Slavković: SPC ne bi mogla sebi da priušti da deluje opoziciono, protiv režima

Slavković: SPC ne bi mogla sebi da priušti da deluje opoziciono, protiv režima

Slavković: SPC ne bi mogla sebi da priušti da deluje opoziciono, protiv režima Izvor: FoNet/Ognjen Stevanović

Stav Srpske pravoslavne crkve o Kosovu je rezolutan i nerealno je očekivati neki fundamentalan iskorak posle jednog sastanka, smatra istoričar Dejan Ristić, dok je novinar nedeljnika NIN Stefan Slavković, s druge strane, uveren da je razgovor Aleksandra Vučića sa patrijarhom i vladikama korak dalje u pregovaranju države i SPC.

Slavković ne veruje da je SPC spremna na potpisivanje pravno obavezujućeg dokumenta kojim bi se priznala nezavisnost Kosova, ali ipak misli da je učinjen korak ka tome. 

"Taj sastanak je delovao kao sastanak vojvoda i serdara, gde je patrijarh Irinej ishvalio Vučića, a predsednik legitimisao patrijarha i crkvu kao društveno i politički ozbiljne aktere", ocenio je Slavković. 

Od tako legitimisane crkve je dobio podršku, istakao je on i ukazao da je unutrašnji dijalog o Kosovu prilično selektivan, jer ga predsednik nije ostvario sa drugim političkim akterima.U Srbiji, kako je Slavković rekao, postoji potreba za iluzijom mogućnosti saradnje i kohabitacije crkve i države, čak i u političkom smislu. 

"Niko ne bi trebalo da ima iluzija oko dve stvari. Prvo, da je pozicija patrijarha između ostalog i politička funkcija i drugo, da SPC može da funkcioniše nezavisno od države", predočio je Slavković. 

On zato msli da SPC "ni u jednoj varijanti ne bi mogla sebi da priušti da deluje opoziciono, i da deluje protiv režima". 

I Dejan Ristić smatra da je SPC u kontinuitetu politički aktivna i da je samo pitanje mogućnosti koje joj se u datom trenutku stavljaju na raspolaganje - postoji li veća ili manja represija države, veća ili manja saradnja s njom. 

Činjenica da pojedini crkveni velikodostojnici direktno komentarišu ili učestvuju u događajima iz domena dnevne politike, izjavio je Ristić za FoNet, predstavlja kršenje Ustava i Zakona o verskim zajednicama. To je, međutim, prema njegovoj oceni, logično i razumljivo u vremenu kada je "sve postalo dozvoljeno i sve moguće".

Dejan Ristić Izvor: FoNet/Nenad Đorđević

Ristić napominje da je procenat onih koji se izjašnjavaju kao vernici između 90 i 95 procenata, ali da veru skladu sa verskim učenjem praktikuje svega pet odsto građana. Prema njegovom objašnjenju, "u toj ogromnoj razlici postoji savršeno zgodan prostor za manipulaciju različite vrste".

Za pritisak države na crkvu u pojedinim periodima, ukoliko ne postoji saglasje, ili za povećanu aktivnost crkve ka državi, ukoliko se crkva oseća ugroženom", protumačio je Ristić. Njegov je stav da državne vlasti suštinski ne mogu da utiču na stavove SPC, što pokazuje i istorija. 

Zbog toga, kako kaže, ne može se očekivati ni da crkva, kao identitetska i duhovna institucija koja postoji 800 godina, napravi salto mortale i odustane od svog viševekovnog stava prema Kosovu i bude spremna na kompromis.

"Crkva ima svest da će nadživeti svaki režim, svaku vlast, svaku političku garnituru. I to je istorijski potpuno tačno", naglasio je Ristić.

S druge strane, Slavković napominje da se crkva u Srbiji oduvek pitala, da će se i dalje pitati, ali da sumnja da će moći da donosi odluke jer će, kako ukazuje,u toj raspodeli država uvek biti snažnija od crkve. On, ipak, predviđa da kohabitacija crkve i aktuelne vlasti neće moći još dugo da traje i da će uskoro da padnu maske. 

Kako je objasnio, "dobar deo opozicije, baš kao i aktuelni režim, računa na konzervativne glasače, one koji nisu obavezno čak ni verujući, ali su dovoljno tradicionalno opredeljeni". 

"Za njih je SPC, a sa njom povezano i Kosovo, svetinja u koju se ne treba dirati kakva god da je, jer je naša", tvrdi Slavković.

POVEZANE VESTI

Komentari (19)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dr

PrAVoslAVna drzAVna crkva. Sram ih bilo od Patrijarha Pavla

Dr

Za minuse isto vazi

Gradjanin

Pa oni i nemaju misljenje. Tako da nije problem...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vučić: Jeremić bi da kaže da bi Srbija bolje prošla da on pregovara s Prištinom 00:13 h

00:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: Sledeći izbori biće održani u uslovima najboljim do sada 00:02 h

00:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Joksimović: Menjanje pravila ne bi bilo pošteno, ali možemo da se prilagodimo 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Očekujem da budem saslušan posle Vučevićeve prijave 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Crnogorski biznismen ranjen u hotelu u Beogradu 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jeremić pita Gašića da li Vučićev otac naređuje u BIA preko Bruna Đurana 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija otvorila novo poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić prisustvovala inauguraciji predsednika Argentine 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

loader