzima kruže službenim vozilima", napominje Minić.

"U Srbiji postoji simulacija borbe protiv korupcije. Imamo proizvodnju papira. Na žalost u tome učestvuju međunarodne organizacije. Svako ima svoj interes, vlast da simulira, međunarodne organizacije da realizuju svoje projekte, a građani prihvataju korupciju da bi preživeli. To je trojstvo koje od ove države pravi feud iz koje po sociološkoj pravilnosti ono što valja odlazi. Bojim se da ćemo postati socijalna deponija gde će ostati siromašni, bolesni i korumpirani", istakao je Zoran Gavrilović.

POVEZANE VESTI

Komentari (15)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

fariseji

Ovo je dobar pocetak!

marina

"Prvo skoci,pa reci hop"...sacekajte taj zakon i onda komentari.

SREMAC $

Vrana vrani ne vadi oči.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Gojković o Skupštini slobodne Srbije: Farsa u cilju podrivanja institucija 13:35 h

13:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Srbija će imati vakcinu protiv koronavirusa pre kraja godine 13:34 h

13:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Potpredsednik odbora SPS u Svilajncu isključen iz članstva u partiji 13:30 h

13:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bolton: Razmena teritorija bila razuman pristup, imamo neuspeh koji se nastvlja 13:24 h

13:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Preminuo dečak iz Doma "Drinka Pavlović" od posledica pada s trećeg sprata 13:22 h

13:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

PSG podnosi krivičnu prijavu protiv NN lica za napad na Trifunovića na protestu 13:13 h

13:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Prva tema dijaloga u Briselu nestali i interno raseljeni 12:58 h

12:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UŽIVO: Krizni štab pooštrio mere, još dve kovid bolnice u Beogradu 12:56 h

12:56 h  |  Vesti

loader