Mihajlović: Da ne brojimo žene žrtve nasilja, već kažnjene nasilnike

Mihajlović: Da ne brojimo žene žrtve nasilja, već kažnjene nasilnike

Mihajlović: Da ne brojimo žene žrtve nasilja, već kažnjene nasilnike Izvor: N1

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović kazala je da je da je nasilje nad ženama ogroman društveni problem, da je važno prepoznati nasilje i potrebno nasilnike prijaviti, kao i podržati žene u toj borbi.

Mihajlović je navela povodom 18. maja, Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, potrebno da svakog narednog 18. maja u Srbiji "ne brojimo žene žrtve nasilja, već broj uspešno rešenih predmeta i kažnjenih nasilnika".

"Ovo je dan kada odajemo poštu i sećamo se svake žene koja je život izgubila u porodičnom i partnerskom nasilju. Ali, isto tako, ovo je dan kada još jednom glasno ustajemo i kažemo da je nasilje nad ženama nedopustivo i da mora da prestane", navodi se u pisanoj izjavi Mihajlović.

Ona je poručila ženama da se ne mire s nasiljem, bilo da se radi "o jednom šamaru, ljubomornim scenama, uskraćivanju finansija i slobode kretanja ili seksualnim uvredama, jer izlaz iz tog pakla postoji".

"U najvećem procentu radi se o psihološkom nasilju i moramo da radimo više na edukaciji devojčica i žena da prepoznaju šta je sve nasilje. A posebno zabrinjava i podatak da 29 odsto žena smatra da je prirodno da nasilje postoji i da treba da se rešava unutar porodice", rekla je Mihajlović i dodala da to znači da su se one pomirile s tim da je nasilje prisutno i da je normalno da trpe neki vid nasilja.

Vlada Srbije je na predlog Mihajlovićeve usvojila 18. maj kao Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, kao rezultat zajedničke inicijative mreže nevladinih organizacija "Žene protiv nasilja" i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Ministarstvo pravde: Dosledno primenjivati zakon

Ministarstvo pravde navelo je povodom Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, da se aktivno zalaže za doslednu primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kako bi se žrtvama pružila jednoobrazna, celovita i delotvorna zaštita od nasilja u porodici.

Ministarstvo je navelo da je taj zakon u pravni sistem Srbije uneo novine kao što su hitne mere u postupanju državnih organa, propisana je obavezna koordinacija nadležnih institucija, kao i izrada individualnih planova zaštite svake žrtve nasilja u porodici.

"Podaci pokazuju da je ovaj Zakon ipak osnažio potencijalne i stvarne žrtve da prijave nasilnika i podstakao celo društvo da ne zatvara oči pred nasiljem", navodi se u saopštenju i dodaje da je nužno raditi na osnaživanju žrtve da o nasilju ne ćuti, već da ga prijavi.

Ministarstvo je navelo da su za 22 meseca primene tog zakona, nadležni organi razmotrili 88.188 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici i izradili 23.176 individualnih planova zaštite i podrške žrtvi.

POVEZANE VESTI

Komentari (13)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tamni vilajet

Ovo je toliko licemerno da nije ni vredno komentara!

Boki

Ti pričaš o problemima,ti koja prstom nisi mrdnula nad nasiljem nad Marijom Lukić.I još štitite nasilnika kroz raznorazne institucije,počevši od suda

Zemun moj grad

Sta cemo sa zrtvama sa pruznog prelaza?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Novi protest u Beogradu: Pedeset subota nasilja i pretnji, a mi smo i dalje tu 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Umesto zakona, roditelji nestalih beba traže formiranje posebnog tužilaštva 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: Svedočenje uzbunjivača uzbunilo vlast, Miša Vacić "sipao" pretnje 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Drecun: Istrage Specijalnog tužilaštva za OVK se privode kraju 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pojedinim bivšim pripadnicima OVK oduzeti pasoši i zabranjen put u inostranstvo 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović sa protesta: Mnogo je Krušika u Srbiji i alavih kabadahija 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dva predloga za izmeštanje Savskog mosta, opozicija kaže - besmislen potez 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pitanja N1 doveli u vezu s zdravljem Vučića, novinari kažu - opasna tumačenja 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

loader