Izmene zakona o izvršenju - ispravljanje (ne)dopustive prakse

Izmene zakona o izvršenju - ispravljanje (ne)dopustive prakse

Izvor: N1

Šta donose izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju? Hoće li se njima, kako to tvrdi ministarstvo, uvesti više pravičnosti i onemogućiti zloupotrebe ili će, kako to vide organizacije koje se bave zaštitom prava građana, i dalje biti nepravde prema najsiromašnijima?

Rampa za izvršitelje. Ministarstvo pravde objavilo je nacrt Zakona o izvršenju kojim se, kako navode, sprečavaju zloupotrebe i ispravljaju propusti uočeni u praksi. Planirane izmene su brojne:

- zabrana prodaje nepokretnosti za dug manji od 5.000 evra
- oduzimanje do polovine plate i trećine penzije (umesto dve trećine)
- zabrana nagomilavanja troškova za dužnike
- zabrana učešća na licitacijama za izvršitelje, njihove radnike i bližu rodbinu
- uvođenje elektronske aukcije

Poslednja stavka, nadaju se u ministarstvu, zbog anonimnosti učesnika elektronske licitacije, najviše će doprineti da se onemoguće zloupotrebe. Međutim, u udruženju Efektiva navode da, iako postaje socijalno odgovorniji, zakon ostaje pun rupa i nedorečenosti. Posebno ističu da dužnicima i dalje nije dozvoljeno da angažuju procenitelja i navode primere iz prakse.

"U jednom trenutku se predstavlja da je stan useljiv, pa u drugom da je stan neuseljiv, pa se prikaže da ima centralno grejanje, a u sledećem da nema. I sve to u jednom istom postupku. Zapravo, umanjenje imovine kreće od procene", kaže Jovan Ristić, pravnik Efektive.

U strukovnoj komori priznaju da su uočeni problemi iz prakse doveli do izmena.

"Tamo gde se nešto često pojavljivalo kao problem u pogledu sprovođenja te primedbe su kroz imene i usvojene", navodi Svetlana Mamić iz Komore izvršitelja.

Ipak, negiraju da je bilo nezakonitih postupaka, čak i u onom najdrastičnijem, koji je značajno doprineo predlogu da se izvršiteljima zabrani učešće na licitacijama. Za tu situaciju kada se sin izvršiteljke iz Kragujevca uselio u stan na Novom Beogradu, iz koga je drugi izvršitelj izbacio porodicu Aksentijević - kažu da je bila regularna.

"Izvršitelj koji je vodio tu prodaju utvrdio je da su svi zakonski uslovi ispunjeni, održao prodaju i pristupio prodaji, sa stanovišta zakona nije učinjena nijedna povreda. Što se moralne strane tiče, to je subjektivna ocena svakog od nas i ugao gledanja svakog od nas. Do sada etički nismo utvrdili da je tu bilo šta sporno", rekla je Mamić.

Ipak, obrazloženje ministarstva govori upravo o zloupotrebama, mada, pošto nisu nezakonite, naziva ih - nedopustivom praksom.

"Naime, velika većina članova radne grupe se slaže u jednom, a to je da je javna aukcija kao centralna faza prodaje nepokretnosti najslabija karika i da sada već godinama vlada nedopustiva praksa koja se ogleda u postojanju jednog jako uskog kruga pravnih, odnosno fizičkih lica koji figuriraju kao kupci nepokretnosti koje se prodaju na javnoj aukciji u izvršnim postupcima u celoj zemlji. Tajna njihovog uspeha ne leži u vanrednim sposobnostima nadmetanja, već u nezakonitim metodama kojima se služe ne bili pribavili nepokretnost", navodi ministarstvo.

U javnosti se ponovo pokrenulo pitanje opravdanosti postojanja instituta javnog izvršitelja, do te mere da je Srpska radikalna stranka i u parlamentu zatražila njihovo ukidanje. Međutim, malo ko veruje da bi posao izvršenja ikada mogao da se vrati u okvire suda.

POVEZANE VESTI

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nishlija

Botovi brane i izvršitelje. Jao si ga nama.

ANTIsns

Srpski treći Rajh

Upozorenje i ministarstvu i Efektivi za propuste

Navedene promene jesu pomak, ali ne ključan! Iako u limit od 5.000 e duga spada nešto više od polovine dužnika, ipak, to ni izbliza nije dovoljno! Ključne odredbe (pored dobrodošlog limita) jesu - definisanje minimalne tržišne i licitacione vrednosti ispod koje se ne može prodati napadnuta nepokretnost, da bi se sprečilo uništenje života čitave porodice i njene perspektive, i drugo - izbaciti odredbu u zakonu po kojoj izvršitelj SLOBODNO BIRA koju nepokretnost "napada"! Naime, to su dve glavne tačke zloupotreba i kriminalnog bogaćenja: da se vrednost nepokretnosti ne može beskonačno obarati, dakle, da se licitacije vrše dok se ne pronađe kupac po određenoj minimalnoj tržišnoj ceni (recimo, nipošto ispod 60% tržišne vrednosti), i da izvršitelj ne može napadati porodičnu kuću, ukoliko postoji i, recimo, manja nepokretnost, stan koji zadovoljava potraživanje.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Bliži se kraj jeftinih autobuskih aranžmana po Evropi, metropole povećale namete 11:01 h

11:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Hapšenja zbog vađenja antikviteta iz zemlje i njihove preprodaje 10:57 h

10:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Direktori javnih preduzeća biće smenjeni ako učestvuju u funkcionerskoj kampanji 10:44 h

10:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Majka deteta sa invaliditetom: Uskraćeni smo za 450.000, nemamo podršku države 10:43 h

10:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Iskliznuli teretni vagoni na pruzi između Bora i Negotina, nema povređenih 10:40 h

10:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radnik nastradao na gradilištu u Zemunu 10:34 h

10:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Aleksandru Obradoviću i Biljani Stojković nagrada "Dobar primer novog optimizma" 10:04 h

10:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Spaić: Građani kao ugroženi javanski nosorozi u ovoj državi 09:53 h

09:53 h  |  Vesti

loader