Novinska agencija Beta obeležava 25 godina postojanja

Novinska agencija Beta obeležava 25 godina postojanja

Izvor: N1

Novinska agencija Beta obeležava 25 godina postojanja. Tim povodom je poručeno da će novinari te agencije nastaviti da se pridržavaju najviših standarda novinarske profesije, pružajući objektivne, istinite i pravovremene informacije.

Glavni urednik Bete, Dragan Janjić, rekao je za N1 da je ponosan što je agencija uprkos raznim pritiscima uspela da opstane, ali i što je postala simbol slobode medija u Srbiji.

"Medijska situacija je jako teška, sve teže se nalaze ekonomski izvori za ekonomski opstanak, da je jako koplikovano i da je uticaj politike i druge vrste interesa na samo tržište jako veliki, tu pre svega mislim na činjenicu da imamo nelojalnu konkurenciju u vidu još uvek postojeće državne agencije koja po zakonu ne postoji".

Panel o budućnosti medija: Beta za 25 godina rada simbol slobode medija u Srbiji

Novinska agencija Beta je od svog osnivanja pre 25 godina uvek poštovala najviše standarde novinarske profesije i pružanjem objektivnih, istinitih i pravovremenih informacija danas je postala simbol slobode medija u Srbiji, ocenili su učesnici panel diskusije o budućnosti medija u Srbiji organizovanoj povodom jubileja Bete.

Navodeći da je Beta za 25 godina rada postala "poštovan brend" na medijskoj sceni, šef misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio pohvalio je napore te agencije da kako je rekao, "izveštava u skladu sa najvišim standardima novinarske profesije".

"Novinska agencija Beta je jedan od najvažnijih partnera misije OEBS u Srbiji i mi smo ponosni na tu saradnju. Čitanje Betinog servisa deo je moje svakodnevne rutine, a na njene vesti oslanjaju se i drugi novinari, političari, diplomate", kazao je Oricio na skupu u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

On je naveo da misija OEBS saradjuje sa državnim institucijama, medijima i civilnim sektorom na stvaranju fer uslova za sve aktere na medijskoj sceni Srbije, "svesna izazova koji postoje u medijskom okruženju, posebno kada je reč o nezavisnim medijima".

"Nadam se da će što pre biti usvojena Medijska strategija do 2024. godine kao važan dokument ne samo kada je reč o stvaranju fer uslova na medijskoj sceni već i kada govorimo o bezbednosti novinara", rekao je Oricio.

Ambasador Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjernstad ocenio je da su Srbiji potrebni brojni i raznovrsni izvori kvalitetnih i objektivnih vesti a da je agencija Beta kako je rekao, "uvek nudila kvalitetne vesti".

"Kada poredim medijsku scenu u Srbiji i Norveškoj, primećujem da u Srbiji i pored siromašnijeg tržišta postoji ogroman broj medija ali manje raznolik sadržaj vesti nego u Norveškoj", kazao je ambasador i upozorio da veliku pretnju za slobodne medije predstavlja izostanak ravnopravnih uslova za njihovo delovanje.

Po rečima državnog sekretara Ministarstva kulture i informisanja Aleksandra Gajovića, agencija Beta se tokom 25 godina rada, borila i izborila za objektivno i sveobuhvatno informisanje u kome kako je ocenio, postiže "zavidne" rezultate.

"Kada neko kao novinska agencija Beta traje već 25 godina, onda možemo govoriti o lepoj tradiciji ali i istoriji u profesionalizmu. Agencija Beta je uvek poštovala najviša načela novinarskog kodeksa i profesije i uprkos pritiscima kojima je bila izložena u poslednje vreme u vidu pretnji na društvenim mrežama i lepljenja plakata protiv nje, nastavila je da radi još savesnije", ocenio je Gajović.

Uz podsećanje da je Beta pokretač i osnivač brojnih akcija i projekata, poput Fotografije godine, državni sekretar je ocenio da u svom razvoju i napredovanju, agencija nije preskočila nijednu stepenicu po čemu bi kako je naveo, "mnogima mogla da posluži kao primer".

Direktor Bete Radomir Diklić ocenio je da je agencija od osnivanja prešla put od "tehološki kamenog doba do današnje digitalne ere" ali i da se sve vreme držala pravila agencijskog novinarstva da se piše "istinito, kratko i da se vest brzo šalje".

Kao nezavisna, privatna novinska agencija koju je osnovala grupa beogradskih novinara, Novinska agencija Beta je počela da emituje vesti 4. maja 1994. godine.

Betu su osnovali Ljubica Marković, Julija Bogoeva, Radomir Diklić, Dušan Reljić i Dragan Janjić a medju osnivačima su bili i Aleksandar Nenadović, Stevan Nikšić i Djordje Zorkić, koji su u medjuvremenu preminuli.

Beta je počela kao informativni servis vesti iz Srbije, tadašnje SR Jugoslavije, regiona i više svetskih centara.

Novinska agencija Beta danas, putem interneta i platformi za mobilne uredjaje, emituje moderan, multimedijalan informativni sadržaj, kako svojim direktnim korisnicima, tako i najširoj javnosti.

Beta je 2003. godine pokrenula Radio Sto plus u Novom Pazaru, koji emituje program u regionu Sandžaka, a pokrenula je i sajtove posvećene ekologiji "Zelena Srbija" (www.zelenasrbija.rs) i politikama Evropske unije "Euraktiv Srbija" (www.euractiv.rs), kao i nevladinu organizaciju pod nazivom Medijski centar Beta.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Blagoje

Čestitam, odlični ste.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Majić: Imamo jedno fantastično društvo ćutologa 13:01 h

13:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Petrović Škero: Vladavina prava ostala samo u tragovima... 12:54 h

12:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Novom danu o primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama 12:43 h

12:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kostreš: Ako rezervi nafte ima za deset dana, smeniti Antića 12:30 h

12:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nenadić: Postoji opasnost da se pristup informacijama umanji kroz druge zakone 12:24 h

12:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novosti: Beogradska šetališta puna psećeg izmeta, vlasti ne preduzimaju ništa 10:44 h

10:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović o blokadi Rektorata: Razlog legitiman, ali politički obojena 10:29 h

10:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Za kosovske stranke promena granice je ideja o kojoj se ne pregovara 08:59 h

08:59 h  |  Vesti

loader