Ružić: Veće nadležnosti Beogradu, ali i da se opštine ne dovijaju

Ružić: Veće nadležnosti Beogradu, ali i da se opštine ne dovijaju

Izvor: N1

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da se izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu omogućava decentralizacija koja će značiti efikasnije pružanje usluga građanima i privredi.

"Glavni grad, koji i Ustav prepoznaje kao posebnu jedinicu lokalne samouprave, do sada se nije značajnije razlikovao po nadležnostima od svih ostalih jedinica lokalne samouprave, iako je kompleksniji u pogledu organizacije i usluga koje je u obavezi da pruži građanima i privredi", rekao je Ružić na sednici Skupštine Srbije.

On je obrazlažući predložene izmene Zakona o glavnom gradu istakao da će se povećati nadležnosti Beogradu, prenošenjem nekih nadležnosti sa republičkog nivoa, ali i da će Grad moći da deo svojih izvornih nadležnosti prenese na gradske opštine kako bi one razvile svoje potencijale i bile bliže građanima.

Prema njegovim rečima, one su se do sad u nekim slučajevima "dovijale", ali sada to treba sistemski rešiti.

Kao primer, Ružić je naveo da je u Kaluđerici formiran uslužni centar kako građani u reglisanju svojih prava u "komunikaciji sa upravom" ne bi morali da idu u njima udaljene delove grada i gube vreme.

On je rekao da će se izmena omogućiti osnivanje javnih preduzeća "od strane pojedinih gradskih opština na teritoriji grada Beograda".

Prema njegovim rečima, ovde se radi o javnim komunalnim preduzećima, s obzirom da je uređivanje i obezbeđivanje komunalnih delatnosti jedna od izvornih nadležnosti jedinice lokalne samouprave.

On je rekao i da se predlaže da se u nadležnost Grada uvrsti i uređivanje i obezbeđivanje poslova koji se odnose na izgradnju, rekonstrukciju i upravljanje javnim putevima.

"Grad Beograd raspolaže neophodnim sredstvima i kapacitetima za upravljanje tim putevima na svojoj teritoriji, pa se ova izmena predlaže i radi otklanjanja nedoumica u primeni Zakona o putevima", rekao je Ružić.

On je istakao i da će Statutom grada Beograda moći da se preciznije urede odnosi između Grada Beograda kao jedinice lokalne samouprave i gradskih opština obrazovanih na teritoriji Grada u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i upravljanju u vanrednim situacijama.

Govoreći o specifičnosti Beogada kao centra države, on je podsetio da prema popisu iz 2011. godine u njemu živi 23 odsto stanovništva Srbije.

POVEZANE VESTI

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Proffesor

Ruzicu, idete i vi u bubanj, zajedno sa sns...NEMA VISE SVERCOVANJA..

snezana-tica

Ruža rumena. Izvini Drakče, na ukradenom naslovu najlepše pesme Srbije. Obožavalac svake vlasti kao i njegov pevač-stariji rumeni.

Kaludjer

"Kao primer, Ružić je naveo da je u Kaluđerici formiran uslužni centar kako građani u reglisanju svojih prava u "komunikaciji sa upravom" ne bi morali da idu u njima udaljene delove grada i gube vreme." Možda bih i poverovao da ne živim u Kaludjerici i da ne moram skoro za sve u Grocku. Jedino što će ovim zakonom Simonovići i ini iz Grocke imati još više "mogućnosti za zaradu".

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Kurti: Albanija i Kosovo da rade za bolji položaj Albanaca u Preševskoj dolini 17:19 h

17:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nova presuda Strazbura protiv Srbije zbog neopravdanog određivanja pritvora 17:06 h

17:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Premijerka razgovarala sa predstavnicima OEBS-a I UNICEF-a 17:00 h

17:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jugoslav Ćosić: Provokacije su samo probe za ozbiljnije akcije protiv N1 16:28 h

16:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Specijalni sud pozvao na saslušanje još dvojicu bivših pripadnika OVK 16:20 h

16:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Slučaj "trovanje": Nije zaraza, detaljna analiza koverti van Kosova 16:16 h

16:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović: Povlačenje zahteva Kosova u Interpolu velika pobeda Srbije 16:13 h

16:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Taksisti posle sastanka sa Vučićem odlučili da prekinu proteste 15:53 h

15:53 h  |  Vesti

loader