Sabor SPC o vakcinaciji: Uvažiti razloge medicine, ali i bojazan roditelja

Sabor SPC o vakcinaciji: Uvažiti razloge medicine, ali i bojazan roditelja

Sabor SPC o vakcinaciji: Uvažiti razloge medicine, ali i bojazan roditelja Izvor: N1info

Sabor Srpske pravoslavne crkve saopštio je da je na upravo završenom zasedanju razmatrao stanje SPC u državama stvorenim na "razvalinama" bivše Jugoslavije, pri čemu je konstatovano da su "animoznost i diskriminacija u odnosu na našu Crkvu prisutne, u većoj ili manjoj meri, gotovo svuda".

"U Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, a naročito u Crnoj Gori, gde je nedavno potvrđen antievropski i anticivilizacijski predlog zakona o Crkvama i verskim zajednicama", navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Informativne službe SPC. 

U saopštenju se navodi da se "tim nacrtom zakona specijalno i namerno diskriminišu Eparhije crnogorsko-primorska i budimljansko-nikšićka, a predviđa se čak i otimanje svetih hramova i njihovo proglašavanje za vlasništvo države". 

"Takva rešenja ukidaju neotuđivo pravo građanina na slobodu veroispovesti i savesti i predstavljaju direktno mešanje u unutrašnje crkvene poslove. Tu su i pokušaji nasilnog oduzimanja svetinjâ u korist kanonski i realno nepostojeće 'Crnogorske Pravoslavne Crkve'", rečeno je u saopštenju. 

Sabor je ocenio da su odnosi sa Rimokatoličkom Crkvom i sa Crkvama Reformacije u Srbiji, kao i sa Islamskom zajednicom Srbije, tradicionalno dobri i korektni, "što se, nažalost, ne može reći za odnose sa određenim krugovima Rimokatoličke Crkve u Hrvatskoj i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini". 

Vrh SPC je "po ko zna koji put izrazio svoju zaprepašćenost i ogorčenost usled nekanonskih upada episkopâ i sveštenika Rumunske Pravoslavne Crkve u eparhije Srpske Pravoslavne Crkve u Istočnoj Srbiji". 

U saopštenju se ističe da je "najveći problem Pravoslavne Crkve danas crkveni raskol u Ukrajini i promašeni pokušaj Carigradske Patrijaršije da taj problem reši 'preko kolena', na svoju ruku, bez dijaloga sa kanonskom Crkvom u Ukrajini i sa Ruskom Pravoslavnom Crkvom kao celinom i bez svepravoslavnog savetovanja". 

"S tim u vezi, Sabor ostaje pri svom dosadašnjem stavu: naša Crkva ne priznaje novoustanovljenu paracrkvenu strukturu u Ukrajini, na čijem čelu su građani Denisenko i Dumenko, a nalazi se u liturgijskom i kanonskom opštenju samo i isključivo sa kanonskom Ukrajinskom Pravoslavnom Crkvom, na čijem čelu se nalazi Njegovo Blaženstvo mitropolit Onufrije, i sa svim ostalim kanonskim Pravoslavnim Crkvama", navodi se u saopštenju sa saborskog zasedanja. 

U saopštenju se navodi, povodom javnih stavova za obaveznu vakcinaciju dece ili protiv nje, da Sabor "smatra da treba uvažiti razloge naučne medicine, ali i bojazan roditelja od njenog primanja".

Takođe, u saopšenju je rečeno da su na poziv Sabora, Patrijaršiju posetili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. 

"Sabor je sa dužnom pažnjom saslušao izlaganja dvojice srpskih lidera o stanju i problemima našeg naroda u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i šire, kao i o naporima i neravnopravnoj borbi sa moćnicima za očuvanje Кosova i Metohije u sastavu Srbije i o podršci i sveobuhvatnoj pomoći države Srbije našem narodu da opstane na najsvetijoj srpskoj zemlji, Кosovu i Metohiji", rečeno je u saopštenju.

Oni su obavestili Sabor i o "bratskoj saradnji državnih organa, obrazovnih i kulturnih ustanova i svih ostalih nosilaca javne odgovornosti u Srbiji i u Republici Srpskoj, na dobro našeg naroda sa obe strane Drine i na njegovo opšte dobro, ma gde da živi".

POVEZANE VESTI

Komentari (47)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cobi

Nema vakcine protiv bolesti koja nas je napala,a nema ni pomozi boze.

Vojvodina

Niko ne govori o zlostavljanju maloletnika od strane velikodostojnika ,ili o porezu koji ne placaju,SPC mafijaška organizacija

radoje

Crkva konačno brine o jednom prirodnom ljudskom pravu - ličnom integritetu. Kako biste naterali nekog na vakcinu? Kao životinju, vezati? E, sad dolazimo do jedne kontradikcije: dete, dakle ima pravo da ne bude vakcinisano dok ne bude svesno uticaja vakcine na svoj život, ali dete MOŽE da bude kršteno dok ne razume značenje i uticaj tog obreda!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ambasador SAD: Neophodno da svi koji žive na Kosovu prihvate da je to država 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kurtijeva Vlada reže nepotrebne troškove, smenila UO Telekoma Kosova 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Božović: Funkcioner SNS, fizioterapeut, s 24 godine postao zamenik direktora PIO 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Može li se istovremeno biti katolik i mason? 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Emisija 360 stepeni: Koliki prostor je vlast ostavljala protivnicima u medijima? 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Savet za štampu: U drugoj polovini 2019. oko 5.000 slučajeva kršenja kodeksa 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Među merama Vlade i zvučni zid sa mahovinom, a šta je s dosadašnjim propisima? 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Potencijalni slogan SNS - "za našu decu", desničari tvrde da su im ga ukrali 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

loader