Kuburović: Izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju uskoro pred poslanicima

Kuburović: Izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju uskoro pred poslanicima

Kuburović: Izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju uskoro pred poslanicima Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Ministarska pravde Nela Kuburović izjavila je da se u narednih desetak dana završava javna rasprava o izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju i da veruje da će nakon toga predlog zakona ubrzo biti upućen Skupštini Srbije na usvajanje.

"Prema Akcionom planu za položaj Srbije na Duing biznis listi Svetske banke o uslovima poslovanja, predviđeno da zakon bude usvojen u trećem kvartalu ove godine, ali verujem da postoji mogućnost da to bude i ranije", kazala je ona novinarima na konferenciji o sivoj ekonomiji.

Ona je podsetila da je taj zakon bitan, "jer od brzine izvršenja zavisi koliko je ostvaren stepen vladavine prava u Srbiji, zavisi pozicija Srbije na Duing biznis listi, ali i koliko su zaštićeni poverioci i dužnici".

Prema njenim rečima, najveća novina koja se predviđa zakonom je da je onemogućena prodaja nepokretnosti u kojoj dužnik stanuje u slučaju komunalnog duga u iznosu do 5.000 evra.

"Druga značajna promena je cenzus do koga može biti opterećena plata za prinudno izvršenje, odnosno umesto sadašnje dve trećine, plata će moći da bude opterećena do polovine, a kada je reč o penziju umesto polovine do jedne trećine, dok će minimalac moći da bude opterećen do jedne četvrtine", rekla je ministarka pravde.

Kuburović je kao "najrevolucionarnije rešenje" u zakonu ocenila uvođenje elektronske aukcije za prodaju nepokretnosti, jer će se na taj način otkloniti "sve negativne priče koje se odnose na taj deo izvršnog postupka".

"Sada ćemo imati transparentan postupak u kome će svima biti omogućeno da učestvuju i do samog završetka prodaje, dok se lice ne uknjiži u katastar neće se znati ko je kupac", kazala je Kuburović.

Đorđević: Novi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu ove godine

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da se u toku godine očekuje usvajanje novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, a u planu su i Zakon o osiguranju u slučaju povrede na radu, izmene Zakona o socijalnoj zaštiti, kao i zakoni o socijalnim kartama i o socijalnom preduzetništvu. 

Đorđević je, na godišnjoj konferenciji Vlade Srbije i Nacionalne organizacije za lokalni ekonomski razvoj (NALED) "Izlaz iz sive ekonomije", ocenio da će svi ti zakoni doprineti boljoj zaštiti građana. 

"Obaveza Vlade Srbije je da brani radnička prava i u tome treba svi zajednički da učestvujemo. Radnici treba da budu svesni svojih prava i da prijave one koji ih krše. Za državu oni predstavljaju ključ uspeha, jer bez zadovoljnih radnika, nema ni dobrih rezultata, a ni napretka", rekao je ministar. 

On je istakao je da je u toku 2017. i 2018. godine Ministarstvo posebno vodilo računa o borbi protiv sive ekonomije. 

"Svi radnici moraju da rade u skladu sa zakonom, jer time ostvaruju i pravo na zdravstveno i socijalno osiguranje, a želimo da i oni toga budu svesni. Pojačanim inspekcijskim nadzorima kontrolišemo i poslodavce, odnosno da li su obezbedili prava koja radnicima sleduju", kazao je Đorđević. 

On je podsetio da je na sajtu Ministarstva objavljuju liste onih koji rade u skladu sa zakonom, ali i onih koji ga krše i izrazio uveruje da će i to doprineti da se smanji rad na crno. 

Prema njegovim rečima, u 2018. godini bilo je za 31 odsto više inspekcijskih nadzora nego u 2017. godini, ali da je ipak utvrđen manji broj onih koji su radili na crno. 

Kao posebno značajno za napredak Srbije ocenio je i izradu socijalnih karata, koje će omogućiti da raspodela socijalne pomoći bude transparentnija.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dr

Malo vam pa hocete jos

Wtf

Koja ekipa!!!

BambiOkotioTrola

Kojim poslanicima? Iz SNS-A i SPS-A?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Kurti: Albanija i Kosovo da rade za bolji položaj Albanaca u Preševskoj dolini 17:19 h

17:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nova presuda Strazbura protiv Srbije zbog neopravdanog određivanja pritvora 17:06 h

17:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Premijerka razgovarala sa predstavnicima OEBS-a I UNICEF-a 17:00 h

17:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jugoslav Ćosić: Provokacije su samo probe za ozbiljnije akcije protiv N1 16:28 h

16:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Specijalni sud pozvao na saslušanje još dvojicu bivših pripadnika OVK 16:20 h

16:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Slučaj "trovanje": Nije zaraza, detaljna analiza koverti van Kosova 16:16 h

16:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović: Povlačenje zahteva Kosova u Interpolu velika pobeda Srbije 16:13 h

16:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Taksisti posle sastanka sa Vučićem odlučili da prekinu proteste 15:53 h

15:53 h  |  Vesti

loader