Žanić: Neće biti političke volje da Radeta i Jojić budu izručeni Hagu

Žanić: Neće biti političke volje da Radeta i Jojić budu izručeni Hagu

Ne verujem da će biti političke volje da radikali Vjerica Radeta i Petar Jojić budu izručeni Hagu, ocenila je Ivana Žanić iz Fonda za humanitarno pravo.

"Od kako je Haški tribunal objavio da trazi Radetu i Jojića verovala sam da će oni morati da budu isporučeni Tribunalu, odnosno Mehanizmu, gde će im se suditi za nepoštovanje Suda. Mehanizam je prepoznao da pred domaćim sudom svedoci ne bi mogli da daju bezbedno iskaz i zato je odluka takva. Ali verujem da ih Srbija neće izručiti, jer se čuje velika samouverenost i Jojića i Radete da ih država neće zaboraviti i da ih neće isporučiti", rekla je Žanić.

Ona je podsetila i da smo do sada smo uvek imali najave političara da ne postoji obaveza države da oni moraju biti isporučeni zbog procesa za nepoštovanje Suda.

"Međutim, da bismo zaista mogli da gledamo u budućnost moramo da rešimo slučajeve iz prošlosti koje još nismo uspeli da razrešimo", istakla je.

Žanić je rekla da su nalazi danas predstavljenog izveštaja Fonda za Humanitarno pravo o suđenjima za ratne zločine za 2017. i 2018, da nadležni odugovlače kada su ovi procesi u pitanju i da su ta suđenja gotovo zamrla.

Tačno je da su i pred Haškim tribunalom suđenja trajala dugo, ali su optuženima stavljani na teret brojni i kompleksin zločini, dok u Srbiji više nema tako kompleksnih slučajeva, objasnila je Žanić.

"Slučaj Lovas je i dalje u prvostepenom postupku, posle 12 godina, šest optuženih je umrlo za to vreme, samim tim smanjuje se i broj žrtava na koje se optužnica odnosi", navela je govoreći o odugovlačenjima procesa za ratne zločine.

Polako suđenja za ratne zločine zamiru, to je taktika Tužilastva, gotovo da ne pokreću optužnice koje su rezultat njihove sopstvene istrage, kaže Žanić i dodaje da su od 14 optužnica samo četiri rezultat rada Tužilaštva, dok su ostale ustupljeni predmeti iz BiH, a tužilaštvo samo treba da vodi postupak.

"Taktika je, čini se, da imaju što manje istraga, da ne procesuiraju visoko rangirana vojna lica, i da se procesi odugovlače", navela je.

Kako je rekla, vlast ima veoma neprimerene izjave o zločinima iz prošlosti.

"Tu je premijerka, ministar koji dočekuje osuđene ratne zločince i govori da je ovo vreme ponosa i da Srbija nema čega da se stidi. U takvom kontekstu treba da radi tužilastvo", dodaje.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vagabundo

Hag ce jos malo da apsi babe po pijaci, zbog neogovornog ogovaranja.

Gordana baka

Naravno da Vučić. Neće da seče granu na kojoj još udobno sedi. Ali evo jakog razloga za anemičnu opoziciju, za dobar "šlag vort", da se pokrenu i dozovu pameti. Drugo posle ovoga ili radi ovoga . Beograd mora da podiže broj učesnika u Protestu. Ako je ovo milionski grad , jako je malo ovo što brojimo na Protestima. Beograde p r o b u d i. se!!!!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Haradinaj: Poslanik Samoopredeljenja "pevao" pred tužilaštvom u Hagu 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo odbrane: Ne možemo preuzeti odgovornost za uslove u hotelu Bristol 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Savez za Srbiju neće učestvovati na narednim okruglim stolovima na FPN 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Parada ponosa u septembru, organizatori očekuju i "donosioce odluka" u šetnji 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đorđević: Srpska pobeda na Ceru morala se dogoditi 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Putnička vozila na Batrovcima čekaju jedan sat 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić: SNS će se uvek odazvati pozivu na okrugli sto, SzS pogrešno razumeo temu 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nedeljkov: Uloga REM-a veoma značajna, za početak popuniti tri upražnjena mesta 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Vesti

loader