Zahtev za smenu troje dekana u Nišu u "limbu", "zavet ćutanja" saveta fakulteta

Zahtev za smenu troje dekana u Nišu u "limbu", "zavet ćutanja" saveta fakulteta

Izvor: N1

Već puna dva meseca javnost ne zna šta se dešava sa zahtevom Ministarstva prosvete za smenu dekana tri niška fakulteta zbog korupcije. I samo ministarstvo od marta ignoriše pitanja N1, a saveti ovih ustanova, koji su bili dužni da postupe po nalogu, potpuno su zatvoreni za javnost.

U Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju smatraju da će ministar Mladen Šarčević reagovati "samo ako proceni da će to podići rejting i njemu i vladajućoj stranci".

"Da li se zna šta će biti sa smenom dekanice niškog Fakulteta umetnosti Suzane Kostić? Nemamo informacije ni po pitanju smene Milovana Bratića, dekana Fakulteta sporta i Petra Mitkovića, dekana Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu...Pošto je i samo Ministarstvo slalo naloge savetima za smene, tražimo da nas što hitnije obavestite o tome"...

Ovo je deo poslednjeg zahteva za informacije N1, upućenog 30. marta Ministarstvu prosvete. Usledilo je potpuno ignorisanje, koje u kabinetima "spornih" dekana niškog Univerziteta - traje i duže.

Najzatvoreniji savet, koji inače postavlja dekana, je na Fakultetu umetnosti, odakle su za N1 odbili da govore.

Isto se poslednji put desilo i sa savetom na Građevinsko-arhitektonskog fakulteta. Dekan je i danas u svojoj fotelji, a da li ga treba odatle skloniti, za predsednika Saveta Miomira Vasova bilo je "pitanje u vazduhu".

"Da li je to eksplicitno tamo napisano - naravno, jeste u nekom obliku, ali nije do kraja. Znate, da je neko rekao da je to egzekutivno, onda ne bi bilo problema", kazao je Vasov 10. marta ove godine.

građevinsko-arhitektonski fakultet niš Izvor: N1

Da saveti štite dekane, za predstavnika Nacionalne koalicije za decentralizaciju Danijela Dašića, nije čudno, jer u "zarobljenoj" državi, kaže, odlučuje samo lični interes funkcionera, u ovom slučaju - pod zaštitom države.

"Kada im odgovara, onda je priča: 'Pustimo da institucije sistema rade svoj posao'. Kada im ne odgovara, onda se ne javljaju. I na kraju krajeva, to je primetila i Evropska Unija, pa mi ove godine očekujemo da prvi put indikatori napretka Srbije ka Uniji budu negativni, po pitanju poglavlja 23 i 24", rekao je Dašić.

Da se nešto negativno dešava na GAF-u, prvi je javno ukazao Petar Pejić, sada doktor nauka, ali ne niškog univerziteta, kada je konkurisao za mesto asistenta. Tvrdio je da je bio bolji kandidat od ćerke prodekana i supruge profesora, koje su dobile posao, a nakon toga je Upravni sud poništio konkurs.

Agencija za borbu protiv korupcije nalaže smenu Mitkovića jer je zaposlio ćerku prodekana, pa sina člana Saveta fakulteta za asistenta, dok je u isto vreme prodekan Fakulteta potpisao ugovor o radu sa dekanovim sinom.

"Ako ovaj glas protiv korupcije odgovornih ljudi na fakultetima Univerziteta u Nišu dovoljno podigne prašinu - ministar će reagovati, ako se to ne desi - onda neće", uveren je Dašić.

Javnosti je poznato da je smenu čelnice Fakulteta umetnosti Suzane Kostić, prema navodima Blica, Agencija tražila jer je zaposlila sina tadašnjeg predsednika Saveta fakulteta, angažovala svoju sestru kao pravnog zastupnika u slučaju tužbe za mobing. Za slične "radnje" terete i dekana Fakulteta sporta.

"Ako neko otvori Gugl i ukuca pojmove 'Niš' i 'Korupcija', može da mu 'pregori' Gugl", ocenio je Dašić.

POVEZANE VESTI

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sloboda ili ništa

Korupcija je srce Srbije, Kosovo je deveta rupa na svirali.

Evropa EU

Botovi odmaraju. Malo je minusa.

clan elite

Ovo je isto kao i ocena doktorata Sinise Malog...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Baner s Vučićem prepravili banerom uzbunjivača Obradovića koji je potom sklonjen 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Hrabri" - film o novinarima u Srbiji, četvrtak u 21h 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Murati: Samoopredeljenje i DSK će ove nedelje potpisati koalicioni sporazum 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

SAD: Tešić i dalje tihi partner, sankcije njegovim saradnicima 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dejan Đorđević osuđen: Nesuđeni kupac Megatrenda priznao krivicu 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Optužnica za ubistvo Ivanovića u kosovskim medijima 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šarćević: Studenti i profesori na Megatrendu ne smeju da trpe velike lomove 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jedan događaj, dva viđenja - u opoziciji različito o incidentu ispred Skupštine 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

loader