Dve ideje koje će unaprediti javni prevoz i olakšati procedure za promenu vrtića

Dve ideje koje će unaprediti javni prevoz i olakšati procedure za promenu vrtića

Dve ideje koje će unaprediti javni prevoz i olakšati procedure za promenu vrtića Izvor: Promo

Inicijativa "Digitalna Srbija" najavila je da će u saradnji sa svojim partnerima realizovati dve ideje koje su građani predložili tokom kampanje "Budimo pametni" i podržali kroz internet glasanje, a koje će unaprediti javni prevoz i olakšati procedure za promenu vrtića.

U saopštenju se podseća da je pre nekoliko meseci ta neprofitna organizacija, u okviru kampanje "Budimo pametni", pozvala građane Srbije da se uključe u razgovor o tome šta bi sve digitalna tehnologija mogla da unapredi u društvu.

Nakon konsultacija sa nadležnim institucijama, čije usluge mogu biti unapređene pomoću digitalne tehnologije, izabrana su dva rešenja koja će biti podržana i to uključivanje sistema javnog prevoza u najpopularniji internet servis za navigaciju Google Maps, kao i unapređenje internet platforme koja roditeljima dece iz cele Srbije može da olakša savladavanje komplikovane procedure za promenu vrtića. 

Ideja o javnom prevozu

Među 30 ideja, koje je najveći broj građana podržao kroz internet glasanje, našlo se nekoliko predloga koji se odnose na unapređenje informisanosti u domenu javnog prevoza u različitim gradovima.

Među njima je bila i ideja Miloša Boškovića iz Niša koji je umesto razvoja novih složenih rešenja predložio jednostavno korišćenje postojeće platforme Google Maps za deljenje informacija o javnom prevozu sa građanima.  

Vođena ovom idejom Inicijativa "Digitalna Srbija" je u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarijom za IT i eUpravu, kontaktirala lokalne samouprave i gradske agencije za saobraćaj kako bi se podaci o javnom prevozu u što većoj meri učinili dostupnim za korišćenje gradjanima.  

U sklopu ove inicijative, biće pružena tehnička podrška nadležnim institucijama da se podaci o javnom prevozu obezbede i otvore za besplatno korišćenje svim građanima koji imaju pristup internetu.  

To znači, kako je navedeno, da će do kraja godine građani u nekoliko gradova u Srbiji moći da svoje korišćenje javnog prevoza planiraju koristeći aplikaciju Google Maps.  

Ovaj sistem je do sada realizovan sa više od 800 agencija za javni prevoz u svetu, uključujući i one u okolnim zemljama kao što su BiH, Hrvatska, Severna Makedonija, ali ne i u Srbiji.  

Kako je istaknuto, zalaganjem Direkcije za javni prevoz Grada Niša, ovaj grad je prvi u Srbiji čiji javni prevoz je već od sada dostupan za korišćenje građanima kroz Google Maps.  

I kragujevačka Gradska agencija za saobraćaj je u završnoj fazi pripreme sistema, pa se uskoro može očekivati i kragujevački javni prevoz na Google Maps.

Iz Inicijative "Digitalna Srbija" navode da će u narednom periodu podržati uvođenje te usluge i u Beogradu, Subotici i Užicu.  

Ideja o premeštanju dece iz vrtića

Drugi izabrani predlog u okviru inicijative "Budimo pametni" je pronalaženje digitalnog rešenja koje bi olakšalo premeštanje dece iz vrtića u vrtić.  

Građani su kao problem utvrdili da se raspoređivanje dece u vrtiće često završi izborom lokacija koje ne odgovaraju roditeljima, pa se mnogima dešava da se vrtić u koji je dete upisano nalazi suviše daleko od kuće ili mesta gde roditelji rade.  

Prema trenutnom sistemu, da bi premestili svoju decu, roditelji moraju da se povežu sa drugim roditeljima koji žele transfer i na taj način reše ovu situaciju.  

Digitalni aspekt bi ovu proceduru olakšao kroz algoritme koji jasnije dovode u vezu potrebe za premeštajem i mogu da kombinuju i više dece odjednom.

Rešenje ovog problema za Novi Sad već postoji, kreirao ga je novosadski programer Dušan Orlović.  

On je na adresi www.premesti.se napravio jednostavnu platformu koja je pomogla Novosađanima da prevaziđu ovaj problem tako što je generisala niz od nekoliko roditelja koji su iskazali želju za premeštajem deteta i povezala ih kako bi transfer dece u celom nizu doveo do idealnog rasporeda.  

Inicijativa "Digitalna Srbija" će u saradnji sa svojom članicom, kompanijom Vega IT iz Novog Sada, na istoj adresi razviti novi sajt koji će omogućiti svim roditeljima iz Srbije da mogu lakše i brže da dodju do vrtića koji im odgovara.

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Đorđ

Program bi bio savršen kada bi u Novom Sadu bio zadovoljavajući broj vrtića mislim na drzavne koji bi zadovolji potrebe,onda bi se lako dogovaralo o prelasku iz vrtića u vrtić. Ovako ostaje upis u privatni uz veliku nadoknadu nasta je roditelj prinudjen,naravno da opstina vraća deo novca(nevidim računicu da se vraća skoro tri puta cena drzavnog ,zar nije logicnije da se izgrade vrtići )ali verovatno da to pametni gradski oci znaju zašto to rade.

Vot Eto Da

Vlast Srbije neće dopustiti to. U prevodu Rusi neće dozvoliti upotrebu Google maps I GPS .

Dušan

Iako ideja o korišćenju Guglovih servisa izgleda kao lak način da se uštedi na razvoju sopstvenog rešenja, ima i par "skrivenih" cena Ono podrazumeva da Gugl - privatna, američka kompanija sa skandalima u vezi privatnosti korisnika - ima pristup svim podacima o tome kako građani Niša (i, potencijalno, drugih gradova) koriste javni prevoz. Ukoliko ovo rešenje prođe, ja kao građanin neću moći da (digitalno) koristim javni prevoz bez da dajem podatke o svom kretanju privatnoj, američkoj firmi bez ikakvih garancija o tome kako će se ti podaci upotrebljavati. I ne samo ja, već svi građani Niša/Srbije. Sa ovim postoje dva problema. Prvi je to što ne znamo kako će privatna, američka kompanija koristiti podatke o kretanju građana Srbije. Drugi problem je da ne mogu da odbijem da se asociram sa Guglom i da i dalje koristim digitalni javni prevoz. Čak i kao programer, ne mogu da razvijem sopstveno alternativno rešenje koristeći javno dostupne podatke GSP-a jer ti podaci ne postoje, jer su ustupljeni Guglu i samo Guglu, jer se očekuje da svi koriste Gugl kao jedinstveno rešenje. Pored svega ovoga, verujem da država a ne privatne kompanije (bile one domaće ili strane) treba da su u vlasništvu podataka o kretanju svojih građana. Ukoliko podaci pokažu da se neka linija traži jako često, moguće je dodati još autobusa na nju. Država, po ovome, neće imati te podatke već će te podatke imati Gugl. (Naravno, država može imati podatke sa validatora, ali njih ionako ne koriste većina ljudi, čak ni oni koji plaćaju kartu.)

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Petković: Na Kosovu realizujemo projekte vredne više od 100 miliona evra 17:42 h

17:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Patrijarh 10 godina na čelu SPC: Činio sam sve da Crkvu vodim ispravnim putem 17:28 h

17:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gradonačelnik najavio da će na teritoriji Bora biti zabranjena izgradnja MHE 16:16 h

16:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Omladina DS i dalje čeka odluku o raspuštanju, DS tvrdi - lažno se predstavljaju 16:13 h

16:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan: Da li je bojkot pod znakom pitanja? 16:12 h

16:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Otvoreno treće Jedinstveno upravno mesto u Srbiji, građanima lakše do papira 16:10 h

16:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Antić: Definisane prve mere za rešavanje problema zagađenja vazduha 16:04 h

16:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

NIN: Krušik zapadao u dugove, dok se imetak porodice Petković uvećavao 15:53 h

15:53 h  |  Vesti

loader