TS: Ugovaranje državnih zajmova mimo Zakona o javnim nabavkama

TS: Ugovaranje državnih zajmova mimo Zakona o javnim nabavkama

TS: Ugovaranje državnih zajmova mimo Zakona o javnim nabavkama Izvor: N1

Transparentnost Srbija (TS) je ukazala da osam sporazuma o zajmovima, koje Skupština Srbije razmatra na aktuelnoj sednici, isključuju primenu Zakona o javnim nabavkama.

"Praksa direktnog ugovaranja najvrednijih javnih radova kroz međudržavne sporazume nameće pitanje smislenosti sistema u kojem država propisuje stroga pravila za nadmetanje u javnim nabavkama, čije kršenje tretira kao krivično delo ili ozbiljan prekršaj", navela je TS u saopštenju.

Istaknuto je da su poslanici važeći Zakon o javnim nabavkama usvojili 2012. godine, sa ciljem da se suzbije korupcija, uz primenu pravila koja bi trebalo da obezbede slobodno nadmetanje među ponuđačima, javnost i nadzor za sve nabavke čija vrednost prelazi 4.000 evra.

"Sada će, međutim, ti poslanici odlučivati o potvrđivanju sporazuma koji isključuju primenu domaćeg zakona kod nabavki koje su vredne preko milijardu evra", upozorila je TS. 

Ta organizacija je navela da se, uz zajam sa kineskom Export - import bankom za izradu pruge od Novog Sada do Kelebije, ugovara da će taj posao, čija je vrednost oko 1,16 milijardi dolara, raditi Joint Venture of China Ralway International Co.Ltd & China Communications Construction Company.

U saopštenju se dodaje da će, slično tome, China Communications Construction Company biti izvođač ugovora vrednog 523,5 miliona dolara za auto-put od Preljine do Požege. Deo novca za te projekte (15 odsto) će biti izdvojen iz budžeta Srbije ili sredstava Železnica i Puteva Srbije. 

TS je istakla da su narodni poslanici i građani Srbije informisani o tome kakvi su uslovi kredita, koji su predstavljeni kao povoljni, ali da, međutim, obrazloženje ne sadrži podatke na osnovu kojih bi mogli da zaključe da li je ukupna vrednost radova realno procenjena, odnosno, da li je mogla biti manja da se do izvođača došlo kroz otvoreni tenderski postupak.

"Vlada Srbije je takođe predložila da se odobri šest ugovora o razvojnim zajmovima na čije će se nabavke primenjivati pravila međunarodnih finansijskih institucija. Iako nije ugovorena primena domaćeg Zakona o javnim nabavkama, ovde će makar biti primenjena pravila koja obezbeđuju konkurenciju", ocenila je TS. 

Podsetila je da je u toku izrada novog Zakona o javnim nabavkama, prvenstveno radi usaglašavanja sa evropskim standardima, a da je u okviru pregovaračkog Poglavlja 5 sa EU, kao glavni problem istaknuta upravo previše česta primena izuzimanja primene zakona na osnovu međudržavnih sporazuma.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Bliži se kraj jeftinih autobuskih aranžmana po Evropi, metropole povećale namete 11:01 h

11:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Hapšenja zbog vađenja antikviteta iz zemlje i njihove preprodaje 10:57 h

10:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Direktori javnih preduzeća biće smenjeni ako učestvuju u funkcionerskoj kampanji 10:44 h

10:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Majka deteta sa invaliditetom: Uskraćeni smo za 450.000, nemamo podršku države 10:43 h

10:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Iskliznuli teretni vagoni na pruzi između Bora i Negotina, nema povređenih 10:40 h

10:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radnik nastradao na gradilištu u Zemunu 10:34 h

10:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Aleksandru Obradoviću i Biljani Stojković nagrada "Dobar primer novog optimizma" 10:04 h

10:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Spaić: Građani kao ugroženi javanski nosorozi u ovoj državi 09:53 h

09:53 h  |  Vesti

loader