CINS: Dronovi Pinka nisu smeli da lete na mitingu "Jedan od pet miliona"

CINS: Dronovi Pinka nisu smeli da lete na mitingu "Jedan od pet miliona"

CINS: Dronovi Pinka nisu smeli da lete na mitingu "Jedan od pet miliona" Izvor: REUTERS/Marko Djurica
Protest opozicije 13. april 2019.

Šest bespilotnih letelica koje su, prema izjavi Željka Mitrovića, vlasnika Pinka, omogućile da ova televizija uživo emituje program sa mitinga 13. aprila u centru Beograda, letele su u uslovno zabranjenoj zoni letenja bez znanja nadležnih institucija, piše CINS. Takav let nije u skladu sa zakonom i ugrožava bezbednost ljudi, smatraju stručnjaci.

Mitrovićeva televizija je uživo emitovala program sa mitinga "Jedan od pet miliona" pomoću bespilotnih letelica, takozvanih dronova.

"Današnji dan je obeležio potpuni rat informacijama i mi smo se zbog toga jako dobro tehnički opremili i digli smo šest dronova u vazduh i imali kompletnu sliku ceo dan", rekao je Mitrović.

Prema snimcima koje je Mitrović prikazao, dronovi Pinka su nadletali Skupštinu grada Beograda i Pionirski park kod Predsedništva, snimajući miting ispred Narodne skupštine.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) otkriva da su Mitrović i ljudi koji su za njega snimali propustili da o letu obaveste Kontrolu letenja Srbije i Crne Gore - SMATSA i Direktorat civilnog vazduhoplovstva, iako bez toga nisu mogli da lete.

Naime, pravila nalažu da onaj koji želi da snima iz vazduha, bilo gde u Srbiji, pored registrovane letelice i položenog testa znanja, za svaki let mora da traži određena odobrenja.

Iz Direktorata, koje ima nadležnost da donosi propise i kontroliše oblast vazdušnog saobraćaja, CINS-u su odgovorili da nemaju podatke da su letelice kojima je uživo emitovan program na Pinku imale odobrenje za letenje, kao i da ne znaju kako su nastali navedeni snimci.

Ministarstvo odbrane je takođe uključeno u proces dobijanja dozvola jer prema Zakonu o odbrani mora da kontroliše svako moguće snimanje i objavljivanje snimaka vojnih objekata, navodiSaša ĐorđevićizBeogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Pošto se Skupština i Predsedništvo nalaze u zoni uslovno zabranjenih letova, letelice su morale da imaju i saglasnost MUP-a.

"MUP daje mišljenje jer se u tom potezu Beograda nalaze objekti koje štiti Jedinica za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, koja je deo Direkcije policije", objašnjava Đorđević i dodaje: "Svako ko upravlja dronom u uslovno zabranjenoj zoni u Beogradu bez saglasnosti Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova i dozvole Direktorata, krši zakon. Kazna za pravna lica je novčana i u rasponu je od 500 hiljada do dva miliona dinara".

CINS do objavljivanja teksta nije dobio odgovore da li su letelice imale još dve neophodne saglasnosti – Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Ministarstva odbrane.

Ipak, sve i da je Pink nabavio potrebne dozvole, nije smeo da leti 13. aprila, jer nije obavestio SMATSA-u. Ova agencija za upravljanje vazdušnim saobraćajem usklađuje plan leta drona sa letenjem drugih vazduhoplova (aviona, helikoptera) pa je neophodno da zna ko će, kada, gde i u koje svrhe leteti. Zbog toga letači podnose zahtev za, stručno rečeno, "alokaciju vazdušnog prostora", bez koje ne mogu da lete.

Podaci SMATSA-e i Direktorata pokazuju da za taj dan nije tražena alokacija vazdušnog prostora za deo ispred Narodne Skupštine, Skupštine grada Beograda, Predsedništva i Trga Nikole Pašića, odnosno mesta na kojima su, prema snimcima sa televizije, leteli dronovi Pinka.

Prema listi koju je dostavila SMATSA, tog dana je samo jedna bespilotna letelica imala odobrenje da leti kod Terazija, ali ona nije snimala zaPink, saznaje CINS.

POVEZANE VESTI

Komentari (14)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

šetač

A njima kao kršenje zakona predstavlja problem.

SREMAC $

Da je pao i nekog povredio, nema veze, mi smo i onako fašisti.

Predator

Gluposti. Deca se igraju dronovima, vi trazite letacku dozvolu...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Novaković: Interventna policija legitimisala aktiviste Narodne stranke 24.09.2020.

24.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Specijalizovana veća Kosova: Počinje prijavljivanje žrtava sudu 24.09.2020.

24.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

360 stepeni: Više kolona na izborima = veća izlaznost = veća šansa za uspeh 24.09.2020.

24.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesni Rakić Vodinelić dodeljena nagrada "Osvajanje slobode" 24.09.2020.

24.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nije reka samo reka – dokumentarna emisija Insajdera o malim hidroelektranama 24.09.2020.

24.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović: SSP ima plan za smenu Vučića u tri tačke 24.09.2020.

24.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: U Briselu 28. septembra razgovori na tehničkom nivou 24.09.2020.

24.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Glumac pozvao da se pomogne dvogodišnjoj Aniki Manić iz Gornjeg Milanovca 24.09.2020.

24.09.2020.  |  Vesti

loader