Trivan: Srbiji neophodna pomoć EU za gašenje termoelektrana na ugalj

Trivan: Srbiji neophodna pomoć EU za gašenje termoelektrana na ugalj

Trivan: Srbiji neophodna pomoć EU za gašenje termoelektrana na ugalj Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kazao je da je Srbiji neophodna pomoć evropskih fondova za gašenje termoelektrana na ugalj i da se poslednjih godina ulažu značajna sredstva kako bi se to pitanje rešilo, saopšteno je.

Trivan je tokom sastanka sa evropskim komesarom za klimatske akcije i energetiku Migelom Ariasom Kanjeteom u okviru Neformalnog sastanka ministara zaštite životne sredine članica EU kazao da su medju najznačajnim ekološkim problemima u Srbiji upravljanje otpadom, nedostatak administrativnih kapaciteta i smanjenje zagadjenja vazduha iz termoelektrana.

U okviru plenarnog zasedanja Neformalnog sastanka koji se održava u Bukureštu, u Rumuniji održane su sesije posvećene klimatskim promenama i rezultatima Globalne procene stanja biiodiverziteta i ekosistemskih usluga i značaju za EU i Globalni okvir biodiverziteta za period nakon 2020. godine.

Obraćajući se učesnicima skupa, Trivan je ukazao da Srbija trenutno utvrdjuje strateški i zakonodavni okvir u oblasti klimatskih promena kroz Nacrt zakona o klimatskim promenama, čije se usvajanje očekuje u narednom periodu, i Strategije za klimatske promene sa Akcionim planom.

"Zakonom o klimatskim promenama Srbija će u svoje zakonodavstvo preneti odredbe relevantnih propisa EU iz date oblasti", rekao je Trivan i dodao da je važna razmena znanja i dobre komunikacije izmedju pripadnika akademske zajednice, gradjana, vladinih institucija, organizacija civilnog društva i privatnog sektora.

Trivan se u okviru Neformalnog sastanka, sastao se i sa evropskim komesarom za životnu sredinu Karmenom Velom i ministrima zaštite životne sredine Portugalije, Turske, Slovačke, kao i državnim sekretarom Španije.

U razgovoru sa evropskim komesarom za životnu sredinu Karmenom Velom, Trivan je rekao da su pitanja upravljanja otpadom i prečišćavanja otpadnih voda prioritetna za rešavanje u cilju poboljšanja životne sredine u Srbiji, i da je za Srbiju značajna podrška i pomoć EU u tom procesu.

Evropski komesar Karmen Vela je rekao da je Srbija "dosta uradila po pitanju pregovaranja i usvajanja pregovaračke pozicije za Poglavlje 27".

"Poručujem Srbiji da ostane na istom dobrom kursu kada je reč o zaštiti životne sredine", rekao je Vela.

Tokom susreta Trivana i turskog ministra za oblast zaštite životne sredine Murata Kurma predloženo je da se intenzivira saradnja dve zemlje u oblasti ekologije i da se završi priprema Memoranduma o razumevanju dva resorna ministarstva.

Kurma je uputio poziv Trivanu da učestvuje na Konferenciji o otpadu koja će u novembru 2019. godine biti održana u Turskoj.

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Toza

Ovaj čovek nema predstavu gde živi. Srbija ima lignit koji je najeftiniji za proizvodnju el. enefgkje

I td...

A čime zemlja koja leži na uglu da se greje?Da nećete vi ministre da nam iz svog džepa platite gas ili ne dao Bog sagraditi nuklearke, dve?

IBJ

Ugasiste vi Srbiju bez ičije pomoći.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Hapšenja zbog vađenja antikviteta iz zemlje i njihove preprodaje 13:37 h

13:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pevačica snimila spot na temeljima pravoslavnog hrama u Novom Brdu 13:34 h

13:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novaković: Predao sam Tužilaštvu dokaze protiv Vučevića i njegovog savetnika 13:31 h

13:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Privredni sud odobrio uvid u poslovne tajne United Grupe konkurentskim firmama 13:29 h

13:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Naoružani policajac se zabarikadirao u stanu na Voždovcu, novinari udaljeni 13:21 h

13:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović pisao MUP-u: Ko prisluškuje lidere opozicije i novinare 13:06 h

13:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

EP: Srbija da pokrene inicijative radi unapređenja uslova za održavanje izbora 12:31 h

12:31 h  |  Vesti

loader