FHPK: Rezolucija o "srpskom genocidu" na Kosovu - neprimerena

FHPK: Rezolucija o "srpskom genocidu" na Kosovu - neprimerena

FHPK: Rezolucija o "srpskom genocidu" na Kosovu - neprimerena Izvor: N1
Skupština Kosova (arhiva)

Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHPK), izrazio je nezadovoljstvo rezolucijom o "srpskom genocidu" na Kosovu, koja je usvojena juče, 16. maja 2019. godine, od strane 79 poslanika Skupštine Kosova.

"Skupština Kosova, kao najviša zakonodavna institucija, iznad svega bi trebalo da bude veoma pažljiva u pravnim kvalifikacijama. Pošto čak ni 20 godina nakon okončanja oružanog sukoba na Kosovu još uvek nema nijedne presude bilo kojeg suda, međunarodnog ili lokalnog, kojom se zločini počinjeni na Kosovu kvalifikuju kao genocid, ovaj izraz ne bi trebalo koristiti u ovoj rezoluciji", kaže se u saopštenju FHP Kosova, a prenosi Kossev.

FHP Kosovo podseća da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u presudama protiv šestorice najviših srpskih zvaničnika za zločine počinjene na Kosovu konstatovao da su oni počinili zločine protiv čovečnosti i prekršili zakone i običaje ratovanja u obliku zajedničkog kriminalnog poduhvata, ali nigde ne konstatuje postojanje genocida.

U saopštenju se takođe konstatuje da svi zločini navedeni u tekstu rezolucije nisu zasnovani na dokazima i činjenicama.

"Pre donošenja ovakve rezolucije, Skupština Kosova bi trebalo detaljno da proveri sve navode o zločinima navedenim u dokumentu. Ako rezolucija sadrži proizvoljne informacije, onda se diskredituje cela rezolucija", kaže se usaopštenju.

Ovakva rezolucija može samo stvoriti privid kod građana da se prošlost obrađuje, što će se kasnije pretvoriti u razočarenje, jer kao što je poznato, rezolucije nisu pravno obavezujući akti.

"Stoga ova rezolucija zapravo neće uticati na ostvarivanje prava žrtava na pravdu, reparaciju ili pronalaženje istine. Što je još gore, ova ishitrena i nepromišljena inicijativa izazvala je da poslanica, gospođa Flora Brovina, u pokušaju da dobije što veću podršku za ovu rezoluciju, iskoristi vizualni prikaz koji nije primeren za izlaganje u javnosti, a za koji se pokazalo da nije dokaz zločina na Kosovu. Upotreba vizuelnih prikaza za različite svrhe u Skupštini je neprihvatljiva", konstatuje FHPK.

Umesto da postavlja uslove za državu Srbiju, Skupština Kosova treba, zajedno sa drugim institucijama, da traži uspostavljanje saradnje sa Srbijom, kako bi se intenziviralo krivično gonjenje počinilaca zločina i konstatovale i potvrdile činjenice o ratnim zločinima, kao i zločinima protiv čovečnosti, koji su počinjeni na Kosovu, zaključuje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pravnik

Reč genocid, u vremenu u kome živimo bez obzira na čije zločine se odnosi je neprimerena. Čovečanstvo još uvek nije (u moralnom smislu) zrelo za njenu (pravilnu) upotrebu. Od 1948 godine kada je doneta Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, dogodilo se toliko masovnih zločina (pre svega u nerazvijenim zemljama), ali su samo oni koji su odgovarali interesima velikih sila proglašavani genocidom, dok se o onima u kojima su velike sile i njihove marionete učestvovale, nije ni govorilo. Kad drugi nešto učine to je zločin, kad mi ili naši saveznici nešto učinimo to ili se nije desilo ili postoji neko glupo opravdanje za to. Na žalost to se može pripisati svim državama i svim društvima. Pročitajte Politiku genocida čuvenog američkog disidenta Edvarda Hermana i biće vam jasnije.

Gradjanin sveta

Bilo bi dobro da je FHPK svojm saopstenjem, pored svega sto je dobro receno, pozvao nadlezne institucije Kosova da se bave i zlocinima pocinjenim nad Srbima, Romima i drugima i da podsete da se genocid ne moze kvalifikovati nacionalno kao "srpski, albanski, hrvatski.." Vazno je da Kosovske NVO za ljudska prava, osude zlocine pocinjene od strane pojedinih Albanaca, kao i obratno.

NSpenzioner

Krenuli sa lažnim fotografijama...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Maklaud: Vlada ima obavezu da obezbedi uslove za fer i slobodne izbore 11:20 h

11:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Marković: Nova sezona "24 minuta", ništa se nije promenilo, jer je i vlast ista 10:30 h

10:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na pruzi kod Resnika iskliznulo sedam cisterni sa dizel gorivom 10:04 h

10:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jakšić: Zelenović je odgovoran biračima u Šapcu, a ne predsedništvu SzS 09:47 h

09:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nema obolelih od koronavirusa u Srbiji, testirane 32 osobe 08:34 h

08:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vulin: BiH i RS ne mogu biti uspešne i poštovane jedna bez druge 28.02.2020.

28.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nema obolelih od koronavirusa u Srbiji, smanjuje se broj obolelih u Kini 28.02.2020.

28.02.2020.  |  Vesti

loader